Tajvan – a „szép sziget”

körutazás tengerparti pihenéssel

Online jelentkezés lezárva

A kínaiak lakta Tajvan egy önálló, Dunántúl nagyságú sziget a Csendes-óceánban, több mint 100 km-re a kínai partoktól. Az ország az 1960-as évektől rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül, Ázsia leggazdagabb vidékei közé tartozik. Számtalan nagyszerű turisztikai attrakciót az elmúlt évtizedekben hoztak létre, ugyanakkor Tajvanon gyönyörű természeti látnivalók is várják az utazókat. Nem véletlenül hívták úgy régen az európaiak Tajvan szigetét, hogy Ilha Formosa, azaz a szép sziget. Sokak szerint, ha valaki az igazi Kínát keresi, akkor azt elsősorban Tajvanon találja meg. Bizonyos hagyományok, népi vallások itt sokkal inkább fennmaradtak, mint a kommunista Kínában. Az izgalmas nagyvárosok és csodás tájak megtekintése mellett a sziget legdélibb részén fekvő szubtrópusi éghajlatú Kenting Nemzeti Parkban tengerparti pihenésre is lesz lehetőségük utasainknak.

1. nap:

A délutáni órákban elutazás Budapestről egyszeri átszállással Tajpejbe.

2. nap: Tajpej

Érkezés a délutáni órákban (magyar idő szerint délelőtt) Tajvan fővárosába, Tajpejbe, ahol már az érkezést követően elkezdjük az ismerkedést a várossal. Szállás Tajpejben (2 éj).

3. nap: Tajpej

Egész napos városnézés a szép fekvésű, hegyekkel körülhatárolt tajvani fővárosban. A délelőtt nagy részét a Nemzeti Palota Múzeumban töltjük, mely Ázsia egyik leggazdagabb múzeuma, itt őrzik az egykori kínai császárok felbecsülhetetlen értékű műkincs gyűjteményét. Kötelező látnivaló ez mindenkinek, aki érdeklődik a kelet-ázsiai művészetek iránt. Ezt követően a tajvani gazdasági csodát hirdető „Taipei 101” nevű felhőkarcolóhoz utazunk, mely a 2000-es évek elején a világ legmagasabb toronyháza volt. Különleges, bambusznádhoz hasonló alakja jól látszik a város szinte minden részéből. A bambusz Tajvan egyik legjellemzőbb növénye, a kínai világban a hosszú élet jelképe. Az 508 méter magas épület 382 méter magasan lévő kilátóteraszáról lélegzetelállító panoráma nyílik az egész városra, a környező hegyekre, de tiszta időben az óceán is látszik.
Délután megnézzük a látványos Csang Kaj-sek emlékcsarnokot és múzeumot, mely egy szép parkban található. Itt épült meg a Tajvani Nemzeti Színház és a Nemzeti Koncertterem is. Csang Kaj-sek Kína első számú vezetője volt az 1949-es kommunista hatalomátvételig, ezután követőivel Tajvanra menekült, és 1975-ben bekövetkezett haláláig Tajvan diktatórikus módszerekkel kormányzó elnöke volt. Az ő uralma alatt indult Tajvan szigete rendkívül gyors gazdasági fejlődésnek.
Az autóbuszos városnézés vége felé még meglátogatjuk a Longshan-templomot is, mely az egyik legszebb, legművészibb templom Tajpejben.

4. nap: Yehliu Geopark, Jiufen (az aranyásók városa), út az óceán felett, Hualien

Délelőtt Tajpej környékének legérdekesebb látnivalóival ismerkedünk. Először a Yehliu Geoparkba utazunk, mely tulajdonképpen egy óceánba nyúló keskeny félszigetet foglal el. A park egészen különleges sziklaformációi kiváló fotótémát jelentenek a turistáknak. Egyes szikláknak nevet is adtak, láthatunk majd „gyertyákat”, „gombákat”, „mesecipőt”, „méhsejtet” stb., de a legismertebb szikla a „királynő feje”, mely a híres ókori egyiptomi királyné, Nefertiti mellszobrára emlékeztet.
A következő programunk az egykori aranyásó város, Jiufen. A hegyoldalba épült település pazar fekvésével, ódon házaival, hangulatos utcáival, teaházaival, éttermeivel, számtalan kis boltjával a tajpejiek kedvenc kirándulóhelye. A városka több pontjáról nagyszerű panoráma nyílik az észak-tajvani partvidékre.
Délután továbbutazunk Tajvan keleti részének legnagyobb városába, Hualienbe. Tajvannak ezen a részén a hatalmas hegyek az óceánig érnek, az utat általában a sziklába vájták, itt-ott több száz méter magasan. A táj végig gyönyörű. Természetesen az utazás során egy-két fotószünetet is beiktat majd idegenvezetőnk.
Szállás Hualienben (2 éj).

5. nap: Taroko-szurdok

Az egész napot a Taroko-szurdokban töltjük, mely Tajvan elsőszámú természeti látnivalója, nemrég egy internetes szavazáson beválasztották Ázsia 7 természeti csodája közé. A Liwu folyó vájta ki ezt a közel 20 km hosszú szurdokot, mely több száz méter mély, de van olyan hely, ahol csak pár méter széles. A táj végig gyönyörű, vadregényes; jellemző, hogy a Taroko Nemzeti Park területén a legmagasabb hegycsúcs 3700 méter magas. A nap során lehetőség lesz kisebb túrázásokra (csodálatos környezetben), látunk majd szép szentélyeket, felkeresünk kilátópontokat és megnézünk egy kis kiállítást a helyi bennszülöttek életéről. A turisztikai infrastruktúra a Nemzeti Park területén egészen jó.

6. nap: Taroko-szurdok, átkelés a Központi Hegyláncon, Cingjing Skywalk, Sun Moon-tó (Wenwu-templom)

Elindulás után még lesz idő egy kis gyönyörködésre a szurdokban, miközben azt nyugat felé elhagyva átkelünk a Központi Hegyláncon egy szép hegyi országúton, melynek legmagasabb pontja 3200 méter körül van. Útközben lesz egy-két fotószünet, például az állítólag 3000 éves Bilu szent fánál. Hosszabb pihenőt tartunk majd a 2017-ben átadott Cingjing Skywalknál. A fák fölé épített, 1200 méter hosszú turistaút mozgássérültek számára is járható, gyönyörű panoráma nyílik innen a környező hegyvilágra.
A délutáni órákban érkezünk meg Tajvan középső részének turisztikai központjába, a különleges alakú Sun Moon-tóhoz (Nap Hold-tó). A gyönyörű fekvésű tavat minden oldalról hegyek veszik körül, körülötte számos szálloda és nevezetesség található. Ezek közül az egyik leglátványosabb a tó fölé emelkedő Wenwu-templom. A templom megtekintése után utazás a szállodába, mely az egyik tóparti üdülőhelyen található (1 éj).

7. nap: Sun Moon-tó (Cien pagoda, sétahajózás, Szent Szerzetes szentélye), Yoshan teamúzeum, Tainan (Anping)

Délelőtt először lehetőség a Cien pagoda felkeresésére, amelyet Csang Kaj-sek építtetett az édesanyja tiszteletére. Már a pagoda első szintjéről is nagyszerű kilátás nyílik a tóra, a tó menti üdülőhelyekre és a környező hegyekre. Ezt követően egy rövid hajókirándulást teszünk a tavon, majd a Szent Szerzetes szentélyét nézzük meg.
A késő délelőtti órákban továbbutazunk Tainan irányába. Útközben megnézzük a Yoshan teamúzeumot, ahol a látogatáshoz egy kis bemutató és teakóstoló is tartozik.
Tainan volt Tajvan régi fővárosa és első jelentősebb települése. Kínából áttelepülők alapították, majd az 1600-as években a hollandok gyarmatosították. Tajvan szigetén sehol máshol nincs annyi történelmi emlék, mint ebben a városban. Mindamellett a mai belvárosban a látnivalók nem annyira különlegesek, így azt programunk nem érinti.
Érkezés után Tainan régi negyedével, Anpinggal ismerkedünk. Megnézzük a hollandok által épített erődöt (Fort Zeelandia) és annak múzeumát, majd egy gazdag angol kereskedőnek a házát. A házhoz tartozó egykori raktárépület különlegessége, hogy egy hatalmas fának a gyökerei gyakorlatilag teljesen benőtték a házat. Ezt követően még marad egy kis szabadidő vásárlásra, nézelődésre a Yanping utcában. Ez a nagyon keskeny, sikátorszerű, árusokkal teli sétálóutca állítólag Tajvan legrégibb utcája.
Szállás Tainanban (1 éj).

8. nap: Tainan (Chimei múzeum), Kenting

Délelőtt a Tainan melletti Chimei Múzeumot keressük fel. Egy gyönyörű parkban áll a 2014-ben átadott neoklasszicista stílusú épületegyüttes, a benne lévő múzeum sokak szerint az egyik legkiválóbb Kelet-Ázsiában. A nem túl nagy, de nagyon látványos formában bemutatott gyűjtemények a következő témák szerint vannak felosztva: történelmi fegyverek, hangszerek, Földünk állatvilága, európai festészet és szobrászat.
A kora délutáni órákban érkezünk a Tajvan déli csücskében található Kenting Nemzeti Parkba, amely Tajvan legrégebbi alapítású és legdélebben fekvő nemzeti parkja. Híres trópusi korallszirtjeiről és vándorló madarairól. A természetes óceánparti táj és a fürdésre csábító homokos strandok korallszirtek ölelésében kiváló lehetőséget nyújtanak a pihenésre, kikapcsolódásra. Szállás a tengerpart mentén elhelyezkedő 5 csillagos szállodában (2 éj). A nap további részében pihenés a tengerparton.

9. nap: Kenting

Szabadprogram, pihenés a tengerparton, lehetőség vásárolgatásra, nézelődésre Kenting főutcáján, fürdésre a Little Bay nevű öbölben.
Fakultatív program: Félnapos kirándulás Kenting erdei pihenőparkjába és az Eluanbi világítótoronyhoz. A pihenőpark sétaútvonalait bejárva megnézhetjük az erdei vegetációt, különleges föld feletti gyökérzetű fákat, helyi gyógynövényeket, trópusi gyümölcsfákat, gumifákat, érintünk kilátópontokat és egy kisebb barlangot is.
Az Eluanbi félsziget végében álló fehér színű világítótorony Kenting legismertebb építménye, melyet az 1880-as években emeltek, és ma is működik. Az erős fényű, ezért „Kelet-Ázsia fényének” is nevezett világítótorony környéke Tajvan Központi Hegyláncának legdélebbi része, egy, az óceánba nyúló alacsonyabb hegyfok.
A fakultatív program ára: 9.700 Ft (garantált indulás).

10. nap: Kenting, Kaohsiung

Délelőtt szabadidő, pihenés a tengerparton. A déli órákban elutazás Kaohsiungba, amely Tajvan legnagyobb kikötővárosa és egyben második legnagyobb városa. Az egykor szürke iparvárost mára vonzó és modern várossá alakították át. Leglátogatottabb helye, a Lotus Pond nevű tó, melyet mintegy húsz látványos díszítésű templom és pagoda vesz körül. A tóba benyúló Sárkány és Tigris pagodákat a velük átellenben álló szentély bővítéseként építették az 1960-as években, és állítólag a jó szerencse érdekében a sárkány felől kell belépni, és a tigris felé elhagyni azokat. A tó környékének megtekintése után Kaohsiung egészen különleges művészeti negyedében időzünk (Pier-2 Művészeti Negyed – látványos, modern szobrok; feje tetején álló ház; galériák; üzletek; éttermek; kávézók). Szállás Kaohsiungban (1 éj).

11. nap: Fo Guang Shan kolostor és Buddha Emlékközpont, szuperexpressz Tajpejbe

Késő délelőtt és a déli órákban a közeli Fo Guang Shan Buddha Emlékközpont megtekintésével búcsúzunk Tajvantól. Az utóbbi évtizedekben épült pompás épületegyütteshez tartozik többek között nyolc pagoda, egy óriási Buddha szobor kilátóterasszal, egy plázaszerű bevásárlóközpont stb. A komplexumban érdekes múzeumok, gyönyörű szentélyek, rangos művészeti alkotások is találhatóak. A legszebb szentélyben őrzik a buddhizmus egyik legértékesebb ereklyéjét, Buddha fogát.
Az épületegyüttes meglátogatása után autóbuszos transzfer a vasútállomásra, elutazás az egyes szakaszokon 300 km/órás sebességgel száguldó szuperexpresszel a tajpeji repülőtérre, ahonnan késő este utazunk el egyszeri átszállással Budapestre.

12. nap:

Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

5. éve a Fehérvár Travel kínálatában