A Bécsi-erdőtől az Osztrák Dunakanyarig II.

felső-ausztriai és stájerországi ízelítővel

Az I-es programhoz képest ennek a csoportnak lehetősége lesz egy egész napos kirándulásra Oberösterreich (magyarul Felső-Ausztria) tartományba, hazaútban pedig a stájerországi Mariazell megtekintése után gyönyörű alpesi tájakból is ízelítőt kapnak utasaink. Így tulajdonképpen Ausztria északi részének legtöbb fontos látnivalója szerepel a programban.

1. nap: Laxenburg, Mödling, Liechtenstein vára, Heiligenkreuz, Mayerling

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Laxenburg útvonalon. A Laxenburgi császári kastély parkja manapság a bécsiek egyik kedvenc kirándulóhelye. A parkban lévő tó egyik szigetén, idillikus környezetben található egy „mesekastély”, a középkori várkastélyokra emlékeztető Franzensburg. A rendkívül gazdag berendezést az 1800-as évek elején az Osztrák Császárság területén található kolostorokból, kastélyokból gyűjtötték össze, mint például a Magyar Koronázási Terem Egerből származó mennyezetét. Látogatás a Franzensburgban, majd utazás a Bécsi-erdő lábainál fekvő Mödlingbe. Közös séta a hangulatos óvárosban, melynek két gyöngyszeme a szép reneszánsz városháza és a gótikus Szt. Othmar-templom.
A szabad programot követően fotószünet Liechtenstein impozáns váránál (ez volt valaha a híres Liechtenstein hercegek ősi fészke), utána továbbutazás a Bécsi-erdő szívében fekvő Heiligenkreuz faluba. Itt található Ausztria legrégibb és legjelentősebb ciszterci kolostora. A középkorból kiváló állapotban fennmaradt épületegyüttes a közép-európai gótika egyik legértékesebb műemléke. A vezetés során nem csak a kolostor különböző termeit csodálhatjuk meg, hanem sok érdekességet is megtudhatunk a szerzetesek évszázadokkal ezelőtti aszkéta életmódjáról. Ezután a szomszédos Mayerlingbe utazunk, ahol egy vadászházban 1889-ben Ferenc József császár és Sisi egyetlen fiúgyermeke, Rudolf trónörökös öngyilkosságot követett el a szeretőjével együtt. A XIX. század egyik legrejtélyesebb eseményének helyszínét a császár átépíttette egy karmelita kolostorrá, a templom főoltára pont ott van, ahol a 2 holttestet megtalálták. A templom és a mellette lévő emlékkiállítás megtekintése után utazás a Bécs környéki szállodába (5 éj).

2. nap: Klosterneuburg, Kreuzenstein vára, Bécs

Klosterneuburgi sétával kezdjük a napot. Ez a kisváros valaha az osztrák hercegek székhelye volt. A séta után megnézzük az európai hírű ágostonrendi kolostort, melynek legértékesebb kincse a Verduni oltár (sok művészettörténész szerint ez a középkor legnagyszerűbb zománcmunkája).
Klosterneuburggal majdnem szemben, a Duna túloldalán emelkedik a pazar fekvésű Kreuzenstein vára. Egy középkori várrom helyén a XIX. század végén, a XX. század elején építtette fel Hans von Wilczek gróf az „eszményi várat”, ráadásul rengeteg értékes középkori használati tárgyat, bútorokat, fegyvereket, festményeket, szobrokat, iparművészeti tárgyakat gyűjtött össze a termek berendezésére. Így tényleg az a látogató érzése, hogy egy tipikus középkori várba érkezett.
Délután ismerkedés Béccsel, az osztrák fővárossal, az autóbuszból, közben pihenő az egészen különleges Hundertwasser-háznál. Ezt követően közös séta a belvárosban, látogatás a híres Szent István-székesegyházban. A séta után marad szabadidő is vásárolgatásra, egyéni barangolásra a belvárosban.

3. nap: Wachau (Aggstein, Melk, sétahajózás, Dürnstein)

Egész napos kirándulás az Osztrák Dunakanyarba, a Wachauba. Ausztria keleti felének talán legelbűvölőbb vidéke ez. Látogatást teszünk a lenyűgöző fekvésű Aggstein várában, ahonnan páratlanul szép panoráma nyílik a „wachaui” tájra. A nap egyik csúcspontját a Melki apátság, az osztrák barokk mesterművének megtekintése jelenti. A Duna feletti dombra épült hatalmas épületegyüttes dísztermei és maga az apátsági templom az egyetemes barokk művészet csúcspontját képviselik. Ezt követően lehetőség lesz sétahajózásra is, hiszen a vidék szépsége elsősorban hajóról élvezhető. A nap zárásaként a Wachau leglátogatottabb kisvárosába, a pazar fekvésű Dürnsteinba utazunk, ahol egy közös sétát teszünk. A városka feletti várban raboskodott valaha az angol király, Oroszlánszívű Richárd.

4. nap: Baden, Bécs, Schönbrunn

Először egy sétát teszünk Badenben. A Bécs melletti híres üdülőhely hangulatos óvárosa és szép parkjai méltó kezdetét adják e napnak.
Ezután Bécsbe utazunk, ahol lehetőség további nevezetességek felkeresésére, a Hofburg világhírű kincstárának vagy a Császári lakosztályoknak, esetleg valamely más múzeumnak a megtekintésére. Délután a Habsburgok egykori rezidenciájába, a Bécs egyik külvárosában található Schönbrunni kastélyba látogatunk. A pompás belső termek bejárása közben sok magyar vonatkozású emlékkel is találkozhatunk. A kastély barokk parkja az osztrák kertművészet egyik legszebb példája.

5. nap: Linz, Sankt Florian, Steyr

Szabad program, lehetőség pihenésre vagy tömegközlekedéssel elutazni Bécsbe.
Fakultatív program: Felső-Ausztria (Linz, Sankt Florian, Steyr)
Egész napos kirándulás Oberösterreich (magyarul Felső-Ausztria) tartományba. Első programunk a tartományi főváros, Linz. Ausztria harmadik legnagyobb városa a Duna két partján terül el. A történelmi óváros hangulatos utcái, a pompás épületek sétára csábítanak minden látogatót. A Fő tér egyike Ausztria legszebb tereinek, lenyűgöző összhatást alkot szép épületeivel. Sétánk során látjuk a városi plébániatemplomot, a tartományi székházat és Ausztria legnagyobb templomát, a neogótikus új katedrálist is.
Kora délután Sankt Florian gyönyörűszép kolostorának megtekintésére lesz lehetőség, mely barokk pompájában versenyre kelhet a Melki apátsággal. A párhuzam nem véletlen, hiszen az egyik legjelentősebb barokk építész, Jakob Prandtauer tervezte mindkét épületegyüttest.
Ezt követően egy kis kitérőt teszünk a Steyr és az Enns folyók találkozásánál fekvő Steyr városkába. Séta Ausztria egyik leghangulatosabb történelmi óvárosában, majd visszautazás a szállodába.
A fakultatív program ára: 11.900 Ft (garantált indulás).

6. nap: Mariazell, Muggendorf (Myrafälle), Hohe Wand (Skywalk)

Búcsú a szállodától, utazás a St. Pölten – Lilienfeld útvonalon az Alpok hegyvilágába. Délelőtt rövid időre elhagyjuk Alsó-Ausztriát, és a szomszédos Stájerország nagy nevezetességéhez, a gyönyörű Mariazelli bazilikához látogatunk (Ausztria leglátogatottabb zarándokhelye). Mariazell nagyságát tulajdonképpen a mi Nagy Lajos királyunk alapozta meg, évszázadokon keresztül nagyon sok magyar zarándok is ellátogatott ide.
A déli órákban egy szép alpesi útvonalon Muggendorf faluba utazunk a Myra patak vízeséseihez (Myrafälle). A patak a vadregényes szurdokban több vízesésen, zúgón, sziklákon keresztül zubog lefelé, felette jól kiépített, lépcsőkkel, hidakkal, korlátokkal biztosított út vezet. A túra nem nehéz, nem hosszú, ráadásul bármikor vissza lehet fordulni. A Myrafälle a Bécsi-Alpok egyik legnépszerűbb kirándulóhelye.
Ausztriai kirándulásunk utolsó programja a Hohe Wand. Ez a Bécsi-Alpokhoz tartozó nagy kiterjedésű fennsík kb. 1000 méter magasan van, a délkeleti oldalát szinte függőleges sziklafalak határolják. Itt épült fel a Skywalk (Égi séta) nevű kilátóterasz, mely 8 méterrel nyúlik ki a sziklafalból. A panoráma egészen lenyűgöző a Bécsi-Alpokra, a környező falvakra, Wiener Neustadt városára, sőt tiszta időben még a Fertő-tó is jól látszik.
A Hohe Wandról leereszkedve elindulunk a magyar határ felé, hazautazás a Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a múzeumok nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

13. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában