Advent az Isztrián és Triesztben

látogatással az Óriás barlangban és a zágrábi karácsonyi vásárban

Az Isztriai-félszigeten két ország osztozik. A déli és a középső részek Horvátországhoz tartoznak, míg a félsziget északi része a tulajdonképpeni szlovén tengerpartot jelenti. A két szláv népen kívül sokfelé találkozunk az olasz kultúra nyomaival, hiszen az Isztria évszázadokon keresztül a Velencei Köztársaság része volt, illetve a két világháború között is Olaszországhoz tartozott. A tengerparti városokban az olaszajkúak voltak többségben, ez a magyarázata az olaszos óvárosoknak, melyeket a karácsonyi készülődés időszakában is érdemes felkeresni.
Az Isztria északi csücskéhez nagyon közel fekszik az olaszországi Trieszt, amely az I. világháborút megelőzően az Osztrák-Magyar Monarchia legfontosabb tengeri kikötője volt. A város környékére tett kirándulás során a romantikus fekvésű Miramare kastélyt, az óvárost és a látványos Óriás barlangot (Grotta Gigante) is megtekinthetik az érdeklődők.
Hazaúton pedig meglátogatjuk a horvát fővárost, Zágrábot is, melynek karácsonyi vásárát néhány évvel ezelőtt egymás után háromszor is a „legszebb európai karácsonyi vásárnak” választották egy internetes szavazáson.

1. nap: Szlovén Adria (Koper, Piran)

Elutazás Budapestről reggel 6 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Celje – Ljubljana útvonalon a szlovén tengerpartra.
Ismerkedés a Szlovén Adria fővárosával, Koperrel, melynek mediterrán hangulatú óvárosában sok szép palota található. A város elsőszámú látnivalója a főtér a székesegyházzal. Ezt követően városnézés egy elbűvölő, ódon hangulatú kisvárosban, Piranban, mely egy keskeny félszigeten fekszik.
Szállás az Isztriai-félsziget északnyugati részén, a Szlovén Adria első számú üdülőhelyének tartott Portorožban (3 éj).

2. nap: Miramare kastély, Trieszt, Grotta Gigante (Óriás barlang)

Egész napos kirándulás Olaszországba, Trieszt környékére. Délelőtt lehetőség a Trieszt melletti romantikus fekvésű Miramare kastély, Habsburg Miksa főherceg palotájának megtekintésére. A gazdagon díszített belső termek és a látványos park meglátogatása után városnézés Triesztben, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kikötővárosában (főtér, Börze tér, Canal Grande stb.). Délután szabadidő a városban.
Fakultatív program: A szabadidő egy részében az érdeklődők ellátogathatnak a Trieszt közelében található Grotta Gigante cseppkőbarlangba. A világhírű Postojnai és Škocjan barlangokat magában foglaló Szlovén Karszthegység itt átnyúlik olasz területre. A nevének megfelelően óriási méretekkel rendelkező barlang sok szép cseppkőalakzattal is büszkélkedik.
A fakultatív program ára: 6.000 Ft (a barlang belépőjegye) – minimum 15 főtől.
Figyelem: A barlang bejárása idősebbek számára fárasztó lehet, hiszen a séta során mintegy 100 méter szintkülönbséget kell megtenni (oda-vissza 500-500 lépcső, korlátokkal ellátva). A fakultatív programra legkésőbb az út indulása előtt két héttel van lehetőség jelentkezni.

3. nap: Poreč, Rovinj, Pula

Barangolás az Isztria horvátországi részén. Első megállónk Poreč, séta a hangulatos óvárosban, melynek legnagyobb kincse a bizánci korból származó Euphrasius-bazilika a csodálatos mozaikjaival (UNESCO világörökség).
A következő állomás Rovinj. A félszigetre épült sikátoros középkori óváros a legszebbek közé tartozik Horvátországban. Lehetőség felmenni a félsziget legmagasabb pontján álló Euphémia-templom harangtornyába (meseszép körpanoráma), majd szabadidő a karácsonyi vásár területén. Ez utóbbi különlegessége, hogy minden évben a tengerparti sétány mentén alakítják ki.
Végül városnézés Pulában, az Isztriai-félsziget legnagyobb városában. Az óvárosban több római kori műemlék található, melyek közül kiemelkedik a kiváló állapotban megmaradt amfiteátrum. A közös programok után szabadidő, majd visszautazás a szállodába.

4. nap: Zágráb

Búcsú az Adriától, utazás a Ljubljana – Novo Mesto útvonalon Zágrábba. Városnézés a horvát fővárosban: Jelasics tér, Szent Márk-templom stb., majd szabadidő a karácsonyi vásárokban. A zágrábi advent sajátossága, hogy nem egy egybefüggő vásári területről van szó, hanem több kisebb-nagyobb karácsonyi vásár terül el elszórtan a belvárosban, gyalogos távolságra egymástól.
Délután 16 óra körül indulás hazafelé a Varasd – Letenye – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


idén először a Fehérvár Travel kínálatában