Karácsonyvárás Salzburgban

Mozart szülővárosa karácsonyi köntösében az év e csendes szakaszában teljesen új, káprázatos arcát mutatja. Salzburg tartomány legrégebbi karácsonyi vására a tartomány legnagyobb rendezvénye is egyben, mely nemzetközi jelentőséggel, hírnévvel bír. A csodaszép, fényárban úszó város egyedülálló hangulatával mindenkit elvarázsol. Az adventi vásár meghitt bája, boldog forgataga melegséggel tölti el a szívet és feleleveníti a régen elfeledett gyermekkori emlékeket. Miközben az árusok között bolyongunk karácsonyi ajándékok után kutatva, beszippanthatjuk a pirított mandula, forró sült gesztenye, friss sült alma illatát. Évente közel egymillió turista látogat el Salzburgba, hogy átélje mindezt. A karácsonyi vásár felnőttek és gyermekek számára egyaránt az ünnepi előkészületek csúcspontját jelenti.

1. nap: Traunkirchen, Hallstatt

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Linz útvonalon a Salzkammerguti tóvidékre.
Első megállónk a Traun-tó partján fekvő Traunkirchen. A festői fekvésű falu plébániatemplomának nagy nevezetessége a Halász szószék és a templom mellől nyíló kilátás a Traun-tóra.
Ezt követően Bad Ischl érintésével továbbutazunk a Hallstatti-tóhoz, Salzkammergut egyik legfestőibb városkájába, Hallstattba. A település érdekessége, hogy házai szorosan tapadnak egymáshoz, illetve egymás fölött sorakoznak, mert a hegy és a tó között csak nagyon kicsi hely van. Közös séta az adventi díszbe öltöztetett városkában (gyönyörű főtér, a katolikus templom két szárnyasoltárral stb.), majd szabadidő.
Szállás Salzburgtól délkeletre, egy szép fekvésű alpesi faluban (2 éj).

2. nap: Salzburg

Egész napos kirándulás Salzburgba. A város neve fogalom a turisták számára, egy igazi gyöngyszem az Alpok északi oldalán. Sokan Európa egyik legszebb városának tartják, nem érdemtelenül. Nagy hegyek között fekszik a sebes sodrású Salzach folyó partján, műemlékei pedig páratlanok (pompás barokk belváros, Dóm, Hercegérseki Palota, Ferences templom, Mozart szülőháza, Mirabell kastély és parkja, a város felett emelkedő fellegvár stb.). A városnézés után elég szabadidő lesz múzeumlátogatásra, illetve az adventi vásár felfedezésére. Sétálgatás a szépen feldíszített bódék között, a különböző finomságok illata mindenkiben felébreszti a karácsonyi hangulatot.

3. nap: Steyr, Melk

Búcsú Salzburg tartománytól, utazás az Enns völgyében a felső-ausztriai Steyr irányába. A történelmi látnivalókban gazdag város az Enns és a Steyr folyók találkozásánál fekszik. Séta az épségben megmaradt középkori eredetű óvárosban.
Utazásunk méltó lezárása Melk messziről feltűnő, tekintélyt parancsoló apátsága, melynek fenséges épülete az osztrák és az egyetemes barokk mesterműve. A Duna fölötti dombon álló épületegyüttes évszázadok óta jelentős kulturális központ. Több mint 900 éve élnek itt bencés szerzetesek. Az apátsági templom és a gyönyörű dísztermek megtekintése után hazautazás a Bécs – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon.
Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

16. éve folyamatosan a kínálatunkban