Az Őrség felfedezése

egész napos kirándulás – ebéddel

Vas megye déli része egy nagyon izgalmas történelmi és néprajzi tájegységgel várja a látogatókat. Az Őrség arról kapta a nevét, hogy ez a vidék már a honfoglalás óta határnak számított, a magaslatokon megtelepülő népek különböző kiváltságokért cserébe figyelték Magyarország nyugati kapuját. Mára ez a funkció megszűnt, hiszen a történelmi Őrség bizonyos részei Szlovéniához és Ausztriához kerültek, de a hagyományok a magyarországi oldalon szépen megmaradtak. Kirándulásunk során látogatást teszünk ősi templomokban, megismerkedünk a jellegzetes szeres településekkel, az Őrség gasztronómiai hagyományaival és a természeti csodák sem maradnak el, hiszen az Őrség területe 2002 óta Nemzeti Park.


Program: Vadása-tó, Velemér, Őriszentpéter, Pityerszer, Szentgotthárd

Elutazás Budapestről, a Déli pályaudvartól reggel 5.45-kor. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Veszprém – Ajka – Körmend útvonalon az Őrségbe. Első megállónk a Hegyhátszentjakab község melletti Vadása-tó, melyet 1968-ban hoztak létre az azonos nevű patak felduzzasztásával. Séta a szép környezetben fekvő hangulatos üdülőhelyen.
A késő délelőtti órákban továbbutazás Velemérre, amelyet különleges XIII. századi temploma tett országszerte ismertté. Az erdő szélén álló parányi épületet az 1370-es évek végén egy Aquila János nevű festő díszítette értékes freskókkal.
Ezt követően ebéd egy hangulatos étteremben, majd az Őrség „fővárosába”, Őriszentpéterre utazunk. Lehetőség a színvonalas Őrségi Vadászati Kiállítás megtekintésére.
Őrségi programunk megkoronázását a Szalafőhöz tartozó Pityerszer meglátogatása jelenti. Az itt létrehozott skanzen kiválóan bemutatja a térségre jellemző ún. szeres települések világát, sőt európai bölényeket, vadlovakat és őshonos magyar állatokat is lehet látni.
Programunkat a késő délutáni órákban egy szentgotthárdi sétával zárjuk. A Rába-parti település Magyarország legnyugatibb városa, kellemes főtere és szép barokk apátsága méltó befejezését jelenti kirándulásunknak.
Érkezés Székesfehérvárra, majd Budapestre a késő esti órákban.


2. éve a Fehérvár Travel kínálatában