Nagy svájci körutazás

Svájc Európa egyik legszebb országa. Szinte minden megtalálható itt, ami a turisták számára vonzerővel bír: varázslatos alpesi tájak; kristálytiszta vizű tavak; hangulatos, középkori kisvárosok; régi várak, katedrálisok; modern nagyvárosok stb. Sajnos a magyar utazók még nem igazán fedezték fel ezt a csodálatos országot, aminek legfőbb oka abban a tényben rejlik, hogy Svájc nagyon drága ország. A körutazás során utasaink Svájcnak mind a német, mind a francia, mind az olasz részéből kapnak ízelítőt, de az út legnagyobb élménye az Alpok fenséges hegyvilága lesz.

1. nap: Innsbruck

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5 órakor. Budapestről az autóbusz 6.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Salzburg – Innsbruck útvonalon. Séta Innsbruckban, Tirol fővárosában, majd továbbutazás az Inn alpesi völgyében a tiroli szállodához (1 éj).

2. nap: St. Gallen, Schaffhausen, Zürich, Axenstrasse, Altdorf

Utazás az Arlberg-hágó – Feldkirch – Boden-tó útvonalon St. Gallenbe. A barokk katedrális és az egykori kolostorkönyvtár megtekintése (mindkettő része az UNESCO világörökségnek). Rövid szabad program után továbbutazás a schaffhauseni Rajna-vízeséshez (Európa legbővizűbb vízesése).
Délután ismerkedés Zürich-hel. Séta az óvárosban és a Bahnhofstrassén, a világ egyik legelőkelőbb üzletutcáján. (Figyelem: a szept. 21-i csoport esetében a zürichi városnézés nemzetközi sportesemény (kerékpárverseny) miatt nem lesz megvalósítható, ezért ennek a csoportnak a helyettesítő városnéző programja Zug városában lesz. A Zugi-tó partján fekvő városka óvárosának gyönyörű utcái, épületei a késő középkort idézik.) Késő délután továbbutazás egy gyönyörű autóúton, az Axenstrassén, majd Altdorfban a Tell Vilmos emlékmű megtekintése. Szállás egy közép-svájci alpesi szállodában, egy tipikus svájci faluban, 3000 méter magas hegyóriások között (2 éj).

3. nap: Szent Gotthárd-hágó útja, Lugano, hajózás a Luganói-tavon, Locarno

Kirándulás az olasz Svájcba. Utazás a Szent Gotthárd-hágó útján, vadregényes alpesi tájakon keresztül Ticino kantonba (több fotószünet útközben). Ticino jellemzői a kristálytiszta vizű alpesi tavak, partjaikon mediterrán növényzettel, és a hangulatos, olaszos jellegű üdülővárosok. Délelőtt séta Luganóban, a Luganói-tó partján fekvő mediterrán hangulatú városban. A közös program után szabadidő, illetve az érdeklődőknek lehetőség részt venni egy sétahajózáson az elbűvölő Luganói-tavon. A hajóról – mind svájci, mind olasz felségterületről – megcsodálhatjuk a part mentén hirtelen kiemelkedő hegyvonulatokat, a tóparti ódon hangulatú településeket és a dús, színpompás vegetációt.
Délután ismerkedés az olasz Svájc másik híres városával, a Maggiore-tó partján fekvő Locarnóval. A városközpont felett emelkedik a Madonna del Sasso kolostor, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra, a tóra és a környező hegyekre (sikló vezet fel a kolostorhoz).

4. nap: Luzern, Berni-Alpok, Jungfrau

Délelőtt séta az egyik leghangulatosabb svájci városban, Luzernben. A város jelképeinek, a Kapellbrückének (középkori fedett fahíd) és az Oroszlános emlékműnek a megtekintése. Továbbutazás Interlaken érintésével a Berni-Alpok (a Jungfrau-csoport) 4000 m magas hegyei között fekvő Lauterbrunneni-völgybe, Európa talán legszebb gleccservölgyébe. Lehetőség könnyű túrázásra, vagy pedig a híres Jungfrau fogaskerekű vasúttal egy kilátópont elérésére. A panoráma egy életre szóló élmény. Délután továbbutazás tipikus alpesi tájakon keresztül Svájc nyugati részébe, a francia Svájcba. Szállás Aigle környékén, egy gyönyörű fekvésű alpesi szállodában (3 éj).

5. nap: Lausanne, Genf

Ismerkedés a francia Svájc 2 nagyvárosával, Lausanne-nal és Genffel. Mindkét város Nyugat-Európa legnagyobb tava, a csodálatos fekvésű Genfi-tó partján található. Először Lausanne-ba utazunk. Ebben a városban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központja. Séta az óvárosban, Svájc talán legrangosabb műemlékének, a Notre Dame katedrálisnak a megtekintése. Lehetőség az Olimpiai Múzeum meglátogatására, mely néhány évvel ezelőtt megkapta „Az év európai múzeuma” kitüntetést.
Továbbutazás Genfbe. Több világszervezet székhelye van ebben a patinás hangulatú városban (ENSZ, Nemzetközi Vöröskereszt stb.). Városnézés (Diplomatanegyed, Nemzetek Palotája, St. Pierre Katedrális, Reformáció Emlékműve stb.), majd a Genfi-tó északi partja mentén visszautazás a szállodába. Páramentes időben az autópályáról nagyszerű panoráma nyílik a Mont Blanc-ra.

6. nap: Zermatt, Matterhorn

Pihenés az Alpokban.
Fakultatív program: kirándulás Wallis kantonba. Utazás a Rhone folyó közel 4000 méteres hegyláncokkal határolt völgyében, Martigny és Sion városok érintésével a Matter-völgybe. Csodálatos tájakon keresztül érkezünk Täsch-be. Innen lehetőség vonattal továbbutazni Zermattba. Ez a kisváros, mely a Matterhorn lábainál fekszik 1600 méteres magasságban, az Alpok egyik legelegánsabb üdülőhelye. Ismerkedés a várossal, lehetőség könnyű túrázásra. Már Zermattból, illetve közvetlen környékéről is nagyszerű a panoráma a környező hegyóriásokra. Az érdeklődők felmehetnek fogaskerekű vasúttal a Gornergrat sziklagerincére (3100 méter). Lélegzetelállító panoráma nyílik innen a "havasok arénájára", a gleccserek sokaságára. Tucatnyi 4000 méter feletti csúcs vesz körül minket, köztük az Alpok második legmagasabb csúcsa, a Dufourspitze a Monte Rosa-csoportban (4634 m) és a világhírű piramis formájú hegycsúcs, a Matterhorn (4478 m).
A fakultatív program ára: 11.300 Ft (garantált indulás). Figyelem: A Täsch-Zermatt vonattal és a Gornergrat fogaskerekű vasúttal utazóknak a vonatjegyek a helyszínen fizetendők (ld. a belépődíjaknál).

7. nap: Chillon vízivára, Bern, Liechtenstein

Délelőtt Svájc egyik legérdekesebb történelmi emlékét, Chillon vízivárát nézzük meg. Továbbutazás Bernbe, Svájc fővárosába. Az UNESCO világörökséghez tartozó óváros az Aare folyó hajtűkanyarjában fekszik. Séta a legjelentősebb nevezetességekhez (medvepark, városháza, panorámapontok, parlament, óratorony stb.), majd indulás hazafelé. A késő délutáni órákban ismerkedés Vaduzzal, a miniállam, Liechtenstein fővárosával, majd átkelés Ausztriába, utazás Vorarlbergen át a tiroli szállodába (1 éj).

8. nap: Rattenberg

Délelőtt séta egy középkori hangulatú tiroli kisvárosban, az Inn partján fekvő Rattenbergben (gyönyörűszép plébániatemplom), majd hazautazás a Salzburg – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

Figyelem: az 5. és a 6. nap programja az időjárástól függően felcserélődhet.

23. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában