Piemont és Aosta

körutazás Északnyugat-Olaszországban

Olaszország két, a magyar turisták által még nem igazán felfedezett északnyugati régiójába, Piemontba és az Aosta-völgybe csábítjuk utasainkat. A Torino székhelyű Piemont már régóta Itália leggazdagabb és legfejlettebb vidékei közé tartozik, nem véletlen, hogy a XIX. században az olasz egység is innen kiindulva valósulhatott meg. Egy elképesztően változatos régióról van szó: a pezsgő főváros mellett a középkori hangulatú kisvárosok, a dimbes-dombos borvidékek, az ősi zarándokhelyek, illetve a Savoyai dinasztia nagyszerű reneszánsz és barokk kastélyainak földje ez, melyhez pompás hátteret nyújtanak az Alpok félkörívben húzódó hófödte hegycsúcsai.

A francia és a svájci határ közé ékelődő kétnyelvű Aosta más vidék: a Dora Baltea folyó völgyét három irányból is 4000 méter feletti csúcsok veszik körül, ami egészen egyedülálló Európában. A hegyóriások közül az Alpok legmagasabb pontjának számító Mont Blanc (Monte Bianco), a Piemont és Aosta határán emelkedő Gran Paradiso és a világhírű piramis formájú csúcs, a Matterhorn (Monte Cervino) megtekintése is szerepel a programban. Az Alpok legmagasabb ormain túl Aosta nevezetességei közé tartoznak még az épen maradt várak és a látványos ókori emlékek, amelyek igazi csemegének számítanak a kulturális körutazások iránt érdeklődőknek.

1. nap:

Elutazás Budapestről reggel 6.15-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7.15-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Verona útvonalon. Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

2. nap: Santuario di Oropa, Burcina park, Ricetto di Candelo

Barangolás Piemont északkeleti részén, Biella tartományban. Első megállónk Olaszország talán legjelentősebb alpesi zarándokhelye, az 1180 méteres tengerszint feletti magasságban található Santuario di Oropa. A szép természeti környezetben, nagy hegyek árnyékában található szentély két templommal és komoly turisztikai infrastruktúrával várja a látogatókat. A XVII. századi Régi Bazilikában őrzött csodatevő Fekete Madonna-szobor a legenda szerint a keresztényüldözések kora óta óvja a környékbelieket.
Délután egy hangulatos arborétumba, a Burcina parkba látogatunk. A domboldalon kialakított két hektáros terület rengeteg növényritkasággal – többek között mamutfenyőkkel – büszkélkedik, ráadásul a kellemes sétautakon járva gyönyörű panoráma nyílik az Alpok környező csúcsaira is.
Ezt követően Candelo falucskába utazunk, melynek fő attrakcióját az ún. ricetto jelenti: Piemont jellegzetességei ezek a falakkal és tornyokkal körülvett középkori településrészek, melyek épületeit raktárnak és borospincének használták évszázadokon keresztül. Séta a ricetto területén, majd továbbutazás a Torino környéki szállodába (3 éj).

3. nap: Monviso, Langhe (Cherasco, La Morra, Serralunga d’Alba)

Egész napos kirándulás Piemont déli részébe. A régió és az ún. Cotti-Alpok legjellegzetesebb hegycsúcsa a 3841 méter magas Monviso, mely Olaszország fő folyójának, a Pónak forrása felett őrködik. A tiszta időben szinte egész Piemontból látszó, környezetéből mintegy 500 méterrel kiemelkedő piramis formájú havas hegyóriást a helybéliek sokáig a világ legmagasabb csúcsának tartották. Utazás a Monviso lábaihoz legközelebb eső üdülőfaluba, Crissolóba (útközben több fotószünet). A faluból a hegy már nem látszik, ám a mintegy 70 méterrel magasabban lévő, kb. 1 kilométeres sétával elérhető San Chiaffredo-templom teraszáról már gyönyörű panoráma nyílik Piemont egyik jelképére.
Megjegyzés: Amennyiben a csoport rossz időt fog ki ezen a napon, és nincs értelme elmenni Crissolóig, lehetőséget biztosítunk egy sétára a közeli Saluzzo középkori-reneszánsz hangulatú óvárosában.
A délutánt Piemont legvonzóbb borvidékének, a Langhe-nak a bejárásával töltjük (UNESCO világörökség). Ezt a hangulatos, Toszkánára emlékeztető dimbes-dombos tájegységet a szépen gondozott szőlőskertek és a dombtetőre épült erődített történelmi települések jellemzik, de szép idő esetén az Alpok csúcsai is látszódnak. Első megállónk a vidék kapuja, a barokk Cherasco városa. Séta az óvárosban, majd szabadidőt követően a „Langhe erkélyének” is becézhető La Morra következik. A dombtetőre épült falu főteréről a környező bortermő vidékekre nyíló panoráma nehezen felejthető látvány. A szállodába való visszatérést megelőzően még a látványos várkastélyáról nevezetes Serralunga d’Alba falucskában is sétálunk egy kicsit.

4. nap: Torino (belváros, katedrális, Királyi Palota, Egyiptomi Múzeum)

Egész napos városnézés a piemonti fővárosban, mely Olaszország negyedik legnagyobb városa. A belváros legfontosabb attrakciójának a látványos díszterek és a hatalmas paloták számítanak, melyek árulkodnak az egykori Savoyai-szárd királyok gazdagságáról. Séta a városközpontban: Kossuth Lajos háza, Piazza San Carlo, Via Roma, Piazza Castello stb., majd látogatás a székesegyházban, ahol a híres torinói leplet őrzik (az ereklye nem, csupán egy mérethű fotó látható róla). Ezt követően lehetőség az elképesztően gazdag gyűjteménnyel rendelkező Királyi Palota megtekintésére (gyönyörű dísztermek, látványos fegyverraktár, az egyedülálló Lepel-kápolnája, képtár, ókori emlékek stb.).
A délután folyamán szabadidő, lehetőség vásárlásra vagy Torino valamely másik híres múzeumának megtekintésére.
Fakultatív program: Egyiptomi Múzeum
Kairó után a piemonti fővárosban található a világ 2. legjelentősebb egyiptomi gyűjteménye egy nagyon színvonalas múzeumban. Az egyiptomi civilizációval való megismerkedés nagy élményt jelent a kulturális körutazások szerelmeseinek.
A fakultatív program ára: 8.400 Ft (belépőjegy + foglalási díj)
Megjegyzés: az Egyiptomi Múzeum kizárólag az interneten előre megváltott belépőjegyekkel látogatható, így a fakultatív programra célszerű minél előbb jelentkezni.

5. nap: Stupinigi vadászkastélya, Sacra di San Michele, Superga

Barangolás Torino környékén. Első megállónk a várostól délre található Stupinigi vadászkastélya, amit Filippo Juvara tervezett a XVIII. században II. Viktor Amadé király számára (UNESCO világörökség). A különleges formájú épületegyüttes szép dísztermei betekintést nyújtanak a Savoyai dinasztia életébe; a pazar Nagy szalon még a sokat látott utazót is lenyűgözi.
Kora délután a Susa-völgy bejáratát őrző Sacra di San Michele ezeréves apátságába látogatunk, amely Umberto Eco „A rózsa neve” című regényét ihlette. A hegytetőn álló látványos épületegyüttes méltán veheti fel a versenyt Európa két másik híres Szent Mihály-kegyhelyével, a franciaországi Mont-Saint-Michellel és a dél-itáliai Monte Sant’ Angelóval. Különösen nagy élményt jelent a Holtak lépcsője nevű épületrész bejárása, de az apátsági templom és a falakról nyíló panoráma is nagyon szép (a templomba lifttel is lehetséges a felmenetel).
Végezetül autóbusszal felmegyünk Torino házi hegyére, a 672 méter magas Supergára. Az itt álló hatalmas, kupolás bazilikát szintén Juvara tervezte, sokan a piemonti barokk csúcsteljesítményének tartják. A templom teraszáról lélegzetelállító látvány nyílik Torino városára és az Alpokra.
A késő délutáni órákban búcsú Torino környékétől, utazás a Dora Baltea folyót követve az Aosta-völgybe. Szállás Aosta városa környékén (4 éj).

6. nap: Saint-Pierre, Lenteney vízesés, Pré-Saint-Didier (Skywalk), Courmayeur, Mont Blanc, Ferret-völgy, Morgex

Barangolás az Alpok legmagasabb csúcsa, a 4810 méter magas Mont Blanc (olaszul Monte Bianco) környékén. Útban Courmayeur felé fotószünet Saint-Pierre romantikus várkastélyánál és a látványos Lenteney vízesésnél, majd pihenő a Pré-Saint-Didier városka feletti ún. Skywalknál. A vadregényes szurdok fölé nyúló kilátóról látványos panoráma nyílik a Mont Blanc környékére.
Ezután séta az 1200 méter felett található Courmayeur szépen karbantartott városközpontjában (Olaszország egyik legelegánsabb alpesi üdülőhelye a Mont Blanc lábainál található), majd szabadidő, illetve lehetőség kabinos felvonókkal elérni a 3466 méter magas Punta Helbronnert, ami már a Mont Blanc közelében található. Lélegzetelállító panoráma nyílik innen az Alpok legmagasabb csúcsaira és a számtalan gleccserre. A két szakaszból álló modern felvonó különlegessége az is, hogy a kabinok menet közben 360 fokos fordulatot tesznek. A 2000 méter környékén lévő középső állomásnál pedig sok egyéb attrakció mellett egy szép botanikus kert várja a látogatókat; az Alpok talán ebben a magasságban a legszebb.
A felvonózást követően még átruccanunk a szomszédos Ferret-völgybe, a 4200 méter feletti Grandes Jorasses lábaihoz, majd a nap zárásaképpen sétát teszünk egy autentikus aostai faluban, Morgex-ben.

7. nap: Pont d’Ael, Cogne-völgy (Gimillan, Valnontey, Cogne, Lillaz vízesés), Aosta

A nap első részében a Piemont és Aosta határán emelkedő Gran Paradiso környékére kirándulunk. Ez a 4061 méteres csúcs a legmagasabb olyan hegy, ami teljes egészében Olaszország területén található. A hegyóriás lábainál elterülő völgyek közül a Cogne-völgy kínálja a legtöbb látnivalót. Az út alsó, kimondottan vadregényes szakasza mentén egy kétezer éves híd (vízvezeték) áll a patak felett. A Pont d’Ael különlegessége, hogy lehetőség van a híd tetején és a híd belsejében is átkelni a szurdok felett.
A völgy 1500 méter körüli magasságban található felső szakasza, Cogne és környéke már inkább idillikus: alpesi rétek, legelésző tehenek, csörgedező patakok, havas hegyek és szép házak jellemzik. Elsőként autóbusszal felmegyünk Gimillan faluba, ahonnan remek panoráma nyílik a völgyre és a Gran Paradiso csúcsaira, majd könnyű sétát teszünk a hegyóriáshoz legközelebbi Valnontey faluban. A déli órákban ismerkedés a völgy központjával, Cogne városkával (szép plébániatemplom, történelmi épületek, üzletutca stb.), majd a Lillaz vízeséshez látogatunk.
Délután városnézés a régió ősi fővárosában, a fontos alpesi utak találkozásánál fekvő Aostában. A római kori és középkori emlékekben egyaránt bővelkedő, hatalmas hegyekkel körülvett város felfedezése nagy élményt jelent még a sokat látott turisták számára is. Séta a városközpontban (az ősi Szent Orso-templom, a Porta Pretoria – a római kori monumentális városkapu, a római színház látványos romjai, a főtér, a katedrális, az ókori fórum egészen különleges földalatti maradványai stb.), majd szabadidő a kellemes üzletutcák környékén.

8. nap: Lago Blu, Breuil-Cervinia, Matterhorn, Fénis vára

Pihenés az Alpokban, illetve a szálloda úszómedencéjénél.
Fakultatív program: kirándulás a Matterhorn környékére és Fénis várához.
Ezen a napon először az Alpok leghíresebb hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matterhorn (olaszul Monte Cervino) környékére kirándulunk. Mielőtt elérnénk a 2000 méteren található Breuil-Cervinia modern síközpontját, fotószünetet tartunk a különleges Lago Blu mellett. Tiszta idő esetén a tó kiváló fotótéma: a Matterhornnak és tükörképének megpillantása a kristálytiszta kék vízzel egyedülálló élmény.
A Valtournenche-völgy végében található Breuil-Cervinia üdülővárosát a XX. század közepén alakították ki, így nem olyan patinás, mint Courmayeur vagy a Matterhorn svájci oldalán elterülő Zermatt, de nagy előnye, hogy utóbbival ellentétben a piramis formájú hegycsúcs sokkal közelebb van, és így a városka utcáiról is nagyon jól látszik. Séta a központban, lehetőség könnyű túrázásra. Amennyiben járnak a felvonók, lehetőség különböző magasabban lévő kilátópontok elérésére is.
Ha a felvonók nem közlekednek, a felszabaduló időben a csoport sétát tesz egy kellemes, szép fekvésű aostai fürdőváros, Saint-Vincent központjában. Természetesen Breuil-Cerviniába, a Matterhorn lábaihoz mindenképpen ellátogatunk majd.
A délután folyamán visszaereszkedünk a Dora Baltea völgyébe és látogatást teszünk Fénis várában. Az Aosta-völgy leghíresebb erődítménye Európa leglátványosabb lovagvárai közé tartozik.
A fakultatív program ára: 14.700 Ft (garantált indulás – a fakultatív program ára tartalmazza a belépőjegyet és a helyi idegenvezető díját is Fénis várában)

9. nap: Bard erőd, Masino kastélya, Varallo

Kora délelőtt fotószünet a napóleoni háborúk korában fontos szerepet kapó Bard erődnél, amely látványos, hegyoldalra felkúszó fekvése miatt az újkori katonai építészet egyik legérdekesebb emléke. Ezután búcsú az Aosta-völgy régiótól, a nap hátralévő részét Piemontban tölti a csoport.
A késő délelőtti órákban látogatást teszünk Masino látványos parkkal körülvett reneszánsz kastélyában. A díszes festményekkel és korabeli bútorokkal berendezett XVII. századi termek bejárása kiválóan illusztrálja a vidék kora újkori fejlettségét és az előkelő arisztokrata családok gazdagságát.
Utolsó megállónk Varallo, a régió északi részén elterülő Sesia-völgy központja (UNESCO világörökség). Séta a nagy hegyek között található látványos fekvésű történelmi kisváros központjában, majd lehetőség kabinos felvonóval felmenni a Szent Hegyre (Sacro Monte). Egy Szentföldet megjárt ferences szerzetes ötlete nyomán hozták létre a XVI. században ezeket a zarándokhelyeket Piemont és Lombardia határvidékén abból a célból, hogy azok is bejárhassák Jézus életének színtereit, akik nem juthatnak el Palesztinába. A dús vegetációval körülvett varallói Sacro Monte központja egy szép bazilika, melyet több mint 40 kápolna vesz körül; bennük érdekes – bár itt-ott felújításra szoruló – reneszánsz szoborcsoportok és festmények elevenítik meg az ismert bibliai történeteket.
Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

10. nap:

Hazautazás a Verona – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje a nyitva tartások és az időjárás függvényben esetleg felcserélődhet.

idén először a Fehérvár Travel kínálatában