Szilveszter Rómában

látogatással Assisibe és Firenzébe

1. nap:

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Bologna útvonalon. Szállás Arezzóban (1 éj).

2. nap: Perugia, Assisi

Utazás Umbria régió székhelyére, az etruszkok alapította Perugiába. A történelmi óváros bebarangolása nagy élményt jelent a középkori városok szerelmeseinek (sikátorok, ősi paloták, műkincsekben gazdag katedrális, kilátópontok stb.). Ezután a Tevere folyót átszelve utazás a közeli Assisibe, Szent Ferenc városába. Ez a hegyoldalban épült kisváros Itália egy másik középkori gyöngyszeme. Séta a sikátorok világában, majd az emeletes Szent Ferenc-bazilika megtekintése (Giotto világhírű freskói a felső templomban).
Délután továbbutazás az olasz főváros irányába, szállás Róma környékén (4 éj).

3. nap: Róma

Délelőtt látogatás a Vatikánban: Szent Péter-székesegyház, Szent Péter tér. Megjegyzés: esetenként előfordulhat, hogy a Szent Péter-székesegyházat előzetes bejelentés nélkül bezárják, erre irodánknak sajnos semmiféle ráhatása nincs.
Fakultatív program: Vatikáni Múzeumok a Sixtus-kápolnával
Figyelem: A Vatikáni Múzeumok belépőfoglalásával kapcsolatos új – az idei évtől hatályos – szabályozás szerint a csoportos jegyek csak 60 nappal a tervezett látogatás előtt és név megadásával válthatóak meg, a csoportok pedig max. 20 fősek lehetnek. Ezen szabályozás miatt a csoportot 2 részre kell bontani. Alapesetben a tárlatvezetés angol vagy német nyelven történik, mert a múzeum által biztosított tárlatvezetés nem foglalható magyar nyelven (irodánk magyar nyelvű általános leírást biztosít az érdeklődőknek). Ettől függetlenül minden esetben próbálunk olyan helyi idegenvezetőt kérni, aki magyarul is beszél. Ezt a kérésünket a múzeum figyelembe veszi, de annak teljesítését biztosra garantálni nem tudja. A csoportok részére fenntartott helyek korlátozott száma, illetve az egyre növekvő kereslet miatt sajnos előfordulhat, hogy az adott csoportnak egyáltalán nem (vagy csak egyéniben, tárlatvezetés nélkül) sikerül belépőjegyeket vásárolni, de irodánk mindent megtesz a foglalások érdekében.
A fakultatív program ára: 17.900 Ft (ez az ár tartalmazza a Vatikáni Múzeumok belépődíját, valamint a foglalás, a vatikáni audioguide és a helyi idegenvezetés díjait). Amennyiben szeretnék a Vatikáni Múzeumokat meglátogatni, úgy a jelentkezést erre a fakultatív programra az utazásra történő jelentkezéssel egy időben tegyék meg. Figyelem: a fentebb leírtak alapján a fakultatív programra max. 39 főt tudunk felvenni (max. 2 db 20 fős csoport a Fehérvár Travel idegenvezetőjével együtt).
Délután folytatódik a római városnézés: Popolo tér, Spanyol lépcső, Trevi-kút, stb. Ezt követően marad egy kis szabadidő egyéni barangolásra, szuvenír vásárlásra.
A nap zárásaként részvétel a szilveszteri élőzenés gálaesten a hotel éttermében.

4. nap: Róma

Késői reggelit követően egész napos program az örök városban: Szent Pál-bazilika, Lateráni-bazilika, Szent lépcső, majd gyalogos városnézés Róma belvárosában: Capitolium és az ókori emlékek, II. Viktor Emánuel emlékmű. A délutáni órákban szabadidő a Piazza Navona környékén.

5. nap: Tivoli (Hadriánus Villa), Róma

Délelőtt kirándulás a Róma melletti Tivoliba. Itt Hadriánus római császár palotaegyüttesének monumentális romjait nézzük meg, amely ma az UNESCO világörökség részét képezi (gyönyörű mediterrán környezet).
Délután folytatódik a római városnézés: San Pietro in Vincoli-templom Michelangelo világhírű Mózes-szobrával, Colosseum stb.
Figyelem: a Colosseum esetén – a jelentősen megbonyolított jegyvásárlás miatt – az időpont- és belépőjegy-foglalás csak kb. 1 hónappal az egyes csoportok tervezett látogatása előtt lesz lehetséges. Sajnos az is előfordulhat, hogy az adott csoportnak egyáltalán nem tudunk belépőjegyeket vásárolni, hiszen a világ szinte minden országából rengetegen jönnek Rómába, és a Colosseumnak korlátozott a kapacitása. Irodánk mindent megtesz a foglalások érdekében, ugyanakkor utasaink a Colosseumot kívülről mindenképpen látni fogják, és az épület elsősorban kívülről látványos.

6. nap: Firenze

Búcsú Rómától, majd utazás észak felé. A nap nagyobbik részét Firenzében, a reneszánsz művészetek „fővárosában” töltjük. A közös séta során látjuk a város fő nevezetességeit, melyek közül a legjelentősebbek: a híres középkori híd (Ponte Vecchio), a főtér a pompás középkori városházával (Palazzo Vecchio), a monumentális székesegyház gyönyörű harangtornyával és a keresztelőkápolnával, a Santa Croce-templom stb. A közös program után szabadidő, illetve idegenvezetőnkkel lehetőség további nevezetességek megtekintésére. Szállás Bologna környékén (1 éj).

7. nap:

Hazautazás a Bologna – Mestre – Ljubljana – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


Figyelem: Közép-Olaszország több városában a turistabuszok alapesetben nem mehetnek a főbb látnivalók közelébe. Ezt utasaink számára úgy próbáljuk kényelmesebbé tenni, hogy a csoportnak Rómában olyan behajtási engedélyt vásárolunk („B” típusú engedély), amellyel a busz behajthat a belvárosba, és a főbb látnivalók közelében meg tud állni. Ez ugyan egy jelentősebb költségnövelő tényező, de így a római városnézések sokkal kényelmesebbé válnak.
A római programok sorrendje a bizonyos nevezetességekhez kapcsolódó foglalások függvényében felcserélődhet.