Szicília, Capri, Pompeji

A népszerű dél-olasz körutazásunkat néhány éve úgy szervezzük, hogy Palermóból (Szicíliából) Nápolyba hajón utazunk, éjszaka. Igaz, így valamivel magasabb az utazás összköltsége, viszont elmarad egy egész napos buszozás. Helyette marad idő olyan érdekes Nápoly környéki látnivalókra, mint a Vezúv vagy Ravello.

1. nap:

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre útvonalon. Szállás Toszkánában (1 éj).

2. nap: Caserta kastélya

Utazás déli irányba, keresztül az olasz csizmán. A nápolyi királyok a Nápoly melletti Casertában az 1700-as években egy monumentális barokk kastélyt építtettek a Párizs melletti Versailles-i kastély mintájára. Hasonlóan Versailles-hoz, a Casertai kastélyhoz is egy látványos park tartozik. Látogatás a kastély dísztermeiben, majd ismerkedés a gyönyörű parkkal.
Szállás Nápoly környékén (1 éj).

3. nap: Szicília – Taormina

Utazás az olasz csizma orráig Calabria gyönyörű tájain keresztül. Átkelés Szicíliába a Messinai-szoroson, majd továbbutazás Taorminába. Szicília legnépszerűbb turisztikai attrakciója ez a kisváros, mely a tenger felett, egy hegy nyúlványán fekszik (panoráma az Etnára). Séta a városban, a Csontváry által is megfestett görög színház megtekintése. Szállás Taorminától délre (2 éj).

4. nap: Etna, Siracusa

Szabad program, pihenés.
Fakultatív program: Kirándulás az Etnához és Siracusába.
Az Etna Európa legnagyobb működő vulkánja, ahol holdbéli tájak várják a turistákat. A 2000 méter magasan fekvő parkolóból lehetőség lesz felmenni felvonóval a csúcs közelébe, körülbelül 2500 méteres magasságig. Ezt követően utazás Archimédész városába, Siracusába. Siracusa az ókori Nagy-Görögország egyik legjelentősebb városa volt, ma is több műemléke emlékeztet erre az időszakra. Városnézés: az Ortügia szigetén fekvő óváros, Aretusa forrása, görög színház, „Dionüsziosz füle” barlang stb.
A fakultatív program ára: 12.700 Ft + belépők (garantált indulás).

5. nap: Piazza Armerina, Agrigento

Utazás Szicília középső területein keresztül. Piazza Armerinában a római kori villa megtekintése. A villa több mint 4000 négyzetméternyi padlómozaikjai világhírűek, és bepillantást engednek az ókori római életmódba. Délután látogatás Agrigentóban a híres Templomok völgyében. Agrigentót is a görögök alapították Krisztus előtt a VI. században, abból az időszakból származnak monumentális görög templomai. Szállás Palermo vagy Cefalú környékén (1 éj).

6. nap: Cefalú, Monreale, Palermo

Délelőtt utazás Cefalúba, séta a kisvárosban, mely egy hatalmas sziklatömb tövében fekszik a tengerparton (hangulatos, középkori városközpont, erődszerű normann kori bazilika). Ezután látogatás a Palermo melletti Monrealéban, a világhírű XII. századi dóm megtekintése (gyönyörű mozaikok). Délután városnézés Palermóban, Szicília fővárosában: székesegyház, Normann Palota, Palatinus-kápolna stb.
Az esti órákban elutazás komppal Palermo kikötőjéből, hajózás a Tirrén-tengeren. Éjszaka a hajón, kétágyas kabinokban (1 éj).

7. nap: Nápoly, Pompeji

Érkezés komppal Nápoly kikötőjébe a kora reggeli órákban.
Ismerkedés az „Olasz Dél" fővárosával, Nápollyal, melynek hangulata sokáig emlékezetes marad az ott járt utasok számára (Castel Nuovo – Új Vár, Királyi Palota, San Carlo Színház, I. Umberto Galéria, Viktor Emanuel korzó stb.). A városnézés után szabadidő, vagy lehetőség idegenvezetőnkkel további nevezetességek megtekintésére.
Délután látogatás Pompejiben, Földünk talán legépebben megmaradt ókori romvárosában. Pompeji a Római Birodalom egyik virágzó városa volt, a Vezúv Krisztus után 79-ben bekövetkezett kitörése során pusztult el. Por és kőeső temette be, de ugyanakkor konzerválta is az utókor számára.
Szállás Nápoly környékén (3 éj).

8. nap: Sorrentói-félsziget, Amalfi, Ravello

Körutazás helyi autóbusszal a csodálatos fekvésű Sorrentói-félszigeten a Positano – Amalfi – Ravello útvonalon. Az útvonal a világ egyik legszebb panorámaútjának számít. Séta az elbűvölő kisvárosban, Amalfiban, a dóm és a Szt. András emlékek megtekintése, majd szabadidő. (Szt. András apostol Szt. Péter testvére volt, földi maradványai a dóm kriptájában nyugszanak.)
Ezt követően ismerkedés az Amalfi felett 350 méterrel található Ravello városával. Ravello két nagy nevezetessége a középkori Rufolo-palota (gyönyörű mediterrán kerttel) és a Cimbrone-villa. Ez utóbbi parkjában található az a kilátópont, mely szinte a tenger felett lebeg. Az innen nyíló panoráma az Amalfi környéki partvidékre leírhatatlan látvány (Itália talán legszebb panorámája).

9. nap: Capri szigete, Sorrento

Utazás Castellammare di Stabiába, ahonnan hajókirándulásra indulunk a közeli Capri szigetére, melyet sokan a világ legszebb szigetének tartanak. Barangolás Caprin kisbuszokkal a Marina Grande – Anacapri – Capri útvonalon. Mind Anacapri, mind Capri városában lesz közös séta a központban, és marad egy kis szabadidő is e két pazar fekvésű városka önálló felfedezésére. Hazafelé Sorrentóban még lehetőség lesz egy rövid sétát tenni a belvárosban.

10. nap: Vezúv, Orvieto

A Vezúv 1200 méter magas vulkáni kúpja Nápoly környékének egyik jelképe. Kora délelőtt autóbusszal felmegyünk a csúcs közelébe, ahonnan tiszta időben gyönyörű panoráma nyílik a Nápolyi-öbölre, Nápoly városára, a Sorrentói-félszigetre és Caprira. Lehetőség sétára a kráterhez.
Továbbutazás a Nápoly – Tivoli – Orvieto útvonalon. Séta Orvieto középkori óvárosában, az „Itália csodájának" is nevezett dóm megtekintése. Szállás Toszkána déli részén (1 éj).

11. nap:

Hazautazás a Firenze – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.

28. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában