Izlandi mozaik

csillagtúra Reykjavíkból

A Magyarországnál alig valamivel nagyobb Izland az északi sarkkör közelében található az Atlanti-óceánban, ott ahol az észak-amerikai és az eurázsiai tektonikus lemezek találkoznak. A földtörténetileg nagyon fiatal sziget ennek a ténynek is köszönheti szépségét, különleges természeti jelenségeit.
A szigeten tett utazás során látunk majd vulkánokat, gyönyörű hegységeket egészen különleges formákkal, szép tengeröblöket, egészen a tengerszintig lenyúló gleccsereket, rengeteg látványos vízesést és olyan geológiai különlegességeket, amiket a legtöbben korábban csak természetfilmekben láthattak. Gondolunk itt például óriási lávaalakzatokra, gejzírekre, hatalmas jégtömbökkel teli gleccserlagúnákra stb.
Ez az utazás az évek óta népszerű „Izlandi ízelítő” című programunk 6 napossá bővített változata, amelybe így bekerülhetett egy bálnales és a különleges Snaefellsnes-félsziget felfedezése is. Úgy tartja a mondás: ha valaki megnézi Reykjavíkot, bejárja az Arany körút állomásait és a Snaefellsnest, átfogó képet kaphat a szigetről.

1. nap:

A késő délutáni órákban elutazás Budapestről egy nyugat-európai átszállással Reykjavíkba. Megérkezés éjfél körül (helyi idő szerint), majd transzfer a belváros közeli szállodába (4 éj).

2. nap: Reykjavík, Kék Lagúna

Késői reggelit követően autóbuszos és gyalogos városnézés a gyönyörű fekvésű izlandi fővárosban, Reykjavíkban. A fő attrakciók a következők: az Arbaer-skanzen, a Perlan kilátó, a Hallgríms-templom (melynek homlokzata az amerikai űrrepülőgépekre emlékeztet), a Tjörnin-tó partján álló városháza stb. A városnézés után szabadidő a hangulatos sétálóutcákon, lehetőség múzeumlátogatásra, vagy:
Fakultatív program: Kék Lagúna
Kirándulás a Reykjavík közelében található híres geotermikus fürdőbe, melynek vízhőmérséklete 38 Celsius fok körül van télen, nyáron.
A fakultatív program ára: 36.900 Ft (belépődíjjal, transzferrel, törölköző használattal). Jelentkezési határidő: legkésőbb 1 hónappal indulás előtt.

3. nap: Snaefellsnes-félsziget (Selvallafoss vízesés, Kirkjufell hegy, Arnarstapi sziklái)

Kirándulás Reykjavíktól északra, a Snaefellsnes-félszigetre. Izland három nyugati félszigete közül ez a középső, amit sokan „mini Izland”-nak is neveznek. Itt egy aránylag kis területen több olyan természeti jelenség megtalálható, amelyekért egyébként sokat kellene utazni a szigeten, ráadásul a középkori izlandi irodalom híres emlékei, a sagák közül is több ezen a vidéken játszódik. A félsziget névadója az 1446 méter magas hófödte Snaefellsjökull vulkán – Izland egyik szimbóluma –, aminek irodalomtörténeti nevezetessége, hogy Jules Verne hősei innen indultak a Föld középpontja felé a híres regényben.
A félsziget északi partjára a Boszorkányhágón átkelve fotószünetet tartunk a Selvallafoss vízesésnél, majd egy lávamezőt és egy kisebb fjordot érintve Grundarfjördur városkába utazunk. Az egykori halászfalu nevezetessége a tengerparton álló, 463 méter magas Kirkjufell hegy, amely nevének megfelelően valóban emlékeztet egy templomra. Izland egyik legtöbbet fényképezett nevezetességét többféle szögből is megcsodáljuk majd.
Délután a Snaefellsjökull vulkán közelébe utazunk (több fotószünet), és sétát teszünk Arnarstapi falucska tengerpartján. Ez utóbbi festői fekvése, látványos sziklaformációi, tengerbe nyúló kőhídja és gazdag madárvilága miatt vált nevezetessé.

4. nap: Reykjavík / Vatnajökull gleccsermező, Jökulsárlón (gleccserlagúna), Fekete-öböl, Skógafoss vízesés, Seljalandsfoss vízesés

Szabad program Reykjavíkban, lehetőség ismerkedésre a város egyéb nevezetességeivel. Sokféle látnivalóból lehet választani (pl. Nemzeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Saga múzeum, Volcano show, óriási geotermikus medencék a Laugardalur parkban, botanikus kert, állatkert stb.), vagy:
Fakultatív program: Kirándulás Izland déli partjai mentén, gyönyörű tájakon át a Jökulsárlón gleccserlagúnához (kb. 13-14 órás program sok buszozással).
A sziget délkeleti részén található egy óriási gleccsermező, a Vatnajökull, melynél nincs nagyobb Európában (UNESCO világörökség). A több mint 2000 méter magas hegységből lenyúló gleccsernyelvek leérnek majdnem a tengerszintig, utazásunk során számtalan gleccserben gyönyörködhetünk. Hosszabb pihenőt tartunk majd a legnagyobb gleccserlagúnánál (Jökulsárlón), különleges élmény az óriási jégtömbökkel „teleszórt” tó látványa (a grandiózus gleccserrel a háttérben). Körülbelül 45 perces sétahajózás a gleccserlagúna hatalmas jégtömbjei között, majd visszaútban Reykjavíkba pihenőt tartunk a híres Fekete-öbölnél (óriás bazaltoszlopok, merész alakú sziklák a tengerparton), illetve a Skógafoss és a Seljalandsfoss vízeséseknél. Ez utóbbi különlegessége, hogy a látogatók akár a vízesés mögé is besétálhatnak.
A fakultatív program ára: 55.000 Ft (hajójeggyel).

5. nap: Arany körút (Thingvellir Nemzeti Park, Geysir, Gullfoss vízesés), Reykjavík, bálnales

Kirándulás Reykjavík környékén. Először az UNESCO világörökséghez tartozó Thingvellir Nemzeti Parkba látogatunk. Ez a nevezetesség két okból is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt itt tartották a világ egyik legelső parlamentjét több mint 1000 évvel ezelőtt, másrészt sehol máshol a Földön nem lehet tanulmányozni ilyen jól a geológiai tektonikus lemezek szétválását.
Ezután izlandi utazásunk egyik legfontosabb attrakciója következik: Geysir (innen származik a gejzír szó, amit a világ szinte minden nyelvében használnak). Bár az eredeti gejzír néhány évtizede már nem működik, a mellette lévő Strokkur gejzír továbbra is aktív, 5-10 percenként feltör 15-20 méteres magasságig. Végül az Arany körút utolsó állomásaként a lenyűgöző Gullfoss vízesést nézzük meg.
A délutáni órákban érkezünk vissza Reykjavíkba, ahol a következő nevezetességekkel folytatjuk a buszos városnézést: a Höfdi palota (Reagan és Gorbacsov emlékezetes 1986-os találkozójának színhelye), a szép tengerparti sétány, a Harpa üvegpalota és a régi kikötő. A késő délutáni és az esti órákban szabadidő a városközpontban. Aki már nem szeretne szabadidőt, annak ajánljuk:
Fakultatív program: Bálnales
Izland az európai bálnales túrák legfontosabb helyszíne, a főváros környéki tengeröbölben tett 3 órás hajókirándulásokon a bálnaészlelések valószínűsége közel 99%.
A fakultatív program ára: 38.500 Ft
Késő este transzfer a repülőtérre, elutazás Reykjavíkból éjfél körül.

6. nap:

Érkezés Budapestre a délelőtti órákban.

8. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában