Szilveszter Székelyföldön

szászföldi ízelítővel

Székelyföld egy 2-3 magyar megyényi terület Erdély keleti részén, a Kárpátok lábainál, a magyar határtól többszáz kilométerre, ahol a lakosság több mint 90%-a még mindig magyarnak vallja magát. Tartsanak velünk egy csodálatos, felemelő utazásra a székelyek közé, ismerkedjenek meg Székelyföld városaival, falvaival, természeti csodáival, gyönyörű tájaival, műkincseivel, magyar vonatkozású történelmi emlékeivel. Az út meghatározó élményét jelentik majd a székely magyarokkal való találkozások, akiknek vendégszeretete, közvetlensége, természetessége, jólelkűsége, segítőkészsége és büszkén vállalt magyarságtudata egy már-már elfeledett világba viszi vissza a látogatókat.
Székelyföld télen is gyönyörű és misztikus arcát mutatja a látogatóknak. A hófödte domboldalak, a havas fenyőerdők, a kis falvak téli csendje és nyugalma felejthetetlen élményt nyújtanak.

1. nap: Marosvásárhely, Székelyudvarhely

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Szolnok – Ártánd – Nagyvárad – Torda útvonalon Marosvásárhelyre, Székelyföld legnagyobb városába. Séta Marosvásárhelyen, ahol az elmúlt évtizedek (különösen a Ceauşescu-korszak) elrománosítási politikája következtében mára valamivel 50% alá csökkent a magyarság részaránya.
Szállás Székelyudvarhelyen, Erdély „legmagyarabb” városában, ahol a lakosság több mint 95%-a ma is magyarnak vallja magát (4 éj).

2. nap: Szászföld (Segesvár, Fehéregyháza), Agyagfalva, Székelyderzs

Átruccanás Szászföldre, ismerkedés a világörökséghez tartozó Segesvár romantikus, középkori óvárosával. Ezután fotószünet a szomszédos Fehéregyháza melletti Petőfi emlékműnél, nagy költőnk halálának feltételezett helyszínén.
Délután visszatérünk Székelyföldre. Rövid fotószünetre megállunk Agyagfalván, az 1848-as székely nemzetgyűlés emlékművénél, majd Székelyderzsen az UNESCO világörökséghez tartozó erődtemplomot nézzük meg. A templom belső falán látható a Szt. László legenda nagyon értékes középkori freskója. A falu lakossága ősi szokás szerint mind a mai napig a bástyákban tárolja a szalonnát.

3. nap: Parajd, Korond, Farkaslaka, Székelyudvarhely

Délelőtt utazás Parajdra, látogatás a Kárpát-medence egyik legfontosabb sóbányájában, ahol ma is aktívan folyik a termelés. A turistákat helyi bányabusz viszi a barlangba. Itt egy kis kápolna, játszótér és szerszám-, illetve ásványbemutató is fogadja a látogatókat.
Visszaútban Székelyudvarhelyre szabad program a fazekasművészetéről híres Korond községben (erdélyi népművészeti tárgyak kirakodóvására), majd Farkaslakán tisztelgés a nagy székely-magyar író, Tamási Áron síremlékénél.
A délután hátralévő részét Székelyudvarhelyen töltjük. Séta a szépen karbantartott belvárosban. A város egyik nevezetessége az a szoborpark, mely a magyar és a székely történelem nagyjainak állít emléket.

4. nap: Gyimesbükk, „ezeréves” határ, gyimesi csángó lakoma

Kirándulás a Kárpátokba, a Gyimesek vidékére, a gyimesi csángók közé (közel 2 óra utazás). Gyimesbükkön látogatást teszünk a Rákóczi-várnál és az „ezeréves” határnál, majd részt veszünk egy igazi csángó mulatságon és lakomán (csángó népdalok, táncok, népviselet, ételek, italok). Sok turista számára ez a folklór program az erdélyi utazás legnagyobb élményét jelenti.

5. nap: Kolozsvár

Utazás Kolozsvárra, ismerkedés a város híres magyar emlékeivel: Szent Mihály-templom a Mátyás szoborral, Mátyás király szülőháza stb.
A kolozsvári program után indulás hazafelé, utazás a Nagyvárad – Ártánd – Szolnok útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: a programok sorrendje a nyitvatartások függvényében felcserélődhet.

14. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában