Hosszú hétvége Türingiában

Erfurt, Weimar, Wartburg vára

1. nap:

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Rajka – Brno – Prága – Drezda útvonalon Türingiába. Szállás Weimar mellett (3 éj).

2. nap: Weimar, Erfurt

A délelőttöt Weimarban, Goethe és Schiller városában töltjük. Weimar főleg gazdag kulturális örökségének köszönhetően világhírű, az irodalom, a zene, a művészetek városa. Megérkezés után városnéző séta következik: Német Nemzeti Színház, Goethe és Schiller emlékműve, Schiller-ház, Piac tér, Szent Péter és Pál-templom, hercegi kastély stb. A közös program a Goethe-ház meglátogatásával ér véget, ahol nemcsak a világhírű költő irodalmi munkásságának emlékei kerülnek bemutatásra, hanem a XVIII. század lakásviszonyaival is megismerkedhetünk. Weimari tartózkodásunkat rövid szabadidővel zárjuk, mely alkalmat ad a város önálló felfedezésére is.
Kora délután utazás a közeli Erfurtba, Türingia tartomány fővárosába. Sokak szerint a 16 német tartományi főváros közül Erfurtnak van a legszebb belvárosa, számtalan gyönyörű épület megmaradt az elmúlt évszázadokból, egyfajta szabadtéri múzeum az egész óváros. Egészen különleges nevezetesség a Krämerbrücke (a Szatócsok hídja), melyen végig bájos késő középkori favázas házak sorakoznak. A városnézés után marad szabadidő is az óváros egyéni felfedezésére.

3. nap: Wartburg vára, Eisenach, Schmalkalden

A délelőtti programunk az Eisenach városa fölött emelkedő Wartburg vára, mely ezer szállal kötődik a német történelemhez, egyfajta nemzeti emlékhelye Németországnak. Nekünk, magyaroknak is fontos ez a hely, hiszen II. András királyunk lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet (a szegények jótevője) itt élte rövid életének nagy részét. Itteni tevékenységének a következménye, hogy Európában ő a középkori magyar történelem legismertebb személyisége.
A várkastély pompás dísztermei közül kiemelkedik az Énekesek csarnoka (mely a híres középkori dalverseny emlékére készült), és az a szoba, ahol gyönyörű mozaikok mesélik el Szent Erzsébet életét. A dísztermek közös bejárása után lehetőség lesz a várkastély páratlanul gazdag kincstárának megtekintésére. Látjuk majd a Luther-szobát is, ahol Luther Márton 1521-ben németre fordította a Bibliát.
A déli órákban sétát teszünk Eisenachban (Johann Sebastian Bach szülővárosában), majd rövid szabadidő után továbbutazás Schmalkaldenbe. Ez a kisváros a Türingiai-erdő nevű hegység déli lábainál fekszik. Az óváros épületeinek nagy része késő középkori favázas ház, nem csoda, hogy a látogatók hamar beleszeretnek ebbe a bájos településbe. A közös séta után szabadidő, ezalatt lehetőség lesz a schmalkaldeni kastély megtekintésére, ahova idegenvezetőnk is elkíséri az érdeklődőket. Késő délután a Türingiai-erdőn keresztül visszautazás a szállodába.

4. nap: Schärding

Búcsú Türingiától, indulás hazafelé Bajorországon keresztül a Regensburg – Passau útvonalon. A kora délutáni órákban egy sétát teszünk Schärdingben. Ez a kisváros a német-osztrák határfolyó, az Inn osztrák oldalán fekszik, gyönyörű óvárosának megtekintése méltó lezárását jelenti ennek az utazásnak. A közös séta és a rövid szabadidő után hazautazás a Linz – Bécs – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra a késő esti órákban.

8. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában