Drezda, Meissen, Szász-Svájc

csillagtúra Szászországban

Szászország egy kb. négy magyar megyényi terület, Németország legkeletibb tartománya. Az Érchegységben bányászott nemesércek és a szorgalmas szászok munkája révén Németföld egyik leggazdagabb vidéke volt ez. Nem véletlen, hogy pár száz évvel ezelőtt a főváros, Drezda, Európa egyik virágzó művészeti központja volt, az Elba Firenzéjének is nevezték. Múzeumai ma is világhírűek.
A tartományi fővároson kívül gyönyörű kisvárosok szerepelnek a programunkban, például a régebbi fejedelmi székhely, Meissen (a porcelán városa), és Görlitz, ahol több mint 3000 műemlék épület található. A természeti szépségek kedvelőinek sem kell csalódniuk, hiszen a Szász-Svájc Nemzeti Park területén fantasztikus sziklaképződmények között hömpölyög az Elba.

1. nap: Drezda

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Rajka – Brno – Prága útvonalon Drezdába, Szászország fővárosába. A II. világháborúban szinte földig rombolt város ma ismét régi fényében tündököl, a történelmi épületeket újjáépítették. A városnéző séta fő attrakciói a következők: Staatsoper (Állami Operaház), Hofkirche (katolikus katedrális), Residenzschloss (az uralkodó kastélya), Fürstenzug (a szász uralkodók felvonulása – 102 méter hosszú fríz), Brühl-terasz (az Elba felett), Frauenkirche (Németország legnagyobb barokk temploma), Kultúrpalota (oldalán az NDK-fal) stb. Szállás Drezdában vagy környékén (3 éj).

2. nap: Meissen, Drezda

Kirándulás a szép fekvésű Meissenbe. Az Elba-parti városról mindenkinek Európa legelső és leghíresebb porcelánmanufaktúrája jut eszébe, de a gyönyörű óváros műemlékei is páratlanok. Séta az alsóvárosban, majd lifttel felmegyünk a felsővárosba, ahol megtekintjük a pompás gótikus székesegyházat és annak múzeumát. Ezt követően szabadidő, ezalatt idegenvezetőnkkel lehetőség lesz az Albrechtsburg (az egykori választófejedelmi várkastély) nagyszerű belső termeinek megtekintésére. Kora délután a porcelánmanufaktúrával ismerkedünk (a porcelánkészítés bemutatása, múzeum, vásárlási lehetőség), majd újra Drezdába utazunk.
Látogatás a Zwingerben. A palotaegyüttes a német barokk egyik mesterműve, képtára Európában az egyik legrangosabbnak számít. A késő délutáni órákban szabadidő Drezdában.

3. nap: Szász-Svájc (Bastei, Stadt Wehlen, sétahajózás az Elbán, Königstein)

A Szász-Svájc Drezda és a cseh határ között található. Németország egyik legszebb tájegysége ez, gyönyörű folyóvölgyekkel, jellegzetes formájú táblás hegyekkel és fantasztikus sziklaképződményekkel.
A Szász-Svájcban tett körutazásunk egyik fő állomását a Bastei lenyűgöző sziklavilága jelenti. Külön érdekessége ennek a területnek a középkori sziklavár.
Ezt követően továbbutazunk egy hangulatos kisvárosba, Stadt Wehlenbe. Innen indul a sétahajózás az Elbán, mely során elhajózunk egészen Königstein váráig, így hajóról is megcsodálhatjuk ezt a gyönyörű vidéket.
Késő délután látogatás Königstein hatalmas fellegvárában. A vár falairól pazar kilátás nyílik az Elba völgyére, felülről is vethetünk még egy pillantást a mélyben kanyargó folyóra.
(Mind a Bastei, mind Königstein vára könnyen megközelíthető idősebb utasaink számára is.)

4. nap: Görlitz

A délelőtti programunk Németország legkeletibb városa, Szászország egyik gyöngyszeme, Görlitz, ahol több mint 3000 műemlék épület található. A város a II. világháború végén harc nélkül került a szovjet csapatok birtokába, így aztán a városnézés során a korábbi évszázadok szinte minden építészeti stílusa tanulmányozható a gótikától a szecesszióig. Sétánk során egy rövid időre átkelünk majd a Neisse folyó hídján a szomszédos lengyel városba, Zgorzelecbe is.
Késő délelőtt indulunk hazafelé. Átkelés Csehországba, majd hazautazás a Liberec – Prága – Brno – Rajka – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra a késő esti órákban.

10. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában