Északolasz tavak és műemlékvárosok

Olaszországot északról, a kontinens többi részétől az Alpok láncai választják el. Itt az Alpok déli oldalán a jégkorszaki gleccserek által kivájt mélyedésekben pompás fjordszerű tavak alakultak ki. A tóparti ódon hangulatú, sikátoros települések, a buja mediterrán növényzet és a környező, gyakran hóborította hegyóriások együttese nem egy könnyen felejthető látvány.
A körutazás során Észak-Itália 4 legnagyobb taván kívül (Garda-tó, Maggiore-tó, Comói-tó, Iseói-tó) megnézzük a bűbájos Orta-tavat is, kirándulást teszünk az Alpok második legmagasabb hegylánca, a Monte Rosa keleti lábainál található Macugnaga faluba, és természetesen az Alpok mentén fekvő, egykori gazdag kereskedővárosok sem maradhatnak ki a programból. Padova, Vicenza, Bergamo, de különösen Verona, valamint Milánó középkori és reneszánsz időkből származó emlékei közel egy szinten vannak Velence, Firenze vagy Róma műkincseivel.

1. nap: Padova

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvar parkolójából. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre útvonalon Padovába, Szt. Antal városába. Ismerkedés a várossal, a híres bazilika megtekintése (gyönyörű szobrok, domborművek, freskók stb.). Szállás Verona környékén (3 éj).

2. nap: Verona, Borghetto

Városnézés Veronában, Rómeó és Júlia városában. Veronát sokan Olaszország egyik legvonzóbb városának tartják, nagy élményt jelent a barangolás az Adige folyó kanyarulatában fekvő óvárosban. A közös séta során látjuk majd a hatalmas római kori amfiteátrumot (Aréna), a város gyönyörű tereit (Piazza Bra, Piazza Erbe, Piazza dei Signori), Júlia házát és erkélyét, a Scaligeri-síremlékeket stb. Lehetőség lesz néhány, műkincsekben gazdag templom megtekintésére is (Sant’Anastasia, Dóm, San Zeno). A 3 csodálatos templom közül művészettörténetileg a San Zeno emelkedik ki, mely az európai román stílusú építészet egyik remekműve.
Visszaútban a szállodába rövid kitérőt teszünk a bájos Borghettóba, amely a több száz éves vízimalmairól híres kis falucska. Az érdeklődők felmehetnek a közeli várromhoz (kb. 15 perc), ahonnan szép panoráma nyílik a környező vidékre.

3. nap: Garda-tó (panoráma út, Malcesine, Limone, Riva del Garda, Sirmione)

Az egész napot a Garda-tónál töltjük. Utazás a Garda-tó keleti partja mentén húzódó panorámaúton a tó északi részébe, amely fjordszerűen, mélyen benyúlik az Alpok hegyóriásai közé. A 2000 méter feletti Monte Baldo hegylánc lábainál, a tóparton fekszik Malcesine, egy festői kisváros. Séta a sikátoros óvárosban, a tó fölé magasodó vár meglátogatása (felejthetetlen panoráma). Ezt követően lehetőség hajóval átkelni az egyedülálló fekvésű Limonéba. Az ősi halászfalu manapság már híres turistaközpont. A hely különlegességét az adja, hogy az ódon hangulatú sikátorok szinte bepréselődnek a tó és egy hatalmas hegy közé.
A Garda-tó környéki barangolásunk következő állomása a tó északi csücskében fekvő Riva del Garda. Séta a hangulatos kisvárosban, majd a délutáni órákban a keleti part panorámaútján indulunk vissza. Így az autóbusz jobb oldalán ülők is élvezhetik a tó és a túlsó parton magasodó hegyek panorámáját.
A nap zárásaként egy különös fekvésű ősi kisvárosba, Sirmionéba látogatunk. A városka egy keskeny, a tóba messze benyúló félsziget csücskében található. Az egykori halászfalu ma a Garda-tó környékének talán legnépszerűbb üdülőhelye (mediterrán hangulat, Scaligeri vár, római kori villa maradványai). Fakultatív lehetőség a félsziget körbehajózására motorcsónakokkal.

4. nap: Milánó, Comói-tó, Como

Utazás Milánóba, Olaszország második legnagyobb városába. Séta a belvárosban, a dóm megtekintése, majd szabad program. Valószínűleg lehetőség lesz lépcsőn vagy lifttel felmenni a dóm tetejére, ahol kiválóan tanulmányozható a középkori építészek és kőfaragók zseniális munkája.
A délutáni órákban továbbutazás a Comói-tóhoz, ismerkedés magával Como városával (nagyszerű katedrális). Szállás a Maggiore-tónál vagy környékén (3 éj).

5. nap: Maggiore-tó, Borromeo-szigetek (Isola Bella, Isola dei Pescatori), Stresa

Hajókirándulás a Borromeo-szigetekre (Isola Bella – Borromeo kastély különlegesen szép teraszos parkkal, Isola dei Pescatori – ősi halászfalu) és Stresába (híres üdülőhely ódon hangulatú óvárossal, szép palotákkal és gyönyörű parkokkal).

6. nap: Macugnaga, Monte Rosa, Orta-tó

Pihenés a szállodában és környékén.
Fakultatív program: Macugnaga, Monte Rosa, Orta-tó
A Maggiore-tó bizonyos pontjairól tiszta időben kiválóan látszik a Monte Rosa, az Alpok második legmagasabb hegylánca (legmagasabb csúcsa, a Dufourspitze 4634 méter magas). Utazás egy vadregényes alpesi völgyben Macugnaga faluba, mely a Monte Rosa tömb keleti lábainál található. Séta a gyönyörű fekvésű faluban és környékén.
A következő programunk az Orta-tó. A romantikus, emberléptékű tavat sokan Észak-Itália legelragadóbb természeti csodájának tartják. Ismerkedés a félszigeten fekvő, középkori hangulatú Orta San Giulio városkával, lehetőség áthajózni a főtérrel szemben fekvő parányi San Giulio-szigetre, ahol egy gyönyörű bazilika található.
A fakultatív program ára: 12.500 Ft + esetleges belépődíjak (garantált indulás).

7. nap: Bergamo, Iseói-tó

Búcsú a Maggiore-tótól, utazás Bergamóba, a Bergamói-Alpok lábainál elterülő tartományi székhelyre. A város ősi magja, a 100 méteres hegyre épült, ősi falakkal körülvett Felsőváros nagyszerűen megőrizte középkori jellegét (történelmi műemlékek sokasága). Siklóval megyünk fel az Alsóvárosból, és a közös séta során látjuk a város nagyszerű díszterét, a Piazza Vecchiát, a középkori városházát, a várostornyot, a városi könyvtár reneszánsz palotáját, a ragyogó homlokzatú Colleoni-mauzóleumot (az észak-itáliai reneszánsz egyik gyöngyszeme) és két csodálatos templomot, a katedrálist valamint a Santa Maria Maggiore-templomot.
Délután az Iseói-tóval ismerkedünk, mely szépségében semmivel sem marad el Észak-Olaszország más, híresebb tavaitól. Séta Iseóban, a tópart egyik hangulatos kisvárosában, majd lehetőség részt venni a „3 sziget” hajókiránduláson. Két pici sziget között, a tó közepén emelkedik az Iseói-tó nagy nevezetessége, a hatalmas Monte Isola (Hegy-sziget), melynek legmagasabb pontja több mint 400 méterrel van a tó szintje felett (egészen különleges látvány). Szállás Verona környékén (1 éj).

8. nap: Vicenza

Délelőtt Vicenzával ismerkedünk, az egyik legjelentősebb itáliai építész, Palladio városával. Palladio nagyszerű reneszánsz palotái, épületei miatt Vicenza az építészetet kedvelőknek egyfajta zarándokhelye. A városnéző séta során természetesen látjuk a nagy mester két leghíresebb művét: a főtéren álló palotát (a bazilikát) és a Teatro Olimpicót.
Késő délelőtt indulás hazafelé, utazás a Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje a nyitvatartások függvényében esetleg felcserélődhet.

15. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában