IDEGENVEZETÉS RÁDIÓS ADÓ-VEVŐVEL (AUDIOGUIDE-DAL)
Irodánk a 2008-as év végétől bevezetett egy új audiotechnikai rendszert, melynek célja, hogy a csoportos utazásaink alatt az idegenvezetést minél színvonalasabbá és élvezhetőbbé tegyük. A rendszer lényege, hogy minden egyes utasunknak külön rádiós vevőkészüléket, valamint fülhallgatót (ide­gen­ve­ze­tőink­nek pedig mikrofont és adókészüléket) biztosítunk. A készülékek nyakba akaszthatóak, néhány dkg súlyúak.

Az elmúlt években frissítettük készleteinket a mindenkori legkorszerűbb típusokból, így jelenleg 13 szett áll rendelkezésünkre. A 2017-es évben a csoportjaink közel 50%-ánál lesznek adó-vevők, elsősorban olyan utazásoknál, ahol – a sokéves tapasztalat, valamint utasaink és idegenvezetőink véleménye alapján – a legnagyobb szükség van rá. A repülő­gé­pes utazásainknál kevésbé gyakran alkalmazzuk az adó-vevőket, mert néha problémás az átvitelük a biztonsági ellenőrzésen, de beszéd­ki­hango­sí­tó készülékeket biztosítunk idegenvezetőinknek.


A rendszer előnyeit az alábbi néhány pontban foglaljuk össze:

  • A forgalom zaja (vagy egyéb más zajok) nem nyomják el az idegenvezető hangját.
  • Ha több csoport van egymás közelében, akkor a szomszédos csoport idegenvezetője nem zavar.
  • Ha nem elég erős az idegenvezető hangja, vagy éppen be van rekedve, akkor is jól értik az utasok.
  • Utcán, menet közben is lehet idegenvezetni. Nyilván nem lehetséges minden épületnél megállni és bevárni a csoportot, így azonban menet közben akármelyik fontosabb épületet be lehet mutatni.
  • Az utas akkor is hallja az idegenvezetőt, ha például kicsit távolabb megy fényképezni.
  • Templomokban és olyan helyeken, ahol nem szabad hangosan beszélni, ott is lehet így magyarázni az utasoknak.
  • Egy eltévedő utas megtalálásához is hasznos lehet, mert 100-150 méter körül van a hatótávolsága. Ezen kívül kisebb esélye van az elté­ve­dés­nek, mert az idegenvezető tudja az utasokat figyelmeztetni, hogy merre menjenek, merre kanyarodjanak stb., tehát folyamatosan tudja a csoportot tájékoztatni az útvonalról.
  • Időt lehet vele megtakarítani, mivel az idegenvezetőnek az előadás elkezdéséhez nem kell mindig megvárni, hogy minden utas köré gyűljön.