Dél-Itália haladóknak II.

kibővítve az olasz csizma sarkának nevezetességeivel

1. nap:

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre útvonalon. Szállás Toszkánában (1 éj).

2. nap: Caserta kastélya

Utazás déli irányba, keresztül az olasz csizmán. A nápolyi királyok a Nápoly melletti Casertában az 1700-as években egy monumentális barokk kastélyt építtettek a Párizs melletti Versailles-i kastély mintájára. Hasonlóan Versailles-hoz, a Casertai kastélyhoz is egy látványos park tartozik. Látogatás a kastély dísztermeiben, majd ismerkedés a gyönyörű parkkal.
Szállás Nápoly környékén (5 éj).

3. nap: Vezúv, Pompeji

A Vezúv 1200 méter magas vulkáni kúpja Nápoly környékének egyik jelképe. Délelőtt autóbusszal felmegyünk a csúcs közelébe, ahonnan tiszta időben gyönyörű panoráma nyílik a Nápolyi-öbölre, Nápoly városára, a Sorrentói-félszigetre és Caprira. Lehetőség sétára a kráterhez.
A délután jó részét Pompejiben, Földünk talán leghíresebb ókori romvárosában töltjük. Pompeji a Római Birodalom egyik virágzó városa volt, a Vezúv Krisztus után 79-ben bekövetkezett kitörése során pusztult el. Por és kőeső temette be, de ugyanakkor konzerválta is az utókor számára.

4. nap: Capri szigete, Sorrento

Utazás Castellammare di Stabiába, ahonnan hajókirándulásra indulunk a közeli Capri szigetére, melyet sokan a világ legszebb szigetének tartanak. Barangolás Caprin kisbuszokkal a Marina Grande – Anacapri – Capri útvonalon. Mind Anacapri, mind Capri városában lesz közös séta a központban, és marad egy kis szabadidő is e két pazar fekvésű városka önálló felfedezésére. Hazafelé Sorrentóban még lehetőség lesz egy rövid sétát tenni a belvárosban.

5. nap: Herculaneum, Nápoly

Délelőtti programunk Herculaneum romvárosának megtekintése. Herculaneum Pompejihez hasonlóan a Vezúv kitörése nyomán pusztult el Krisztus után 79-ben, vulkáni láva temette be. Jóval kisebb város volt Pompejinél, de a házak, utcák többsége valamivel jobb állapotban maradt fenn, mint Pompeji esetében.
Ezután ismerkedés az „Olasz Dél” fővárosával, Nápollyal, melynek hangulata sokáig emlékezetes marad az ott járt utasok számára (Castel Nuovo - Új Vár, Királyi Palota, San Carlo Színház, I. Umberto Galéria, Viktor Emánuel korzó stb.). A városnézés után szabadidő, majd lehetőség idegenvezetőnkkel további nevezetességek megtekintésére.

6. nap: Sorrentói-félsziget, Amalfi, Ravello


Körutazás helyi autóbusszal a csodálatos fekvésű Sorrentói-félszigeten a Positano – Amalfi – Ravello útvonalon. Az útvonal a világ egyik legszebb panorámaútjának számít. Séta az elbűvölő kisvárosban, Amalfiban, a dóm és a Szt. András emlékek megtekintése, majd szabadidő. (Szt. András apostol Szt. Péter testvére volt, földi maradványai a dóm kriptájában nyugszanak.)
Ezt követően ismerkedés az Amalfi felett 350 méterrel található Ravello városával. Ravello két nagy nevezetessége a középkori Rufolo-palota (gyönyörű mediterrán kerttel) és a Cimbrone-villa. Ez utóbbi parkjában található az a kilátópont, mely szinte a tenger felett lebeg. Az innen nyíló panoráma az Amalfi környéki partvidékre leírhatatlan látvány (Itália talán legszebb panorámája).

7. nap: Paestum, Matera

Délelőtt Paestum lenyűgöző ókori templomaihoz látogatunk. A templomokat a görögök építették Krisztus előtt 500 körül, hasonló szépségű templomegyüttest még Görögországban sem találunk.
A késő délelőtti órákban továbbutazás az olasz csizma sarkának irányába az Appenninek szép tájain keresztül. Délután Basilicata régió egyik tartományi fővárosával, Materával ismerkedünk. A szép fekvésű óváros egy mély folyóvölgy egyik oldalán található. A város valaha az „Olasz Dél” elmaradottságának a jelképe volt, ahol még a XX. század közepén is az emberek jó része a folyóvölgy feletti barlangokban élt. A valamivel tehetősebbek a barlangok elé kőépítményeket emeltek. Ezt a különleges óvárost a XX. század utolsó évtizedeiben restaurálták, azóta Dél-Itália kiemelkedően fontos turisztikai attrakciói közé tartozik.
A városnézés során sok érdekességet megtudhatnak utasaink az itt élők egykori életéről, lehetőség lesz barlanglakás és barlangtemplom megtekintésére is. Az UNESCO világörökséghez tartozó óváros sok híres film forgatásának helyszíne, 2003-ban például itt forgatták Mel Gibson Passióját, hiszen a 2000 évvel ezelőtti Jeruzsálem valószínűleg hasonlított a mostani Materához.
Szállás Apulia (olaszul Puglia) régió fővárosától, Baritól délkeletre (3 éj).

8. nap: Bari, Castellanai cseppkőbarlang, Alberobello

Délelőtt Barival, Dél-Olaszország – Nápoly után – második legnagyobb városával ismerkedünk. Séta a félszigetre épült óvárosban, a katedrális és a Szent Miklós-bazilika megtekintése. Bari városa a XI. században szerezte meg Szent Miklós püspök földi maradványait a kis-ázsiai Myrából, a sír fölé emelt bazilika a román stílus igazi remekműve. (Szent Miklósnak, Myra püspökének népies alakja a Mikulás, aki december 6-án ajándékot hoz a gyerekeknek.)
Bari után látogatást teszünk a castellanai barlangrendszerben (az egyik legszebbnek tartott cseppkőbarlang Európában), majd a trullók városa, Alberobello következik. A trullók ősi, fehérre meszelt házacskák, jellegzetes kúp alakú tetővel – Apulia egyedülálló építményei. Alberobello egyes negyedei csak trullókból állnak, ami egészen különleges városképet eredményez. Közös séta, majd szabad program, lehetőség a helyi művészek, kézművesek áruinak megtekintésére, megvásárlására.

9. nap: Lecce, Ostuni

Délelőtt városnézés Leccében, a barokk dél-itáliai fővárosában. A könnyen megmunkálható leccei mészkőnek is köszönhetően a városban a barokk időszakában sok csodálatos templom, palota épült, közülük is kiemelkedik a dóm és a Santa Croce-templom.
Délután Ostuniba, a legszebb „fehér városba” látogatunk. A tengerpart menti síkságból kiemelkedő dombra épült sikátoros óváros, az ősi fehérre meszelt házak együttese a dombtetőn álló katedrálissal – nem egy könnyen felejthető látvány. Ráadásul az óváros bebarangolása közben időnként a környező táj panorámáját is élvezhetjük.

10. nap: Monte Sant’Angelo

Délelőtt a tájképi szépségekben rendkívül gazdag Gargano-félszigettel, az olasz csizma sarkantyújával ismerkedünk. Séta a hegytetőre épült, pazar fekvésű Monte Sant’Angelo hangulatos történelmi óvárosában, a Szent Mihály szentély megtekintése. (Monte Sant’Angelo a kora középkor óta az európai Szent Mihály főangyal kultusz egyik legfontosabb helye, 2011 óta része a világörökségnek.) A városnéző séta után szabadidő, lehetőség a város legmagasabb pontján álló erőd megtekintésére (nagyszerű panoráma).
Ezt követően búcsú Apuliától, utazás Észak-Olaszország irányába a magyar utazók által ritkán használt A14-es autópályán, az Adriai-tenger mentén. Az utazás során az egyik oldalon a kék Adriában, a másik oldalon pedig az Appenninek hegyvilágában gyönyörködhetnek utasaink.
Szállás Rimini környékén (1 éj).

11. nap:

Hazautazás a Bologna – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.

Figyelem: A programok sorrendje a múzeumok nyitvatartásának függvényében esetleg változhat.

13. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában