Adventi vásárok Veronában

milánói kirándulással

Nekünk, magyar utazóknak Olaszországról, Milánóról, Veronáról vagy Vicenzáról talán nem elsősorban a karácsonyi hangulat és az adventi vásárok jutnak eszünkbe, mert ezeknek inkább a német nyelvterületen vannak a régmúltba visszanyúló hagyományai. Mégis úgy gondoljuk, hogy érdemes ellátogatni ezekbe az északolasz városokba decemberben is, hiszen az ünnepekre való ráhangolódás közben olyan építészeti remekműveket csodálhatunk meg, mint pl. a milánói dóm, a veronai aréna vagy éppen Palladio palotái Vicenzában.
A veronai adventi hangulatot a városban található több, helyileg elkülönült karácsonyi vásár adja meg, amelyek között külön érdekességként említhetjük, hogy egyenesen Nürnbergből, Európa leghíresebb karácsonyi vásárából is jönnek árusok – külön kis adventi vásárt alkotva – feldíszített kioszkokkal, rengeteg kézműves áruval, forralt borral és sült kolbásszal, hogy egy dél-európai országban igazi adventi hangulatot teremtsenek.

1. nap: Velden (Wörthi-tó)

Elutazás Budapestről reggel 5.30-kor a Déli pályaudvar parkolójából. Székesfehérvárról az autóbusz 6.30-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Veszprém – Sárvár – Szombathely – Bucsu – Graz – Klagenfurt – Udine – Mestre útvonalon. Útközben séta Veldenben, a Wörthi-tó legnépszerűbb üdülőhelyén (patinás szállodák, szupermodern kaszinó, nagyszerű tóparti sétány). Az esti órákban érkezés az észak-olaszországi szállodába (3 éj).

2. nap: Milánó

Kirándulás Milánóba, Olaszország második legnagyobb városába. Közös séta a belvárosban, a dóm megtekintése. Lehetőség lépcsőn vagy lifttel felmenni a „csupa torony – csupa szobor” épületegyüttes tetejére, ahol kiválóan tanulmányozható a középkori építészek és kőfaragók zseniális munkája. Délután marad idő a karácsonyi hangulatot árasztó sétálóutcák felfedezésére, illetve múzeumlátogatásra (például Brera képtár, Scala múzeum). Ez utóbbi múzeum megtekintése során bepillanthatunk a világ talán leghíresebb operaházának, a Scalának a nézőterére is.

3. nap: Verona

Városnézés Veronában, Rómeó és Júlia városában. Veronát sokan Olaszország egyik legvonzóbb városának tartják, nagy élményt jelent a barangolás az Adige folyó kanyarulatában fekvő óvárosban. A városnézés során látjuk majd a város gyönyörű tereit (Piazza Bra, Piazza Erbe, Piazza dei Signori), Júlia házát és erkélyét, a Scaligeri-síremlékeket stb. Lehetőség lesz majd a hatalmas római kori amfiteátrum, az Aréna és néhány, műkincsekben gazdag templom megtekintésére is (Sant’Anastasia, Dóm, San Zeno). A 3 csodálatos templom közül művészettörténetileg a San Zeno emelkedik ki, mely az európai román stílusú építészet egyik remekműve.
A városnézés után szabadidő, nézelődés a karácsonyi vásárokban. Sétálgatás a feldíszített bódék között, ahol a sokféle finomság illata minden látogatóban felébreszti a karácsonyi hangulatot.

4. nap: Vicenza

Délelőtt Vicenzával, az egyik legjelentősebb itáliai építész, Palladio városával ismerkedünk. Palladio nagyszerű reneszánsz palotái, épületei miatt Vicenza az építészet kedvelőinek egyfajta zarándokhelye. A városnéző séta során természetesen látjuk a nagy mester két leghíresebb művét: a főtéren álló palotát (a bazilikát) és a Teatro Olimpicót. 
Késő délelőtt indulás hazafelé, utazás a Mestre – Udine – Klagenfurt – Graz – Bucsu – Szombathely – Sárvár – Veszprém útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.


14. éve folyamatosan a kínálatunkban