Frankföld elbűvölő városai és kastélyai

Az egyik legjelentősebb germán törzs, a frankok törzse hozta létre a kora középkorban a hatalmas Frank Birodalmat, mely Nagy Károly korában magában foglalta a mai Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium, Svájc, Ausztria és Olaszország jó részét. A mai Frankföld egy negyedmagyarországnyi terület Németország középső részén. Napóleon adta ezt a vidéket az 1800-as évek elején a vele szövetséges bajor uralkodónak. Frankföld azóta is Bajorország része, jóllehet sok mindenben különbözik Bajorország többi részétől. Sokan Frankföldet Németország „legnémetesebb” vidékének tartják, melynek bájos városkái az ősi favázas házakkal felejthetetlen élményt jelentenek a turistáknak.

1. nap: Regensburg

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Linz – Nürnberg útvonalon. Útközben séta a Duna menti Regensburgban, a Szt. Péter-dóm, a középkori kőhíd és a középkori tornyos házak megtekintése. Szállás Nürnberg környékén (3 éj).

2. nap: Nürnberg

Városnézés Nürnbergben, Németország műemlékekben egyik leggazdagabb városában. Nürnberg a középkorban a Német-Római Birodalom egyik legfontosabb városa volt, az újonnan megválasztott királyok és császárok itt tartották az első birodalmi gyűlésüket. Évszázadokon keresztül itt őrizték a német-római koronaékszereket. A nagyméretű óvárost 7-8 méter magas fal övezi, amelyet bástyatornyokkal erősítettek meg. A közös séta keretében látjuk a Szt. Lőrinc-templomot, a Szentlélek kórházat, a Miasszonyunk-templomot, a régi városházát, a Szt. Szébaldusz-templomot, Albrecht Dürer házát és a nürnbergi vár pompás épületegyüttesét.
A városnézés után szabadidő. Az érdeklődőknek lehetőség lesz a Germán Nemzeti Múzeum megtekintésére, mely Németország legnagyobb kultúrtörténeti múzeuma.

3. nap: Bayreuth, Vierzehnheiligen, Bamberg

Egész napos kirándulás Frankföld két híres történelmi városába, Bayreuthba és Bambergbe. Reggeli után utazás a Frank-Svájc szép tájain keresztül Richard Wagner városába, Bayreuthba. A közös séta során látjuk a város szép barokk és rokokó palotáit, a híres Őrgrófi Operaházat, majd lehetőség lesz a Liszt Ferenc Múzeum megtekintésére. Liszt Ferenc (Wagner apósa) ebben a házban halt meg 1886-ban.
Kora délután továbbutazás Bambergbe. Útközben pihenő a frank barokk mesterművének számító Vierzehnheiligen nevű zarándoktemplomnál.
Bamberg egy ősi püspöki székhely, mely az ókori Rómához hasonlóan 7 dombra épült, és Németország azon kevés városai közé tartozik, melyet megkímélt a II. világháború. Csodálatos óvárosa épségben megmaradt, közel 1000 év építészetével ismerkedhetünk a sétánk során. A városnézés fénypontját a folyóparti „Kis-Velence” negyed, a különleges fekvésű, gyönyörűszép városháza és a katedrális jelenti. Ez utóbbi az európai román stílusú építészet remekműve. Benne található a középkori német szobrászat egyik legfigyelemreméltóbb alkotása, a „Bambergi lovas” nevű szobor, mely valószínűleg a mi Szent István királyunkat ábrázolja.

4. nap: Dinkelsbühl, Rothenburg, Weikersheim kastélya

A délelőttöt és a kora délutánt két késő középkorból ittfelejtett város, Dinkelsbühl és Rothenburg meglátogatásával töltjük. Sokan a legszebb német kisvárosoknak tartják őket. Mindkét város esetében a nagyméretű, épségben megmaradt óvárost vaskos, egybefüggő városfalak veszik körül, őrtornyokkal és városkapukkal. Az ősi favázas házak, paloták, templomok közt tett séták lázba hozzák még a kevésbé lelkes világjárókat is.
A nap befejezéseként Weikersheim kastélyát nézzük meg (történelmi bútorok, festmények, porcelánok gazdag gyűjteménye). Szállás Würzburg mellett (3 éj).

5. nap: Würzburg, Wertheim, Miltenberg

A délelőttöt Würzburgban, Alsó-Frankföld fővárosában töltjük. Séta a látványos épületekben gazdag óvárosban (Szt. Kilián-dóm, városháza, Mária-kápolna, Régi Majna-híd stb.), majd látogatás a Residenz (az egykori hercegérseki palota) pompás épületegyüttesében. Európa egyik legnagyszerűbb barokk kastélya 1982-ben az elsők között került fel Németország műemlékei közül az UNESCO világörökség listájára, nagy nevezetessége a lépcsőház freskója. A 600 m2-es festmény Tiepolo alkotása, ez a világ legnagyobb mennyezetfreskója.
Délután barangolás a Majna völgyében. Először Wertheimbe utazunk. Séta a hangulatos óvárosban, majd látogatás a városka felett trónoló várban. A vörös homokkőből épült középkori vár romjai a legnagyobbak közé tartoznak Németországban.
A délután hátralevő részét egy elbűvölő Majna-parti kisvárosban, Miltenbergben töltjük. A főutca mentén és a főtér környékén sorakozó vidám, színes favázas házak a késő középkor világába viszik vissza a látogatókat.

6. nap: Mespelbrunn vízikastélya, Aschaffenburg (Pompejanum), Frankfurt

Körutazásunk egyik csúcspontját jelenti Mespelbrunn bűbájos vízikastélyának megtekintése a Spessarti-erdőben. Ezt követően Aschaffenburgban a Pompejanumot nézzük meg. A különös építmény az egyik Pompéjiben feltárt római kori villa másolata. A XIX. század elején I. Lajos bajor király építtette, aki rajongott az antik művészetekért.
Délután átruccanás Hessen tartományba, ismerkedés Németország egyik legfontosabb városával, Goethe szülővárosával, a Majna menti Frankfurttal, ahol valaha a német királyokat választották. Felhőkarcolói miatt a „legamerikaibb” európai nagyvárosnak is szokták nevezni.

7. nap: Pommersfelden kastélya

Kora délelőtt egy gyönyörű barokk kastélyt nézünk meg Pommersfeldenben, melyet Bamberg hercegérseke építtetett az 1700-as évek elején, majd hazautazás a Nürnberg – Linz – Bécs – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

17. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában