Barangolás a Rajna és a Mosel völgyében

várak, kastélyok, bűbájos kisvárosok Németország egyik legszebb vidékén

A Rajna, Nyugat-Európa legnagyobb folyója Mainz városának közelében fordul be a Rajnai palahegységbe, ahol évmilliók alatt több mint 200 méter mély árkot vájt magának. Így jött létre Németország egyik legszebb tája, melyet oly sok költő és író megénekelt. A romantikus Rajnához számtalan monda kapcsolódik királyokról, lovagokról, hősökről, szerelemről.
A középkor évszázadaiban 32 német uralkodó utazott erre Frankfurtból Aachen irányába, hiszen akkoriban a királyt Frankfurtban választották, és Aachenben koronázták. Hogy biztonságosabb legyen az utazás, a folyó menti hegyekre, magaslatokra várak épültek, ma a Rajna-völgy ezen szakasza Földünk várakban leggazdagabb vidéke.
A szomszédos Mosel-völgy szépsége sokak szerint még a Rajna-völgy szépségét is felülmúlja. A luxemburgi határ és a Rajna között a Mosel hatalmas (többször 180 fokos) kanyarokat ír le, a folyó fölé magasodó hegyoldalakon végtelen szőlőskertek sorakoznak, a folyó partján pedig bűbájos falvak, kisvárosok, tele gyönyörű favázas házakkal. Számos település felett itt is láthatunk jól karbantartott, ősi várromokat.
A körutazás méltó megkoronázását jelenti egyrészt a Mosel menti Trier meglátogatása, mely a római kori emlékekben leggazdagabb város az Alpoktól északra, másrészt pedig a Mosel egyik eldugott oldalvölgyében fekvő Eltz várkastélyának a felkeresése. Az épületegyüttes jelentőségét, nagyszerűségét mutatja, hogy annak idején ez a vár szerepelt a régi 500 Márkás bankjegyeken.

1. nap:

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Linz – Nürnberg útvonalon. Szállás Heidelberg környékén (1 éj).

2. nap: Heidelberg, Mainz

Délelőtt városnézés Heidelbergben, Németország ősi egyetemi városában (vár, Öreg-híd, egyetemi épületek, lovagház stb.).
Továbbutazás Mainzba, Rajna-vidék-Pfalz tartomány székhelyére. Séta a belvárosban (román kori császárdóm, Chagall üvegablakok a Szent István templomban, gyönyörű favázas házak), majd szabad program. Lehetőség a Gutenberg Múzeum megtekintésére, mely Gutenbergnek és a könyvnyomtatásnak állít emléket. A könyvnyomtatás feltalálója ebben a városban született 1397-ben, az egyetemes emberi kultúra egyik legnagyobb találmányával forradalmi fejlődést indított el egész Európában.
Szállás egy hangulatos Rajna parti városkában, Rüdesheimban (2 éj).

3. nap: Rüdesheim, hajókirándulás a Rajnán, Loreley, Rheinfels vára, Bacharach

Délelőtt egy közös sétát teszünk Rüdesheimban. A város egyik fő nevezetessége a Drosselgasse, egy mindössze 2 méter széles sétálóutca, melyet gyönyörű favázas házak szegélyeznek, a házakban szuvenír boltok, éttermek, borozók. (Rüdesheim a Rajna-vidéki bortermelés központja.)
Ezután egy közel kétórás hajókirándulásra indulunk a Rajnán Rüdesheimtól Sankt Goarshausenig. A körutazásunk egyik csúcspontja ez a program, hiszen a hajóról élvezhető a legjobban a vidék páratlan szépsége, szinte kilométerenként látható egy-egy vár, kastély vagy egyéb nevezetesség.
A következő programunk a Loreley. A rajnai romantika jelképe ez a hatalmas szikla a folyó felett. Autóbusszal megyünk fel a hegy tetejére, ahonnan páratlan kilátás nyílik a 130 méteres mélységben kanyargó Rajnára. A látogatói központban egy érdekes kiállítás is megtekinthető.
A kora délutáni órákban Sankt Goarban a Rajna-vidék legnagyobb erődítményét, a romjaiban is impozáns Rheinfels várát látogatjuk meg. A vár területén megnézzük a gazdag helytörténeti múzeumot is.
Ezt követően egy festői fekvésű, bájos kisvárossal, Bacharachhal ismerkedünk, majd visszautazunk a rüdesheimi szállodába.

4. nap: Marksburg vára, Boppard, Cochem

A nap nagyobbik részét még a Rajnánál töltjük. A Rajna-menti panorámaúton utazunk Marksburg várához. A Braubach városa felett magasodó vár az egyetlen a Rajnánál, ami az eredeti középkori állapotában megmaradt. A vár mellől gyönyörű a panoráma a Rajna-menti tájra.
A vár meglátogatása után Boppard városába utazunk, mely már a rómaiak idejében a birodalom egyik fontos városa volt a Rajna partján. A római erőd falai és tornyai ma is láthatóak. A városnéző séta után lesz szabadidő is a város hangulatos sétálóutcáján, majd búcsút veszünk a Rajnától, és átbuszozunk a közeli Mosel-völgybe.
A nap hátralévő részében Cochemmel ismerkedünk. Ez a település a Mosel egyik nagy kanyarjánál fekszik, a Mosel-völgy egyik fő turistavárosának számít. Gyönyörű óvárosa, Mosel-parti sétánya, a folyó fölé emelkedő várkastélya örökké emlékezetes marad a turistáknak. A városnézés során körbejárjuk majd a várkastély díszes belső termeit is, és egy kis szabad programra is marad idő.
Szállás egy közeli Mosel-menti településen (2 éj).

5. nap: Eltz vára, Beilstein, hajókirándulás a Moselen

A nap első felében Eltz középkori várát nézzük meg. Ez az erdő mélyén fekvő hatalmas épületegyüttes a vaskos falaival, pompás tornyaival, erkélyeivel Németország egyik legnagyszerűbb várkastélya, szépsége Neuschwanstein kastélyával vetekszik. Ugyanakkor míg Neuschwanstein egy újkori építmény (19. századi), addig Eltz váránál 600 év építészetével ismerkedhetünk meg, megtekintése felér egy kisebb időutazással.
Délután a Mosel vidék egy másik gyöngyszemébe, Beilsteinba utazunk. Ez a hatalmas szőlőskertek között fekvő mesevároska ősi épületeivel, kolostorával, pompás favázas házaival, romantikus várromjával számos film forgatásának helyszíne volt. A nap végén sétahajózásra is lesz lehetőség a Beilstein – Cochem szakaszon.

6. nap: Ediger, Prinzenkopf kilátó, Traben-Trarbach, Bernkastel-Kues

A Mosel-menti panorámaúton utazás Bernkastel-Kues városa irányába. Útközben szinte végig élvezhetjük a vidék páratlan szépségét. Első megállónk Ediger falu, amelyik arról nevezetes, hogy a Mosel-völgyben itt található a legtöbb középkorból megmaradt épület. A sétánk során úgy érezzük, mintha itt megállt volna az idő.
Ezután egy kisebb túrázási lehetőség lesz a Prinzenkopf kilátóhoz. Erről a helyről tanulmányozható a legjobban a 180 fokos kanyarokat leíró Mosel.
A déli – kora délutáni órákban Traben-Trarbach városával ismerkedünk. A település valaha a borkereskedelem „fővárosa” volt, a 19. század végén Európában csak Bordeaux városa előzte meg. Erre a gazdagságra emlékeztetnek a város gyönyörű szecessziós stílusú épületei.
A délutáni órák nagyobb részét Bernkastel-Kuesben töltjük, mely Cochem mellett a Mosel-völgy másik fő turistavárosa. A városnéző séta során számtalan szebbnél szebb favázas házban gyönyörködhetünk. A szabadidő alatt az érdeklődőknek lehetőségük lesz felmenni a város fölé emelkedő nagyméretű várromhoz, ahonnan nagyszerű panoráma nyílik a városra és a Mosel völgyére.
Szállás a luxemburgi határ közelében fekvő Trier városában (1 éj).

7. nap: Trier, Saarburg

A nap nagyobbik részét Trierben, Németország legősibb városában töltjük. A város fontosságára jellemző, hogy egy időben római császári székhely is volt. Nem csoda, hogy a város már 1986 óta része az UNESCO világörökségnek. A közös séta során Trier számos nevezetességét látni fogjuk, ezek közül a legfontosabbak: az ókori császári fürdő maradványai, a palotakert, a Konstantin Bazilika, a középkori Szent Péter-katedrális és a Miasszonyunk-templom pompás épületegyüttese, a Porta Nigra (egy monumentális, 30 méter magas római kori városkapu) valamint a főtér, mely a legszebbek közé tartozik a német nagyvárosok főterei között. A szabadidőben lehetőség lesz a Marx Károly szülőházában berendezett múzeum megtekintésére is.
Délután a Mosel egyik mellékfolyójának, a Saarnak a völgyébe kirándulunk, ahol egy festői kisváros, Saarburg megtekintésével zárjuk németországi programjainkat. Ezt követően utazás kelet felé, szállás a jún. 15-i csoport esetében Heidelberg környékén, az aug. 10-i csoport esetében pedig Frankfurt környékén (1 éj).

8. nap:

Hazautazás Németországon és Ausztrián keresztül a Nürnberg – Linz – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.


5. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában