A Boden-tótól a Fekete-erdőig

körutazás Délnyugat-Németországban

Németország délnyugati tartományába, Baden-Württembergbe kalauzoljuk utasainkat. Nem véletlenül lett ez a vidék Németország egyik fő üdülőövezete. Turisztikai attrakciókban a többi 15 német tartomány közül egyedül Bajorország versenyezhet vele. A tartomány fő vonzerejét a Fekete-erdő szép tájai, a romantikus mesevárak, a Boden-tó környékének elbűvölő kisvárosai jelentik, és mindezeket megkoronázza néhány világhírű nevezetesség, mint például Mainau virágszigete, az Európa-park vagy Ludwigsburg pompás barokk kastélya.

1. nap: Friedrichshafen

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.15-kor. Budapestről az autóbusz 5.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Linz – München – Memmingen útvonalon a Boden-tóhoz. Szállás Friedrichshafenben, az északi part legnagyobb városában (3 éj).

2. nap: Konstanz, Reichenau szigete, Mainau-virágsziget

Kora délelőtt kompátkelés a Boden-tavon (kb. 20 perces hajózás), majd ismerkedés Konstanzcal, a Boden-tó vidékének legnagyobb városával. Az ősi történelmi óváros a tó déli oldalán szinte beékelődik Svájc területébe. Továbbutazás Reichenau szigetére, az UNESCO világörökséghez tartozó kora román Szent György apátsági templom megtekintése.
A délután jelentős részét Mainau szigetén töltjük. A 45 hektáros sziget tulajdonképpen egy hatalmas park (mediterrán növényzet, színpompás virágok, pillangóház, pálmaház stb.). A virágsziget bebarangolása után visszatérés a szállodába.

3. nap: Meersburg, Friedrichshafen, Lindau

Délelőtt barangolás Meersburgban, Németország egyik legfestőibb kisvárosában. Meersburg ódon favázas házai a Boden-tó mellett a késő középkorba viszik vissza a látogatókat. Lehetőség a vármúzeum megtekintésére is.
A kora délutáni órákban pihenő, szabad program Friedrichshafenben, illetve közös látogatás a híres Zeppelin léghajómúzeumban. Ezután átruccanás Bajorországba (a Boden-tó északkeleti részén egy rövid partszakasz oda tartozik). Városnézés Lindau bájos óvárosában, mely a Boden-tó egy kis szigetét foglalja el.

4. nap: Sigmaringen, Lichtenstein-várkastély, Hohenzollern-vár, Donaueschingen

Búcsú a Boden-tó látnivalóitól, utazás a Duna-parti Sigmaringenbe. Fotószünet a Duna fölé magasodó várkastélynál, majd továbbutazás a Schwäbische Alb nevű középhegység szép tájain keresztül. Látogatás a meghökkentő fekvésű Lichtenstein-várkastélyban, mely a XIX. századi német várromantika egyik legszebb emléke.
Délután a hatalmas Hohenzollern-várat nézzük meg, mely egy magányos hegy tetejére épült. (Lehetőség van kisbuszokkal is felmenni a vár bejáratához.) Továbbutazás a Fekete-erdő irányába. Útközben pihenő Donaueschingenben, a történelmi Duna-forrásnál. Szállás a Fekete-erdő nevű hegység középső részén, egy nagyon hangulatos üdülőhelyen Tribergben, a városközpont közelében (3 éj).

5. nap: Triberg (vízesés, Fekete-erdő Múzeum, kakukkos órák), Titi-tó, Freiburg

A délelőttöt Tribergben töltjük. Könnyű túrázás a Tribergi vízeséshez (Németország legmagasabb vízesése), majd szabadidő, lehetőség a Fekete-erdő Múzeum megtekintésére. Ezután Triberg mellett a világ legnagyobb kakukkos óráját nézzük meg.
A déli órákban utazás a Titi-tóhoz. Séta a tóparton, majd továbbutazás a Pokol-völgyön keresztül Freiburgba, a Fekete-erdő „fővárosába”, Dél-Németország egyik legszebb városába. A városnézés után visszautazás a szállodába szép hegyvidéki tájakon keresztül.

6. nap: Európa-park

Pihenés a Fekete-erdőben, lehetőség kirándulásra, túrázásra.
Fakultatív program: Európa-park
Egész napos kirándulás Németország legnagyobb tematikus szórakoztató parkjába, a francia határ közelében fekvő Európa-parkba. A park megtekintése felér egy gyors európai körutazással (német falu, olasz falu, görög falu, angol falu, skandináv falu, spanyol falu, orosz falu, brit falu, svájci falu stb. – a házak eredeti méretben vannak felépítve). Emellett utasaink a több mint 100 attrakció jó részét is kipróbálhatják. (Bővebb információ a park honlapján: www.europapark.de)
A fakultatív program ára: 6.900 Ft + belépődíj (garantált indulás).

7. nap: Schiltach, Maulbronn, Ludwigsburg

Utazás a Fekete-erdő északi részén fekvő Maulbronnba. Útközben rövid séta egy kisvárosban, Schiltachban, mely tele van ősi favázas házakkal. Maulbronn ciszterci kolostora és a körülötte lévő, fallal körülvett házak Németország egyik legépebben megmaradt középkori épületegyüttese (UNESCO világörökség). Látogatás a kolostorban, majd továbbutazás a Stuttgart melletti Ludwigsburgba, a „sváb Versailles”-ba. Németország legnagyobb barokk kastélyának közös megtekintése után marad elég idő, hogy mindenki felfedezhesse a kastély gyönyörű parkjának különleges attrakcióit. Szállás Stuttgart környékén (1 éj).

8. nap: Ulm

Indulás hazafelé. Útközben séta a Duna-parti Ulmban. A város legnagyobb nevezetessége a Münster, melynek 161 méter magas tornya a legmagasabb templomtorony az egész világon. Hazautazás a München – Linz – Bécs – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje a nyitvatartások függvényében esetleg felcserélődhet.

17. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában