Jamaica, a napfény szigete

Online jelentkezés lezárva

Jamaica, a Karib-tenger harmadik legnagyobb szigete már Kolumbuszt is elvarázsolta. Amikor 1494-ben kikötött itt a második útján, azt írta a naplójába, hogy ez a világ legszebb szigete. A mai utazókat is elbűvölik a szép tengeröblök, a zúgó vízesések, a szubtrópusi vegetáció, a változatos hegyvidékek és nem utolsósorban a barátságos, vendégszerető emberek.
A lakosság nagy része fekete bőrű, az egykori afrikai rabszolgák leszármazottai ők, de sokan az elmúlt évszázadok során keveredtek az európai hódítókkal, illetve a Kínából és Indiából betelepülőkkel. Ebből a sokszínűségből jött létre egy nagyon izgalmas, Jamaicára jellemző kultúra, ahol az emberek már nem feketének, fehérnek vagy éppen ázsiainak vallják magukat, hanem jamaicainak.

1. nap:

Elutazás Ferihegyről a késő délutáni órákban London Heathrow repülőterére a British Airways közvetlen járatával, transzfer a szállodába, mely London Gatwick repülőtere mellett található (1 éj).
Megjegyzés: A Budapestre is közlekedő légitársaságok közül csak a British Airways repül Jamaicára, így velük lehet a legkedvezőbb feltételekkel, és egyszeri (londoni) átszállással eljutni oda. Mivel azonban a reggeli Budapest – London járattal nem lehet biztonságosan elérni a jamaicai járatot, ezért inkább már az előző este elrepülünk az angol fővárosba.

2. nap: Runaway Bay

A déli órákban elutazás London Gatwick repülőteréről közvetlen járattal Jamaica fővárosába, Kingstonba. Érkezés a késő délutáni órákban (helyi idő szerint), majd utazás autóbusszal Jamaica északi részébe, a Runaway Bay nevű városkában található szállodánkhoz (7 éj). Ez a karib-tengeri település központi fekvése révén az ország különböző részeibe induló kirándulások egyik ideális kiindulópontja.

3. nap: Runaway Bay

Pihenés, strandolás Runaway Bay-ben.

4. nap: Sun Valley ültetvény, Shaw Park botanikus kert, Dunn folyó vízesései, Ocho Rios (kézműves piac)

Egész napos kirándulás a közeli Ocho Rios város környékén. Először egy működő ültetvényre utazunk (Sun Valley Plantation), ahol a helyi vezetők számtalan trópusi növényt, gyümölcsfát megmutatnak, az egzotikus gyümölcsök jó részét meg is lehet kóstolni. Italként frissen facsart gyümölcsleveket kínálnak.
Ezt követően a Shaw Park botanikus kertbe látogatunk, mely 300 méter magasan található, egy Ocho Rios melletti hegyen. A gyönyörű vegetáción kívül (közel 600-féle virág) van egy szép vízesés is a parkban, de nagy élmény lesz a partvidékre nyíló panoráma is.
Délután Jamaica legnépszerűbb turisztikai attrakciója következik, a Dunn’s River Falls (Dunn folyó vízesései). A hely különlegességét a gyönyörű környezeten kívül az adja, hogy a vízesés mentén, a folyó medrében lehetőség van gyalog (néha mászva) felmenni a vízesés felső részéhez (természetesen fürdőruhában; vízi cipő a helyszínen is vásárolható). Ez a kis túra a kevésbé sportosak számára is bevállalható, de idősebbeknek kevésbé ajánlott. Aki nem akar bemenni a vízbe, annak is nagy élmény fotózni a vízben haladókat a vízesés mentén kiépített ösvényről.
A nap zárásaként szabadidő és vásárlási lehetőség Ocho Rios autentikus kézműves piacán.

5. nap: Runaway Bay / Hampden Rumgyár, Falmouth, Greenwood kúria

Pihenés, strandolás Runaway Bay-ben.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás a Karib-tenger partjai mentén Jamaica északnyugati részébe. Először a Hampden Rumgyárba látogatunk el, ahol megismerkedünk a jamaicai rum készítésének több száz éves hagyományos módszereivel. Természetesen kóstoló, valamint egy kis étkezés is tartozik a programhoz.
Továbbutazás Falmouth városkába, ahol sok szép épület megmaradt a gyarmati korszakból, a várost az UNESCO világörökségi listára is jelölték. A városnézés után rövid szabad program.
Ezt követően a több mint 200 évvel ezelőtt épült Greenwood kúriát nézzük meg. Az építtető Jamaica egyik leggazdagabb embere volt, hatalmas ültetvényein több mint 2000 rabszolga dolgozott. A házban lévő régiségek gyűjteményét Jamaica egyik legjobb múzeumának tartják.
A fakultatív program ára: 33.500 Ft.

6. nap: Runaway Bay / Port Antonio, Kék Lagúna, Francia-öböl, Rio Grande tutajozás

Pihenés, strandolás Runaway Bay-ben.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás a Karib-tenger partjai mentén Jamaica északkeleti részébe. (A nap során összesen kb. 6 órát töltünk az autóbuszon.) Ismerkedés Port Antonióval, Kelet-Jamaica legjelentősebb településével, séta az Errol Flyn jachtkikötőben. Ezután fotószünet a Kék Lagúnánál, majd pihenés, fürdési lehetőség és ebéd az elbűvölően szép, fehér homokos Francia-öbölben (Frenchman’s Cove).
A délutáni (kb. 2 órás) tutajozás egy őserdei folyón (a Rio Grandén) a nap fénypontját jelenti. A kétszemélyes, bambuszból készült, kényelmes tutajokat egy-egy helyi vezető egy hosszú rúddal, állva kormányozza. A kristálytiszta víz, a szép tájak, a dús növényzet, a háborítatlan környezet elvarázsolják a turistákat. Igény esetén fürdésre is van lehetőség.
A fakultatív program ára: 35.900 Ft (ebéddel).

7. nap: Runaway Bay / libegőzés az őserdő felett (Mystic-hegy)

Pihenés, strandolás Runaway Bay-ben.
Fakultatív program: Félnapos kirándulás. Autóbusszal az Ocho Rios melletti Mystic-hegy lábához utazunk, ahonnan libegővel megyünk fel a csúcsra. Egészen különleges élmény a libegőről (felülről) tanulmányozni a szubtrópusi őserdőt. A hegytetőn van egy szép park, egy kiváló szuvenírbolt, egy panoráma étterem, egy kilátópont, egy úszómedence csúszdával és egy bobpálya.
A fakultatív program ára: 22.500 Ft.

8. nap: Runaway Bay / YS vízesések, Bamboo Avenue, Black River (Fekete-folyó) szafari

Pihenés, strandolás Runaway Bay-ben.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás a főbb üdülőhelyektől távol eső Délnyugat-Jamaicába, ahol 3 érdekes látnivalót keresünk fel. Számítsanak rá, hogy az utak errefelé keskenyek, néha kanyargósak és elég rossz minőségűek. (A nap során összesen 6-7 órát töltünk az autóbuszon.)
Először Jamaica egyik leglátványosabb természeti csodájához, a YS vízesésekhez utazunk. A dzsungelben található 7 lépcsős vízesés természetes medencéiben akár fürödni is lehet.
Ezt követően fotószünet a Bamboo Avenue-nál (Bambusz sugárút). Ez egy 4 kilométer hosszú útszakasz, ahol kétoldalt olyan óriási bambusznádak nőnek, hogy több helyen az út felett összeérnek.
A kora délutáni ebédet követően egy sétahajózás következik a Fekete-folyón, talán innen figyelhető meg a legjobban Jamaica élővilága. A sűrű mangrovék között vezető hajókiránduláson valószínűleg látni fogunk kócsagokat, gémeket, pelikánokat, halászsasokat és még sokféle más madarat, de a legnagyobb látványosság a krokodil lesz.
A fakultatív program ára: 25.400 Ft (ebéddel).

9. nap: Kingston, Port Royal

Búcsú Runaway Bay-től, utazás Jamaica fővárosába, Kingstonba, mely egy hatalmas tengeröböl és a Kék-hegység között terül el. Ismerkedés a várossal: a belváros történelmi épületei, a Nemzeti Hősök Parkja, az Emancipáció Parkja, az újváros modern épületei stb. A városnézést követően látogatás Bob Marley (a jamaicai születésű reggae legenda) egykori lakóházában berendezett múzeumban.
Délután továbbutazás Port Royalba, mely a Kingstoni-öblöt lezáró félsziget csücskében helyezkedik el. Ez a kis település valaha az „Újvilág” egyik leggazdagabb városa volt, egy igazi kalózfészek, később pedig 200 éven keresztül az angol haditengerészet központja a karibi térségben. Látogatás a Károly-erődben, melynek múzeumában azt is elmesélik, hogy miért van az egykori város kétharmada a tenger mélyén.
Az esti órákban elutazás a British Airways közvetlen járatával Londonba.

10. nap: London

Érkezés London Gatwick repülőterére a délelőtti órákban (helyi idő szerint). Mivel a British Airways budapesti járatai London Heathrow repülőteréről indulnak, és a legközelebbi biztonságosan elérhető csatlakozás a késő délutáni órákban indul, ezért (amennyiben a repülőgép a menetrend szerint érkezik) utasainknak a közbenső időben egy kis autóbuszos városnézést és egy sétát biztosítunk az angol fővárosban.
Érkezés Ferihegyre az esti órákban.

2. éve a Fehérvár Travel kínálatában