Skóciai barangolások

kastélyok, várak, klánok, felföldi romantika

1. nap: Edinburgh

Elutazás Ferihegyről Skóciába. A délutáni megérkezést követően transzfer az Edinburgh környéki szállodába (2 éj).

2. nap: Edinburgh, Linlithgow vára

Skócia fővárosát, Edinburgh-t sokan Európa egyik legszebb városának tartják, és valóban kevés városban ötvöződnek ilyen nagyszerűen a természeti adottságok az ember alkotta látványosságokkal. Autóbuszos és gyalogos városnézés: középkori óváros a St. Giles-katedrálissal, a város szíve – a Princes Street, a XVIII. századi (György-korabeli) szép terek, a Calton hegy pazar panorámát nyújtó kilátója stb. A városnézés végén közösen megnézzük a város nagy nevezetességét, a skót királyi várat.
A nap zárásaként látogatást teszünk Linlithgow nagyszerű várában (itt született 1542-ben Stuart Mária).

3. nap: St. Andrews, Dundee, Skót Felföld, Blair kastély

Utazás északi irányba. Rövid megálló South Queensferryben, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik azokra a gigantikus méretű (közúti és vasúti) hidakra, amelyek a Forth folyó széles tölcsértorkolatának északi és déli partját kapcsolják össze. Ezután ismerkedés St. Andrews-zal, Skócia ősi egyetemi városával (középkori katedrális romjai, várromok, középkori egyetemi épületek stb.).
Továbbutazás a Skót Felföldre Dundee érintésével, itt fotószünet a kikötőben kiállított Discovery hajónál (Scott kapitány ezzel a hajóval indult az első déli-sarki expedíciójára). Délután látogatás Blair kastélyában, az egyik legszebb és leggazdagabb berendezésű skót kastélyban, majd utazás a Skót Felföld romantikus tájain keresztül Invernessbe, szállás (1 éj).

4. nap: Inverness, Urquhart vára, Loch Ness, Fort Augustus, Eilean Donan vár

Séta Invernessben, a Skót Felföld fővárosában, majd utazás a Loch Ness-i tó irányába. A Loch Ness a szörny történetének köszönhetően Skócia leghíresebb tava. Látogatás Urquhart várának romjainál, ahonnan a legtöbben szokták figyelni a szörny felbukkanását.
Továbbutazás a Hebridák szigetei irányába. Útközben pihenő Fort Augustusban (látványos zsiliprendszer a Kaledóniai csatornán), majd fotószünet a festői fekvésű Eilean Donan várnál (a Hegylakó című film forgatásának helyszíne). Érkezés a Skye-szigetre a szigetet a szárazfölddel összekötő hídon keresztül. Szállás a Skye-szigeten (1 éj).

5. nap: Skye-sziget, Dunvegan várkastély, Portree, Glenfinnan emlékmű

Körutazás fotószünetekkel a skót hagyományokat (nyelvet, szokásokat) ma is erősen őrző, természeti szépségekben gazdag Skye-szigeten. Látogatás a tengerbe benyúló földnyelven fekvő Dunvegan várkastélyban, mely a XII. század óta a MacLeod klán ősi fészke. A család számos ereklyéjét őrzik a kastélyban. Pihenő Portree-ben, a sziget hangulatos „fővárosában".
Kompátkelés vissza a szárazföldre, érkezés Mallaig halászvároskába. Utazás egy híres útvonalon (Road to the Isles) a Skót Felföld romantikus, tavakkal telepöttyözött völgyein át. Fotószünet a Glenfinnan emlékműnél. Szállás Fort Williamben, mely Nagy-Britannia legmagasabb hegye, a Ben Nevis lábainál található (1 éj).

6. nap: Glen Coe, Loch Lomond, Trossachs, Stirling

A vadregényes Glen Coe völgyön átkelve érkezünk meg a Loch Lomondhoz, Nagy-Britannia legnagyobb tavához. Ezután ismerkedés a Trossachs erdős-hegyes tóvidékével, majd továbbutazás Stirling irányába. Stirling városát Skócia földrajzi és történelmi középpontjának szokták nevezni. Látogatás Stuart Mária egykori várában, majd utazás a Glasgow környéki szállodába (2 éj).

7. nap: Culzean kastély, Alloway, Glasgow

Kirándulás Délnyugat-Skóciába. Délelőtt Skócia egyik legszebb kastélyát, a tengerpart fölé magasodó sziklán álló Culzean kastélyt tekintjük meg, majd a következő állomás Alloway városka, ahol a skótok nemzeti költőjének, Robert Burnsnek a zsúpfedeles szülőháza található.
Délután városnézés Glasgow-ban, Skócia legnagyobb városában: katedrális, George Square, Viktória-korabeli városközpont, People’s Palace és Winter Garden a „Glasgow Green” nevű parkban stb.

8. nap: Rosslyn kápolna, Edinburgh

Délelőtt a skót gótika mesterművét, a dús kőfaragványairól híres XV. századi Rosslyn kápolnát tekintjük meg, majd utazás Edinburgh-ba. Folytatjuk az ismerkedést a skót fővárossal, majd transzfer a repülőtérre, elutazás Budapestre. Érkezés Ferihegyre a késő esti órákban.

Figyelem: A programok sorrendje a repülőjáratok menetrendjének függvényében felcserélődhet.

22. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában