Namíbia, Zimbabwe, Zambia, Botswana

barangolás a Namib-sivatagtól a Viktória-vízesésig

       KÉPGALÉRIA


A Fehérvár Travel legnépszerűbb egzotikus utazásai közé tartozik a „Dél-Afrika, a szivárványország” című program. 2001 óta már közel 70 csoportunk tért haza élményekkel gazdagodva a Dél-afrikai Köztársaságból.
2025-től egy új körutazást indítunk Afrika déli részébe 4 országon keresztül, melyekben szintén sok érdekes látnivaló található. A legtöbb időt a Magyarországnál 9-szer nagyobb Namíbiában töltjük, mely Afrika egyik legtisztább, egyik legbiztonságosabb, egyik legfejlettebb országa. Az egykori német gyarmat városaiban sok szép épület emlékeztet Németországra. A legfontosabb látnivalók közé tartoznak a világ legmagasabb homokdűnéi a Namib-sivatagban, illetve az Etosha Nemzeti Park rendkívül gazdag állatvilága.
Namíbiából repülőgéppel utazunk Földünk egyik leglátványosabb vízeséséhez. A Viktória-zuhatag látványával csak az észak-amerikai Niagara- és a dél-amerikai Iguassu-vízesések versenyezhetnek. Ezt a természeti csodát bebarangoljuk mind a zimbabwei, mind a zambiai oldalról, majd programunk zárásaként a botswanai Chobe Nemzeti Parkot járjuk be előbb sétahajóval, majd nyitott terepjárókkal.
Ezeket a programjainkat a májustól októberig tartó főszezonban (a száraz évszakban) indítjuk. Ilyenkor a meleg még elviselhető, jellemzően nincsenek szúnyogok (melyek kis eséllyel maláriás megbetegedést is okozhatnak), és az állatvilág megfigyelése szempontjából is ez a kedvezőbb időszak, hiszen a száraz évszakban az állatok jó része a folyók és az ivóhelyek közelében tartózkodik.

1. nap:

Délután elutazás Budapestről müncheni átszállással Windhoekba, Namíbia fővárosába.

2. nap: Windhoek, Kalahári

Érkezés Windhoekba a reggeli órákban. Rövid ismerkedés a várossal az autóbuszból, majd a Hősök Emlékművének megtekintése a város mellett.
A délelőtti órákban továbbutazunk (kb. 3,5 óra) a Mariental városka környékén fekvő Anib Lodge-ba (1 éj), mely a Kalahári-sivatagban található. A kora délutáni megérkezést követően pihenés a hangulatos lodge területén (medence, állatok megfigyelése stb.)
A Kalahári nálunk sivatagként ismert, valójában inkább ún. félsivatag, ahol a nyári hónapokban (novembertől márciusig) van csapadék, ennek köszönhető a gazdag állatvilág.
Fakultatív program: naplemente túra a Kalaháriban nyitott terepjárókkal
A 2-3 órás program során utasaink ismerkedhetnek a Kalahári élővilágával, majd egy dűne tetejéről csodálhatják meg a naplementét. Visszaérkezés a lodge-ba vacsora előtt.
A fakultatív program ára: 18.700 Ft
Figyelem: A hosszú repülőút majd a buszozás a lodge-ig a tapasztalatok szerint meglehetősen fárasztó lehet, ezt vegyék figyelembe a fakultatív programra történő jelentkezéskor.

3. nap: Namib-sivatag, Sossusvlei, Deadvlei, Sesriem-kanyon

Délelőtt 3-4 órás utazás félsivatagi tájakon keresztül nyugat felé, a Namib-sivatag irányába, mely a chilei Atacama mellett Földünk legszárazabb sivatagja. Ez egy igazi homoksivatag, ahol több száz méter magas homokdűnék keletkeztek a szél hatására.
A Namib-sivatagban tett utazásunk végcélja a Sossusvlei, mely minden namíbiai utazás egyik csúcspontja. Egy ősi, kiszáradt tó agyaggal borított medre körül található 2-300 méteres homokdűnék a világ legmagasabb homokdűnéi közé tartoznak (nehezen felejthető látvány). Lehetőség lesz könnyű túrázásra is a dűnék világában, a közeli Deadvlei sokak szerint még a Sossusvlei-nél is látványosabb.
Délután elindulunk a következő szálláshelyünk irányába, útközben fotószünetet tartunk a híres 45-ös Dűnénél, majd a Sossusport kilátóhelyen, utána pedig bebarangoljuk a vadregényes Sesriem-kanyont.
Szálláshelyünk a sivatagban egy hangulatos lodge lesz, mely hatalmas, megkövesedett dűnék közelében található (1 éj).

4. nap: Solitaire, Kuiseb-kanyon (holdbéli tájak), Walvis Bay, Swakopmund

Délelőtt és a déli órákban kb. 5 órás utazás az Atlanti-óceán irányába. Megállunk majd pihenőre Solitaire-ben, egy pici farmtelepülésen, melynek pékségében érdemes megkóstolni a hely specialitását, az almás süteményt. Az útvonal egy része nagyon látványos, holdbéli tájakon utazunk majd a Kuiseb-kanyon környékén, természetesen lesz egy-két fotószünet is.
Walvis Bay városánál érjük el az Atlanti-óceán partját. Ismerkedés a várossal, mely Namíbia első számú kikötővárosa, fotószünet a flamingók lagúnájánál.
Várhatóan 15 óra körül érkezünk meg Namíbia legszebb városába, Swakopmundba, melyet Walvis Bayhez hasonlóan egyik oldalról a Namib-sivatag, másik oldalról az óceán határol. A XIX. század végén a németek innen kezdték meg az ország gyarmatosítását, a városban ma is számos német gyarmati stílusban épült ház, palota emlékeztet erre az időszakra.
A szállodai szobák elfoglalása (2 éj) után egy késő délutáni városnéző sétán vesz részt a csoport, megtekintjük a belváros szép, tiszta utcáit, jól karbantartott épületeit, parkjait, strandjait, mólóit. Swakopmund igazi meglepetés a turisták számára, hiszen bár Afrikában vagyunk, az utcák és az épületek mégis egy szép európai város hangulatát keltik.

5. nap: Swakopmund, Living Desert (Élő Sivatag), Cape Cross (fókakolónia)

Szabad program Swakopmundban: pihenés, séták, shoppingolás, múzeumlátogatás. Ajánljuk utasainknak Namíbia egyik legjobb múzeumát, a Swakopmund Múzeumot (kb. 1 órás program), melynek van történelmi, természetrajzi, néprajzi, közlekedési és geológiai részlege is. A kristályok és féldrágakövek kedvelőinek pedig ajánljuk a modern Kristall Galerie-t (kb. 45 perces program). Itt található a világ legnagyobb kvarckristálya sok egyéb, helyben talált szép kristály és féldrágakő mellett. Egy műhelyben az ékszerek készítését is tanulmányozhatjuk, és természetesen vásárlási lehetőség is van.
Fakultatív program: Living Desert (Élő Sivatag)
4 órás program (délelőtt 8-tól 12 óráig), terepjárókkal utazunk a városon kívülre, a földkerekség egyik legszárazabb sivatagába. A szakképzett vezetővel bepillantást nyerhetünk a sivatag titkaiba, a sivatag apró állatainak világába. Szerencsés esetben látunk (és fotózhatunk) majd gekkót, gyíkot, kígyót, kaméleont, skorpiót stb. A kirándulás vége felé sivatagi szafari következik, nagy élmény lesz a terepjárózás a homokdűnék között. Természetesen fotószünetek is tartoznak a programhoz, sőt a sivatagban egy helyen még kulturált mosdólehetőség is van.
A fakultatív program ára: 19.000 Ft (A fakultatív programon résztvevők számát 15 főben maximáljuk, nagyobb létszámnál már zavarják egymást a résztvevők az apró élőlények megtekintésében és fotózásában. Természetesen idegenvezetőnk is részt vesz a programon, ő tolmácsolja majd a helyi vezető előadását.)

