Wellness és kultúra a Bakonyban és környékén

csillagtúra egy sümegi wellness szállodából

A Dunántúl középső részén, a Bakony hegységben és környékén kimagaslóan sok turisztikai látnivaló található. Ezek közül a szerintünk legérdekesebbeket mutatjuk meg utasainknak ezen a 4 napos utazáson. A látnivalók között vannak országos hírű nevezetességek, de olyanok is, melyek kevésbé ismertek, mégis nagy élményt jelent majd a meglátogatásuk. A programokat úgy terveztük, hogy az érdeklődők a kiváló sümegi szálloda wellness szolgáltatásait minden nap igénybe tudják venni.

1. nap: Bakonybél, Zirc, Sümeg

Elutazás Budapestről reggel 7 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 8 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Várpalota – Veszprém – Zirc útvonalon Bakonybélbe.
Ez a falu egy völgykatlanban fekszik, a Bakony legmagasabb hegyei között. Először egy sétát teszünk, majd meglátogatjuk a falu nagy nevezetességét, a Pannon Csillagdát. Magyarország első számú csillagászati élménycentrumában többek között egy 3D-s planetáriumi show valamint egy interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás is várja a látogatókat.
Akiket nem érdekel a csillagda, azoknak idegenvezetőnk többféle programlehetőséget fog ajánlani: a Szent Mauríciusz Monostort vagy egy könnyű túrázási lehetőséget a falu központjától 1 km-re lévő Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnához. A hagyomány szerint Szent Gellért püspök e kápolna közelében töltött remeteségben néhány évet.
Ezután utazás a „Bakony fővárosába”, Zircre, amely Magyarország legmagasabban fekvő városa. A településen 1182-ben telepedtek meg a ciszterci szerzetesek; az apátság máig működik, itt van a ciszterci rend magyarországi központja. A gyönyörű apátsági templom és az apátsághoz tartozó arborétum megtekintése után minden utasunk eldöntheti, hogy még melyik további nevezetességet szeretné megnézni. A választék a következő: a modern Látogatói Központ az egyház- és rendtörténeti kiállítással, a Ciszterci Műemlékkönyvtár vagy a Bakonyi Természettudományi Múzeum.
Ezen a napon délután 5 körül érkezünk meg a sümegi emelt szintű 4 csillagos wellness szállodába (3 éj). A szálloda a sümegi Várhegy lábánál található. Már az első napon lehetőség lesz a wellness szolgáltatások igénybevételére.

2. nap: Sümegi vár, Sümeg városa

Az egész napot Sümegen töltjük. Lehetőség pihenésre, wellnessezésre, illetve a város híres turisztikai attrakcióinak meglátogatására idegenvezetőnkkel.
Először a várat tekintjük meg, mely a síkságból kiemelkedő, 87 méter magas Várhegyen trónol. Magyarország egyik legimpozánsabb várában érdekes kiállítások is láthatóak, falairól a panoráma pedig gyönyörű szép.
Ezt követően sétát teszünk Sümeg óvárosában, ahol sok értékes műemlék épület található: ferences templom, Püspöki palota, Kisfaludy Sándor szülőháza, plébániatemplom. Ez utóbbi templom freskósorozatát az egyik legjelentősebb osztrák festő, Maulbertsch készítette, a művészettörténészek a rokokó Sixtus-kápolnájának szokták nevezni.
A kora délutáni óráktól szabad program.

3. nap: Sümeg, Veszprém, Ganna (Esterházy Mauzóleum), Somló-hegy (borkóstoló)

Pihenés Sümegen, lehetőség a szálloda wellness-szolgáltatásainak igénybe vételére.
Fakultatív program: Barangolás Veszprémtől a Somlóig
Délelőtt Veszprémbe, a „királynék városába” látogatunk. Az ősi megyeszékhely arról kapta becenevét, hogy a mindenkori magyar királynék megkoronázása a veszprémi püspökök jogosítványa volt a középkortól fogva. Séta a látványos fekvésű várnegyedben, majd az érdeklődőkkel tovább a pazar kilátást nyújtó Benedek-hegyre és az egykori Szent Katalin apácakolostor jó állapotban lévő romjaihoz (Margit-romok).
A késő délelőtti órákban továbbutazás Gannára. Meglepődve tapasztaljuk, hogy a pici, alig 400 lelkes falu közepén egy nagyméretű, a római Pantheonra emlékeztető templom található. A templom altemplomában van az Esterházy család mauzóleuma, számos márvány és bronz szarkofág. Itt temették el 2016-ban Esterházy Péter írót is.
Utolsó programunk a 430 méter magas vulkáni tanúhegyhez, a Somlóhoz vezet. A hegy és környéke egyike Magyarország híres borvidékeinek. Látogatás a Somló legnagyobb borászatában, a Tornai-pincészetben. A helyiek bemutatják a csoportnak a pincerendszert, a pincészet saját múzeumát, és természetesen borkóstoló is tartozik a programhoz (4-féle bor és frissen sült pogácsa).
Visszaérkezés Sümegre délután 3 óra táján.
A fakultatív program ára: 8.400 Ft (garantált indulás). Az ár tartalmazza a gannai belépődíjat és a borkóstolót is.

4. nap: Sümeg, Pápa (Esterházy-kastély és belváros), Cseszneki vár

Kora délelőtt még lehetőség a sümegi szálloda wellness-szolgáltatásainak igénybe vételére, indulás 11 óra táján.
A déli órákban Pápa városával ismerkedünk. Először megnézzük a 2015-ben mintaszerűen felújított Esterházy-kastélyt. A termek bejárása során korhű jelmezekbe öltözött idegenvezetők kalauzolnak minket. Ezt követi a városnéző séta a szépen karbantartott óvárosban. Természetesen lesz egy kis szabadidő is, majd a Bakony északi pereme mentén Csesznekre utazunk.
A pici falu fölötti sziklán magasodnak Magyarország egyik leglátványosabb lovagvárának a romjai. Látogatás a több filmben is szereplő erődítményben (lenyűgöző panoráma).
Hazautazás a Keleti-Bakony szép tájain keresztül, a Dudar – Szápár – Tési-fennsík – Várpalota útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


idén először a Fehérvár Travel kínálatában