Adventi varázslat Türingiában

Wartburg vára, Weimar, Erfurt

Ez az utazásunk Türingia legfontosabb nevezetességeivel ismerteti meg utasainkat. Ráadásul az itt megrendezett adventi vásárok olyan különleges attrakciókkal és tradíciókkal is rendelkeznek, melyet más karácsonyi vásárok nem mondhatnak magukénak. Weimarban például erre a 4 hétre a városháza homlokzata szó szerint adventi kalendáriummá változik, a városok főterén felállított hatalmas közös karácsonyfa szokása is innen ered. Erfurt páratlan óvárosa ideális díszletet szolgáltat a különleges vásárhoz: itt áll a 12 méter magas fából faragott karácsonyi piramis, a betlehemben pedig 14 szinte életnagyságú, gyönyörű, kézzel faragott fafigurát csodálhatunk meg.

1. nap:

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Rajka – Brno – Prága – Drezda útvonalon Türingiába. Szállás Weimar mellett (3 éj).

2. nap: Wartburg vára, Eisenach, Schmalkalden

A délelőtti programunk az Eisenach városa fölött emelkedő Wartburg vára, mely ezer szállal kötődik a német történelemhez, egyfajta nemzeti emlékhelye Németországnak. Nekünk, magyaroknak is fontos ez a hely, hiszen II. András királyunk lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet (a szegények jótevője) itt élte rövid életének nagy részét. Itteni tevékenységének a következménye, hogy Európában ő a középkori magyar történelem legismertebb személyisége.
A várkastély pompás dísztermei közül kiemelkedik az Énekesek csarnoka (mely a híres középkori dalverseny emlékére készült), és az a szoba, ahol gyönyörű mozaikok mesélik el Szent Erzsébet életét. A dísztermek közös bejárása után lehetőség lesz a várkastély páratlanul gazdag kincstárának megtekintésére. Látjuk majd a Luther-szobát is, ahol Luther Márton 1521-ben németre fordította a Bibliát.
A déli órákban egy sétát teszünk Eisenachban (Johann Sebastian Bach szülővárosában), majd rövid szabadidő után továbbutazás Schmalkaldenbe. Ez a kisváros a Türingiai-erdő nevű hegység déli lábainál fekszik. Az óváros épületeinek nagy része késő középkori favázas ház, nem csoda, hogy a látogatók hamar beleszeretnek ebbe a bűbájos településbe. A közös séta után szabadidő, majd késő délután a Türingiai-erdőn keresztül visszautazás a szállodába.

3. nap: Weimar, Erfurt

A délelőttöt Weimarban, Goethe és Schiller városában töltjük. Weimar főleg gazdag kulturális örökségének köszönhetően világhírű, az irodalom, a zene, a művészetek városa. Megérkezés után városnéző séta következik: Német Nemzeti Színház, Goethe és Schiller emlékműve, Schiller-ház, Piac tér, Szent Péter és Pál-templom, hercegi kastély, Goethe-ház stb. A közös séta után szabadidő, mely során az irodalom iránt érdeklődők megtekinthetik a Goethe-házat is.
Kora délután utazás a közeli Erfurtba, Türingia tartomány fővárosába. Sokak szerint a 16 német tartományi főváros közül Erfurtnak van a legszebb belvárosa, számtalan gyönyörű épület megmaradt az elmúlt évszázadokból, egyfajta szabadtéri múzeum az egész óváros. Egészen különleges nevezetesség a Krämerbrücke (a Szatócsok hídja), melyen végig bájos késő középkori favázas házak sorakoznak. A városnézés után marad elég szabadidő a nagy területen elhelyezkedő adventi vásárban, majd este visszatérünk a szállodába. (Azokat az utasokat, akik nem szeretnének az adventi vásár forgatagában elmerülni, a busz a városnézés után visszaviszi a Weimar melletti wellness szállodába.)

4. nap: Schärding

Búcsú Türingiától, indulás hazafelé Bajorországon keresztül a Regensburg – Passau útvonalon. A kora délutáni órákban egy sétát teszünk Schärdingben. Ez a kisváros a német-osztrák határfolyó, az Inn osztrák oldalán fekszik, gyönyörű óvárosának megtekintése méltó lezárását jelenti ennek az utazásnak. A közös séta és a rövid szabadidő után hazautazás a Linz – Bécs – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra a késő esti órákban.


10. éve folyamatosan a kínálatunkban