A déli órákban lehetőség van pihenésre a szállodában, étkezésre a belvárosban, majd délutánra egy másik fakultatív programot ajánlunk:

Fakultatív program: Cape Cross (fókakolónia)
4 órás kirándulás (kb. 14 órától 18 óráig) autóbuszunkkal a Swakopmundtól 120 km-re északra fekvő Cape Cross nevű természetvédelmi területre, ahol a világ egyik legnagyobb fókakolóniája él (állítólag több mint 200.000 példány). A látogatók fából készült sétányról tanulmányozhatják ezt az örökké nyüzsgő világot, hallgathatják a fókák folyamatos böfögő, mekegő, morgó hangját (egészen különleges élmény).
Visszaútban Swakopmundba fotószünetet tartunk egy zátonyra futott hajó roncsánál.
A fakultatív program ára: 5.300 Ft

6. nap: Spitzkoppe, Busman Élő Múzeum

Utazás Swakopmundból a szárazföld belseje felé északkeleti irányba, Otjiwarongo városba (közel 400 km, kb. 6 óra a buszon). Útközben egy kitérőt teszünk a Spitzkoppe hegy irányába, mely bizonyos szögből piramis formájú, ezért is szokták „Namíbia Matterhornjának” nevezni. A hegy és környéke a különleges sziklaalakzatairól nevezetes, a leghíresebb a Rock Arch (szikla boltív), melynek megközelítéséhez könnyű túrázási lehetőséget biztosítunk (csodálatos panoráma).
Délután egy élő múzeumfalut látogatunk meg, ahol a busmanokkal és az életükkel ismerkedhetünk meg (pl. tűzgyújtás technikája, ékszerkészítés, kötélkészítés, énekek, táncok stb.). A rendkívül alacsony termetű busmanok Namíbia északkeleti részén élnek, egy jó részük még mindig vadászó-gyűjtögető életmódot folytat. „Az istenek a fejükre estek” című világhírű film a busmanok életmódját mutatja be.
Kora este érkezés az Otjiwarongo város melletti Otjibamba Lodge-ba, melynek területén számos afrikai állat él, a helyiek Mini Etoshának is nevezik (2 éj).

7. nap: Etosha Nemzeti Park

Egész napos kirándulás az Etosha Nemzeti Parkba (Afrika vadban egyik leggazdagabb természetvédelmi területe). A park déli bejárata Otjiwarongótól 170 km-re van (kb. 2 órás buszozás nagyrészt egyenes, jó minőségű aszfaltúton).
A parkon belül már nincsenek aszfaltozott utak, de a kavicsos utak többsége jó minőségű. A közel negyed Magyarországnyi területen elterülő nemzeti parkban több mint 100-féle emlősfaj és több mint 300-féle madárfaj él. Az állatok a száraz évszakban általában a víznyerők, a természetes és mesterséges itatóhelyek környékén élnek. Az autóbuszunkkal az egyik itatóhelytől a másikig megyünk majd, megállunk mellettük, és az autóbuszból tanulmányozhatjuk az afrikai szavannák állatvilágát. Szinte biztosan látunk majd elefántokat, zsiráfokat, struccokat, gnúkat, oryx antilopokat, zebrákat, keselyűket stb. Van esély arra is, hogy felbukkan egy-két orrszarvú, hiéna vagy oroszlán.
A részvételi díj tartalmazza a Nemzeti Park autóbusszal történő meglátogatását.
Fakultatív program: dzsipes szafari
6-7 órás barangolás a nemzeti parkban nyitott terepjárókkal.
A fakultatív program ára: 34.900 Ft (ebéd csomaggal).
Figyelem: az autóbuszos és a dzsipes látogatás egy időben zajlik, tehát csak az egyiken lesz lehetőség részt venni. Várhatóan az autóbusz és a dzsip hasonló útvonalon halad majd.

8. nap: Okahandja, Windhoek

Utazás Otjiwarongóból Windhoekba (250 km, kb. 3 óra buszozás egyenes, jó minőségű aszfaltozott úton). Útközben pihenőt tartunk majd egy Okahandja nevű városban, ahol meglátogatjuk a híres kézműves piacot.
A délutánt Namíbia szép, tiszta fővárosában, Windhoekban töltjük. Megnézzük majd a Függetlenség Emlékművét és Múzeumát, illetve egy közös séta során ismerkedünk a város fontosabb épületeivel. A közös séta után szabadidő is lesz ajándékvásárlásra. A város főutcáján, az Independence Avenue-n és környékén több kiváló szuvenír bolt található.
Szállás Windhoekban (1 éj).

9. nap: Viktória-vízesés (zimbabwei oldal)

Délelőtt elutazás Windhoekból közvetlen repülőjárattal Zimbabwéba, a Victoria Falls nevű turistavárosba, mely pár száz méterre található a Zambézi folyó világhírű vízesésétől, a Viktória-zuhatagtól. Földünk legszélesebb és egyik legimpozánsabb vízesése 1700 méter széles és kb. 100 méter magas. A Zambézi folyó vízhozama májusban és júniusban a legnagyobb, ilyenkor már km-ekről látszik a vízesés feletti több száz méter magas párafelhő. Esőkabátra a bejárás során feltétlenül szükség lesz, sokszor maga a vízesés nem is látható a párafelhőtől. A zimbabwei oldalon található 16 kilátópont bejárása kb. 2,5-3 órát vesz igénybe, a terep nem nehéz, de stabil edzőcipőre (esetleg túracipőre) szükség van.
Szállás Victoria Falls város mellett, a hangulatos Insika Lodge-ban (3 éj).

10. nap: Viktória-vízesés (zambiai oldal), Livingstone, boma vacsora

A Viktória-vízesés Zimbabwe és Zambia határán található. Ezen a napon a Zambézi folyó hídján átkelünk Zambiába, és először bebarangoljuk a zuhatag zambiai oldalát, mely szintén nagyon látványos. Ezután a közeli Livingstone nevű városba utazunk, ahol megnézzük a Livingstone múzeumot, mely Zambia történelméről, néprajzáról, természetrajzáról ad átfogó képet. A múzeum egy részlege David Livingstone-t mutatja be. A skót misszionárius és Afrika kutató volt az első európai, aki eljutott erre a helyre 1855-ben, és a vízesést az akkori brit uralkodóról, Viktória királynőről nevezte el. A múzeum megtekintése után még lesz szabadidő Livingstone város piacán, majd délután visszatérünk a zimbabwei szálláshelyünkre.
Fakultatív program: boma vacsora (afrikai folklór program)
A bőséges, többfogásos vacsora nagyrészt helyi fogásokból áll, fellépnek táncosok, énekesek, mesemondó stb., de a legfontosabb attrakció a dobshow, amelybe a turistákat is bevonják.
A fakultatív program ára: 27.400 Ft

11. nap: Victoria Falls / Chobe Nemzeti Park (Botswana)

Pihenés a szálláshelyen.
Fakultatív program: Chobe Nemzeti Park
Egész napos kirándulás a szomszédos Botswanába, a Chobe Nemzeti Parkba (kb. 1,5 órás utazás odafelé és visszafelé is). A Chobe folyó a Zambézi egyik jelentős mellékfolyója, ennek botswanai oldalán terül el a nemzeti park, mely még az Etoshánál is gazdagabb állatvilággal rendelkezik. Délelőtt egy kishajóról tanulmányozhatjuk a park állatait, jó eséllyel látunk majd vízilovakat, krokodilokat, bivalyokat, gnúkat, különböző antilopokat, zsiráfokat, elefántokat, majmokat, oroszlánokat, marabukat, keselyűket stb., majd a finom büféebéd után délután nyitott terepjárókkal is bejárjuk a park egy részét.
A fakultatív program ára: 72.500 Ft (ebéddel)

12. nap: Victoria Falls város

A délelőttöt még Victoria Falls városban töltjük, lehetőség pihenésre, ajándékok, szuvenírek vásárlására. Nagyon hangulatos az Elephant’s Walk nevű bevásárlóközpont, ahol elsősorban kézműves termékeket árulnak. Az Elephant’s Walk területén található a Jafuta Heritage Center (egy kis néprajzi és történelmi múzeum).
A déli órákban transzfer a repülőtérre, visszautazás Münchenbe windhoeki leszállással.

13. nap:

Érkezés Münchenbe a reggeli órákban, majd továbbutazás Budapestre. Hazaérkezés déli 12 óra körül (az előzetes menetrend szerint).

idén először a Fehérvár Travel kínálatban


       KÉPGALÉRIA (ide kattintva)