Magas-Tátra, Krakkó, Dunajec-áttörés

csillagtúra Zakopanéból

A Fehérvár Travel több népszerű alpesi programjához hasonlóan ezúttal is egy hegyek között lévő, szép fekvésű, kellemes szállodában laknak a csoportok az egész út során, és onnan indulnak a környék nevezetességeinek felkeresésére. A Zakopanéból kiinduló autóbuszos kirándulások mellett lehetőség lesz könnyű túrázásokra is, oda- és visszaútban pedig Szlovákia (az egykori Felvidék) látnivalóiból is ízelítőt kapnak utasaink.

1. nap: Besztercebánya, Árva vára, Chochołów

Elutazás Székesfehérvárról, a Piac téri parkolóból reggel 5.15-kor. Budapestről az autóbusz 6.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Vác – Parassapuszta útvonalon Szlovákiába, ahol Zólyom érintésével érkezünk meg Besztercebányára. Séta a hangulatos városközpontban, majd továbbutazás az Árva folyó völgyébe. Látogatás Árva várában, mely Európa egyik leglátványosabb fekvésű várkastélya.
Délután átkelés Lengyelországba, ahol először egy ősi, Zakopane környéki górál faluval, Chochołów-val ismerkedünk (jellegzetes faházak). Szállás Zakopanéban, Lengyelország leghíresebb hegyvidéki üdülőhelyén, a Magas-Tátra lábainál (5 éj).

2. nap: Nedec vára, Dunajec-áttörés, Zakopane

Utazás hangulatos hegyi falvakon keresztül a festői fekvésű Nedec várához, mely 1918-ig Magyarország egyik északi határvára volt. A vár és a benne lévő kis múzeum meglátogatása után csoportos tutajozás a Dunajec folyó vadregényes szurdokvölgyében.
Ezután közös séta Zakopanéban. A szabadidő alatt lehetőség siklóval felmenni a Gubałówka hegyre (panoráma az egész városra és a Magas-Tátrára).

3. nap: Krakkó, Wieliczkai sóbánya

Egész napos kirándulás Krakkóba. A Kárpátok északi lejtőin leereszkedve érkezünk meg a lengyel királyok ősi székvárosába. A város műemlékei közül jópárnak magyar vonatkozása is van. Először a Wawel épületegyüttesével ismerkedünk, mely évszázadokon keresztül a lengyel uralkodók rezidenciája volt. Látogatás a katedrálisban, mely a lengyel királyok síremlékeit őrzi. Ezután séta a szépen felújított óvárosban. Itt található a hatalmas főtér, közepén a híres Posztócsarnokkal. A tér sarkában áll a Mária-templom, melynek a főoltára felett elhelyezkedő szárnyas oltár a gótikus fafaragóművészet csodája.
A városnézés után szabadidő Krakkóban.
Fakultatív program: A rövid krakkói szabadidőt követően kirándulás a közeli Wieliczka sóbányájához. Az érdekes bányamúzeum bemutatja a bánya régi működését. A látogatás csúcspontja a mi IV. Béla királyunk lányáról elnevezett hatalmas földalatti Kinga-kápolna, melynek szinte minden díszítő elemét sóból faragták. A bányalátogatás kb. 3 órás időtartamú. (Ezalatt az autóbusz visszamegy a Krakkóban maradó utasokért, így a bányalátogatás után a csoport indulhat vissza a szállodába.)
A fakultatív program ára: 4.900 Ft + belépődíj (garantált indulás).
A 2023-ban bevezetett új csoportfoglalással kapcsolatos szabályozás szerint a csoportlátogatás időpontját a belépőjegyekkel együtt előre le kell foglalni, illetve megvásárolni. Mivel a belépőket a látogatás időpontja előtt kb. 3 hónappal kezdik árusítani, ajánlott erre a programra minél előbb jelentkezni, hisz így annál nagyobb eséllyel tudjuk biztosítani a csoportos látogatáson való részvételt.

4. nap: Kasprowy Wierch, Morskie Oko

Délelőtt kabinos felvonóval felmegyünk a Magas-Tátrához tartozó 2000 méteres Kasprowy Wierch-re, ahol valaha a magyar-lengyel határ húzódott (felejthetetlen körpanoráma a Magas-Tátra hegyvilágára). Továbbutazás a Magas-Tátra gyöngyszeme, a Morskie Oko irányába. Útközben a Zakopane melletti Jaszczurówka kápolna megtekintése (tipikus zakopanei stílus).
A Morskie Oko egy hatalmas hegyek között fekvő tengerszem, melyhez az autóbuszparkolótól egy 9 km hosszú, jól kiépített túraút vezet. A kirándulók ezt a távot általában jó 2 óra alatt teszik meg, de lehetőség lesz a helyszínen lovaskocsikat bérelni, amivel a tavat másfél kilométerre lehet megközelíteni. Onnan már csak 20-25 perces gyaloglás ez az elbűvölő szépségű tó.

5. nap: Zakopane / Auschwitz

Szabad program, pihenés Zakopanéban. Lehetőség túrázásra a környező hegyekben.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás idegenvezetőnkkel (oda-vissza összesen kb. 5 órás buszozásra lehet számítani). Oświęcimben (németül Auschwitz) az egykori náci haláltábor helyén berendezett emlékmúzeum megtekintése. A világtörténelem talán legsötétebb időszakával való szembesülés mindenki számára megrázó élményt jelent.
A fakultatív program ára: 9.300 Ft + belépődíj (garantált indulás).
Az auschwitzi csoportfoglalással kapcsolatos szabályozás szerint a belépőket a látogatás időpontja előtt kb. 3 hónappal kezdik árusítani. Mivel a jegyvásárlás csak a nevek megadásával lehetséges, ajánlott erre a programra minél előbb jelentkezni; annál nagyobb eséllyel tudjuk biztosítani a csoportos látogatáson való részvételt. Természetesen a múzeumot egyénileg is meg lehet tekinteni, de annak belépődíja sokkal magasabb.

6. nap: Lőcse, Szlovák-Tátra, Csorba-tó

Átkelés Szlovákiába, ismerkedés az egyik legszebb felvidéki város, Lőcse nevezetességeivel: középkori városfalak, reneszánsz városháza, szégyenketrec, Thurzó-ház, gótikus Szent Jakab-templom (belseje a középkori vallásos művészetek valóságos kincsesháza) stb.
A kora délutáni órákban barangolás a Magas-Tátra szlovák oldalán a Tátralomnic – Ótátrafüred – Csorba-tó útvonalon, majd hazautazás Besztercebányán és Parassapusztán keresztül. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra az esti órákban.

Figyelem: A fontosabb nevezetességeket a csoportok részére előre be kell foglalni, ezért a programok sorrendje ezek visszaigazolásának és nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

20. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában