Körutazás a Baltikumban II.

Litvánia, Lettország, Észtország repülővel

A Balti-tenger összesen 9 ország partjait mossa, mégis hagyományosan csak 3 ország tartozik a balti államok közé: Litvánia, Lettország és Észtország. Bár a 3 ország nyelve, kultúrája, történelme teljesen különböző, vannak hasonlóságok is. Például az, hogy ezek a népek több évszázados idegen elnyomás után a XX. században egyszerre lettek függetlenek, előbb az I. világháború után egy 20 éves periódusra, majd a század végén, a Szovjetunió összeomlása után. Mindhárman egyszerre csatlakoztak a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, mindhárom ország nagyon gyorsan fejlődik, egyre jobb infrastruktúrával várják a turistákat. A fő vonzerőt a 3 gyönyörű főváros, Vilnius, Riga és különösen Tallinn jelentik, megtekintésük nagy élményt jelent még a legtapasztaltabb világutazóknak is.

1. nap: Vilnius

Késő délután elutazás Budapestről egyszeri átszállással Vilniusba, Litvánia fővárosába. Megérkezés éjfél előtt, transzfer a vilniusi szállodába (2 éj).

2. nap: Trakai, Kaunas

Utazás a közeli Trakaiba. Vilnius mellett található egy hangulatos tóvidék, az egyik tó félszigetén fekszik a színes házairól ismert Trakai falu, a faluval szemben, egy kis szigeten pedig Trakai romantikus várkastélya található (gyalogos híd vezet át a szigetre). Látogatás a várkastélyban, az érdekes iparművészeti és történelmi kiállítások megtekintése, rövid szabadidő, majd utazás Kaunasba. Ismerkedés Litvánia második legnagyobb városával, a két világháború közti időszak fővárosával (katedrális, Városháza tér, Perkunas-ház, Vitautas-templom stb.). Ezt követően szabadidő a hangulatos sétálóutcán, majd visszautazás Vilniusba.

3. nap: Vilnius, Klaipéda

Vilnius gyönyörű fekvésű város, erdős dombvidékre épült, hangulatos barokk óvárosa igazi ékszerdoboz közel 30 templommal és rengeteg műemlékkel. A városnéző séta fő látnivalói a következők: a Hajnalpír-kapu (a Csodatévő Madonna képével), a Teréz-templom, az ortodox Szentlélek-templom, a Városháza tér, a Dominikánus-templom, az Anna-templom (amit szépsége miatt Napóleon Párizsba akart vitetni), az egyetem épületei, az Elnöki Palota és a katedrális. Ez utóbbi igazi gyöngyszeme a barokk Kázmér-kápolna. Lehetőség felmenni a katedrális mellett álló várdombra (csodálatos panoráma az egész városra).
A nap folyamán megállunk az autóbusszal az óvárostól kissé távolabb eső Péter-Pál-templomnál is, amely mintegy megkoronázását jelenti a vilniusi városnézésnek (egészen egyedülálló, meseszép stukkók).
Kora délután elutazás Vilniusból a Balti-tengernél fekvő Klaipédába, mely a litván partvidék legjelentősebb városa. A német neve Memel, valaha németek lakták, a Német Birodalom egyik fontos városa volt. A megérkezést követően rövid városnézés, majd a szállodai szobák elfoglalása. Szállás Klaipédában (1 éj).

4. nap: Kur-földnyelv, Nida, Keresztek Hegye

Délelőtt komppal átkelünk a Kur-földnyelvre egy keskeny tengerszoroson keresztül. A közel 100 km hosszú, átlagosan 1 km széles félsziget (a Kur-földnyelv) a Baltikum talán legjelentősebb természeti látnivalója, része az UNESCO világörökségnek. Barangolás a homokdűnék különös világában, majd séta egy hangulatos halászfaluban, Nidában.
Visszatérünk komppal Klaipédába, továbbutazás. Egy újabb neves litván látnivaló, az immár európai hírű zarándokhely, a Keresztek Hegye a következő programunk. A kis dombon felállított több ezer kereszt a litván nép mély vallásosságának és a Szovjet Birodalommal szembeni ellenállásának nagyszerű példája.
Késő délután búcsú Litvániától, átkelés Lettországba. Szállás a litván-lett határ közelében (1 éj).

5. nap: Rundāle-kastély, Riga

Lettország déli részén található a Baltikum talán leglátványosabb kastélya, a Rundāle-kastély. A helyiek által kis Versailles-nak is nevezett egykori cári palotát ugyanaz az építész tervezte, aki a szentpétervári Téli Palotát. A gazdagon berendezett belső termek és a szép park megtekintése után utazás Rigába.
Lettország egykor német kereskedők lakta fővárosában szinte minden építészeti korszakból maradtak fenn értékes műemlékek. Ezek közül a legfontosabbak a céh-házak, a városháza, a Lőportorony, a Svédkapu, a 3 fivér házak, a dóm és a Szt. Péter-templom. Ez utóbbi tornyából gyönyörű panoráma nyílik szinte az egész városra (lifttel lehet feljutni).
Szállás a belváros közelében (1 éj).

6. nap: Riga, Turaida, Livóniai Svájc

A rigai városnézés folytatása. Lehetőség lesz Riga legszebb palotájának, a Feketefejűek Házának megtekintésére és a híres rigai szecessziós negyed felkeresésére is.
Utazás a Rigához közeli Gauja Nemzeti Parkba. A környéket Livóniai Svájcnak is szokták nevezni. Látogatás a Gauja folyó völgye felett emelkedő Turaida-várban. A vármúzeumban sok érdekességet megtudhatunk Lettország történelméről; a komplexumhoz tartozik még egy szép szoborpark, egy fatemplom és egy miniskanzen is.
Ezt követően búcsúzunk Lettországtól. A késő délutáni órákban érkezünk meg Tartuba, Észtország második legnagyobb városába, szállás a városközpontban (1 éj).

7. nap: Tartu, Narva, Palmse-birtok

Délelőtt Tartuban a közös séta során megnézzük a város szép főterét a városházával, az egyetem épületét, a Szent János-templomot és az egykori dóm monumentális romjait. Ezt követően szabad program, majd utazás az észt-orosz határ mellett fekvő Narvába, ahol a lakosok döntő többsége oroszajkú. A Narva folyó észt oldalán található Narva vára, vele szemben, a folyó orosz oldalán pedig az orosz város, Ivangorod monumentális erődítménye (kiváló fotótéma). Lehetőség a várban berendezett helytörténeti múzeum megtekintésére (rendkívül mozgalmas történelme volt Narvának), majd utazás Tallinn irányába. Útközben látogatás a Lahemaa Nemzeti Park területén található bájos Palmse-birtokon (szép kúria, békés tavacska, látványos park stb.).
Szállás az észt fővárosban, Tallinnban (2 éj).

8. nap: Tallinn

Egész napos program az egykori büszke Hanza-városban, Tallinnban, ahol a nagy területen fekvő középkori óváros bebarangolása egyike a nagy európai városélményeknek. A felsővárosban található a dóm és az ortodox katedrális is, két kilátópontról pedig csodálatos panoráma nyílik a hatalmas falakkal és bástyákkal körbevett alsóvárosra és a kikötőre. Az alsóvárosban szinte minden kis utca újabb meglepetést tartogat, különösen a gyönyörű Városháza tér környékén. Lehetőség lesz a gótikus városháza belső termeinek megtekintésére is.
Délután néhány órás szabad program a tallinni óvárosban, ezalatt az érdeklődők idegenvezetőnkkel egy kirándulást tesznek a „Rocca al Mare” skanzenbe, az Észt Szabadtéri Múzeumba. A skanzen Tallinn külvárosában található, gyönyörű környezetben, egy erdős tengerparton.

9. nap: Tallinn

Szabadidő Tallinnban, majd délután transzfer a repülőtérre, elutazás Tallinnból egyszeri átszállással Budapestre. Érkezés Ferihegyre a késő esti órákban.


3. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában