FONTOS TUDNIVALÓK

SZÉKESFEHÉRVÁRI ÉS BUDAPESTI INDULÁS

Valamennyi buszos utunk esetében az autóbusz Székesfehérvárról a Piac térről, az autóbusz-pályaudvar melletti parkolóból (a Piac tér Vörösmarty tér felőli részéről), és Budapestről a Déli pályaudvar PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkolójából indul (a Hotel Mercure Buda mögül). A visszaérkezés helye Budapesten a Kosztolányi tér közelében lévő Flamenco Hotel (1113 Budapest, Tas vezér u. 3-7. – a Feneketlen-tó mellett), mivel az esti órákban a buszoknak tilos behajtani a Déli pályaudvarhoz.
A programoknál jeleztük, hogy az autóbusz várhatóan mikor érkezik Budapestre. Ez azonban változhat, ha az autóbusz forgalmi dugóba kerül, ha az útviszonyok lassabb haladást tesznek lehetővé, vagy ha egy határátkelés az átlagosnál jóval több időt vesz igénybe.
Vidéki felszállási lehetőségek »

MEGBÍZHATÓ, KÉNYELMES AUTÓBUSZOK,
RUTINOS SOFŐRÖK

Az autóbuszos utazásokat korszerű, biztonságos, melegital-automatával és hűtőszekrénnyel felszerelt, légkondicionált buszokkal bonyolítjuk le. Az autóbuszokban DVD-lejátszó, valamint WC is található. A magyar utazási irodák által használt autóbuszok átlagéletkorához képest a Fehérvár Travel buszainak döntő többsége jóval fiatalabb.
Emeletes buszokat nem alkalmazunk. Igaz, úgy kisebb lenne az egy főre jutó buszköltség, de a nagy létszám miatt a körutazások lebonyolítása sokkal nehézkesebb lenne.
A Fehérvár Travel által szervezett utazásokon nincs éjszakai buszozás.
Az autóbuszok vezetői valamennyien sokéves gyakorlattal ren­del­ke­ző gépkocsivezetők, akik a célterületeken szinte mindig kiváló helyismerettel rendelkeznek. Bővebb információ autóbuszainkról »
Felhívjuk a figyelmet, hogy a csomagtérben utasonként egy maximum 20 kg-os bőrönd, az utastérben pedig maximum 5 kg súlyú kézipoggyász szállítását tudjuk garantálni a nemzetközi gyakorlatban egyre többször előforduló súlyellenőrzések miatt.

REPÜLŐGÉPES UTAZÁSOK

Menetrend szerinti repülőjáratokkal utazunk. Ezeknél az utazásoknál a találkozóhely a Fehérvár Travel idegenvezetőjével általában a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Tőle kapják meg a repülőjegyeket vagy az azt helyettesítő foglalási kódszámokat. A repülőjegy foglalások természetesen mindig tartalmazzák a hazautazást is.
Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a repülős utazásoknál kénytelenek vagyunk igazodni a menetrendhez, ami nem feltétlenül ideális az utazás egésze szempontjából. A légitársaságok a menetrend változtatásának jogát is fenntartják. A repülős uta­zá­sok­nál az első napon az indulási időpont és az utolsó napon az érkezési időpont a légitársaság menetrendjétől függ, tehát ezek a napok nem feltétlenül teljes napok.
Annak ellenére, hogy az utazások lebonyolításához szükséges repülőjegyeket irodánk foglalja le és vásárolja meg, a légi személyszállításról szóló kormányrendelet szerint jogilag utasaink állnak majd szerződésben az adott légitársasággal. Így vitás helyzetekben (pl. járat- vagy poggyászkésés, csatlakozó járat lekésése, járattörlés stb.) utasaink közvetlenül tudják csak érdekeiket érvényesíteni a légitársaságnál. A Fehérvár Travelnek a polgári perrendtartás értelmében nincsen jogosultsága az utasok nevében eljárni, de természetesen az ügyintézésben irodánk szívesen segítséget nyújt.

ÜLŐHELYFOGLALÁS JELENTKEZÉSI SORRENDBEN

A programfüzetünkben szereplő valamennyi autóbuszos uta­zá­sunk­nál biztosítjuk az ülőhelyfoglalás lehetőségét a jelentkezés (elő­leg­fi­ze­tés) sorrendjében. Ez az ülőhelykiosztás az egész utazás során érvényben marad. Kivételes esetben (pl. busztípus módosítás esetén vagy a hozzátartozók egymás mellé ültetése érdekében) ez a kiosztás változhat. Felhívjuk a figyelmet, hogy az autóbuszok utolsó sorában az ülőhelyek általában csak kis mértékben dönthetőek. Ugyanakkor az utolsó sor ülőhelyei sokszor emelt szintűek, ez esetben onnan jobb a kilátás.
A repülőgépes utazásoknál a külföldi partner adja az autóbuszt. A busztípus függ a csoport létszámától is, amely előre nem ismert. Ezeknél az utaknál így előzetes helyfoglalást nem tudunk biztosítani, de a helyszínre megérkezve az utasok a jelentkezés (előlegfizetés) sorrendjében választhatnak ülőhelyet. Ezen a Fehérvár Travel idegenvezetője kismértékben módosíthat annak érdekében, hogy a hozzátartozók egymás mellett ülhessenek.

ÚTLEVÉL, VÍZUM

Kérjük, hogy útlevelük érvényességi határidejét már a je­lent­ke­zés­kor ellenőrizzék, mert egyes országok esetében a beutazás csak akkor engedélyezett, ha az útlevél a beutazástól számítva még legalább 7 hónapig érvé­nyes.
Néhány távolabbi célpont esetében a beutazáshoz vízum szükséges (pl. Ausztrália, Egyiptom, India, Katar, Jordánia, India, Vietnam, Laosz, Kambodzsa, Oroszország stb.). Ezek beszerzéséhez a Fehérvár Travel vállalja az ügyintézést, ha az ahhoz szükséges okmányok, fényképek a Fe­hér­vár Travel által megadott határidőig megérkeznek irodánkba.
Természetesen azért nem tudunk felelősséget vállalni, hogy a vízumot kiadják-e a hatóságok.
Bővebb információkat az egyes országok útlevél- és vízumszabályairól az adott program oldalán a „Hasznos tudnivalók” menüpontban találnak.

KÜLFÖLDI SZÁLLODÁK

A társasutazásaink során használt szálláshelyek kiválasztásánál igyekszünk maximális gondossággal eljárni. Természetesen itt nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, és néha szinte lehetetlen minden tekintetben ideális szálláshelyet találni.
Nyilvánvaló például, hogy egy külvárosi vagy város környéki szálloda kevésbé alkalmas esti sétákra, mint egy belvárosi. Ugyanakkor a belvárosi szállodákban általában kisebbek a szobák, gyakran zárt udvarra néznek, a belvárosi szállodák általában drágábbak és sokszor zajosabbak is, mint a külvárosiak.
Az árnak fontos szerepe van a szállodák kiválasztásánál, de azért azt próbáljuk elkerülni, hogy ez a minőség rovására menjen. Gyakran azért tudunk jó árat elérni, mert már évek óta nagyszámú csoportot küldünk az adott szálláshelyre.
Körutazások esetében, amikor egy szállodában csak egy-két éjszakát tölt a csoport, különösen nehéz a szállodaválasztás, hiszen a legtöbb szállodatulajdonos arra törekszik, hogy hosszabb időre adja ki a szobáit.
A szállodákban a hűtőszekrény nem feltétlenül alapfelszerelés. Amennyiben megtalálható a szobában, általában minibárként funk­cio­nál, azaz legtöbbször nem a szálló­ven­dégek éte­lei­nek tárolására van kialakítva.
Szeretnénk felhívni kedves utasaink figyelmét, hogy sok szállodában az egyágyas és a háromágyas elhelyezés nem fel­tét­le­nül egyenértékű a kétágyas elhelyezéssel. Néha még akkor sem, ha magas az egyágyas szoba felára, vagy ha a harmadik ágyra semmilyen kedvezményt nem adnak.
Az ellátással kapcsolatos esetleges egyéni, speciális kívánságokat (amennyiben azt jelentkezéskor jelzik nekünk) továbbítjuk a szolgáltatókhoz, de ezek elbírálása kizárólag a szolgáltatók hatáskörébe tartozik, a Fehérvár Travel ezek teljesítésére nem tud garanciát vállalni.

KÉSŐ ŐSZI EGZOTIKUS UTAZÁSOK

A 2017 őszén induló egzotikus utazásaink egy részét a katalógus január végi zárásakor még nem tudtuk véglegesíteni. Ezekben az esetekben az adott utazás azon időpontjainak leírásai és árai szerepelnek a katalógusban, melyek a 2017-es év első harmadában indulnak (ezeket a 2016-17-es téli katalógusunkban hirdettük meg először). Itt általában jelezzük azért azt is, hogy az ősz folyamán mikor lesznek a csoportok. Az őszi időpontok végleges leírását és árait (ezekben az esetekben) április első felében tervezzük véglegesíteni. Kérjük, figyeljék honlapunkat, vagy érdeklődjenek irodánknál! Ezeknél az egzotikus utazásoknál a következő jelölést találják:

Azon egzotikus utazásoknál, ahol már véglegesedtek az őszi csoportok, tájékoztató jelleggel bent hagytuk a leírásban a téli katalógusban már meghirdetett korábbi időpontokat is. Ezeknél az utazásoknál a következő jelölést találják:

AMI NÉHA BOSSZÚSÁGOT OKOZ

Sajnos már hosszú évek óta jellemző, hogy jó néhány utazási iroda másolja programjainkat (programfüzetünket). Néha szó szerint átveszik az adott szöveget, de az is jellemző, hogy azt bizonyos mértékig megváltoztatják, így nem feltűnő a másolás. Ilyenkor csak a szakember számára látszik, hogy ugyanarról a programról van szó. Ez mindig szomorúsággal tölt el bennünket. Vigaszként azt szoktuk emlegetni, hogy aki nem tud önállóan egy programot összeállítani vagy megírni, az hosszú távon nem jelent komoly konkurenciát, hiszen nem elég egy programot meghirdetni, azt színvonalasan le is kell bonyolítani.
Szintén szomorúságot okoz az a jelenség, amikor egy olyan utazási iroda, melynek forgalma, törzsutas tábora a töredéke a legjelentősebb magyar utazási irodáknak, úgy állítja be magát a katalógusában (kisebb-nagyobb csúsztatásokkal), mintha ők lennének a világ legjobb utazási irodája.

A változtatás jogát a Fehérvár Travel fenntartja!