Karintia: az alpesi tavaktól a hegyóriásokig

csillagtúra Ausztria legnapsütésesebb tartományában

Karintia Ausztriának a legdélibb tartománya. Teljes egészében az Alpok területén található, az Alpok főgerincétől délre. Minden oldalról magas hegyek határolják. A földrajzi helyzetének köszönhetően itt sokkal többet süt a nap, mint az ország más részein. Az osztrák tartományok közül Karintia az egyik leggazdagabb turisztikai attrakciókban. Az utazás során látunk majd kristálytiszta vizű alpesi tavakat, vadromantikus alpesi völgyeket és hegycsúcsokat, valamint szebbnél szebb történelmi kisvárosokat.

1. nap: Villach, Villachi-Alpok

Elutazás Budapestről, a Déli pályaudvartól reggel 6.15-kor. Székesfehérvárról az autóbusz 7.15-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Veszprém – Sárvár – Szombathely – Bucsu – Graz – Klagenfurt – Villach útvonalon. Séta Karintia második legnagyobb városában, a nagy hegyekkel körülvett Villachban (Dráva-sétány, szép főtér, gótikus plébániatemplom stb.).
Villach mellett emelkedik a Villachi-Alpok tömbje, melyre a városból nagyszerű panorámaút vezet számozott parkolókkal és panorámapontokkal. A karintiai utazás méltó nyitányát jelenti ez az alpesi út, hiszen a különböző kilátópontokról a tartomány és a karintiai tavak lélegzetelállító panorámája tárul elénk.
Szállás Közép-Karintiában, egy hangulatos alpesi faluban (5 éj).

2. nap: Ossiachi-tó, St. Veit, Gurk, Strassburg, Friesach

Utazás Karintia harmadik legnagyobb tava, az Ossiachi-tó mentén St. Veit irányába. Közben pihenő Ossiach-ban, a tóparton álló apátsági templom megtekintése. St. Veit volt Karintia fővárosa az 1500-as évekig, a városban ma is sok épület emlékeztet a gazdag múltra. A közös séta után szabadidő, majd továbbutazás Karintia egyik legértékesebb műemlékéhez, a Gurki-dómhoz (gótikus freskók, nagyszerű román kori altemplom). Gurk városka egy békés, a főútvonalaktól távol eső folyóvölgyben található, valaha Karintia püspöki székhelye volt.
Útban Friesach felé fotószünet Strassburg váránál, a gurki püspökök egykori rezidenciájánál. Délután városnézés Friesach-ban. A gyönyörű fekvésű város tele van jól karbantartott középkori épületekkel, és lakói büszkén vallják, hogy Friesach Ausztria várakban leggazdagabb városa. Nem véletlen, hogy Ausztriában itt rendezik a legnépszerűbb középkori játékokat.

3. nap: Malta-völgy, Gmünd, Millstatti-tó

Délelőtt kirándulás a Malta-völgybe, Ausztria egyik legszebb alpesi völgyébe (szinte minden kanyar után újabb vízesést pillanthatunk meg – fotószünetek). Az út végén található a 200 méter magas Kölnbrein duzzasztógát, a modern technika csodája. A gát mögött a mesterséges tó tengerszint feletti magassága közel 2000 méter, körülötte pedig 3000 méteres csúcsokban gyönyörködhetünk. Lehetőség sétára a gáton, illetve a látogatói központban lévő kiállítás megtekintésére.
Délután séta Karintia egyik gyöngyszemében, a nagy hegyek között fekvő Gmünd városkában (gyönyörű főtér, középkori vár kilátótoronnyal stb.). Lehetőség a Porsche Múzeum meglátogatására is. A nap hátralévő részében Karintia második legnagyobb tavához, a vadregényes Millstatti-tóhoz utazunk. Séta Millstattban, a híres bencés kolostor megtekintése, majd szabadidő.

4. nap: Spittal, Ragga-szurdok, Heiligenblut, Weissensee (Fehér-tó)

Délelőtt rövid séta Spittal városában, melynek legnagyobb nevezetessége a reneszánsz Porcia-kastély. Ezután utazás a Ragga-szurdokhoz, az Alpok egyik leglátványosabb sziklaszurdokához (vízesések sorozata, szinte függőleges sziklafalak, 200 méter szintkülönbség). A szurdok bejárása az idősebbek számára fárasztó lehet annak ellenére, hogy az idegenvezető közel kétszer annyi időt ad majd, mint amennyi normál tempóban szükséges. Ezért akik nem akarnak a szurdokhoz menni, azok maradhatnak Spittalban, és majd értük megy az autóbusz. Spittalban lehetőségük lesz a Porcia-kastélyban berendezett gazdag néprajzi múzeum megtekintésére.
Kora délután továbbutazás a Möll folyó alpesi völgyében Heiligenblutba, Ausztria egyik legszebb alpesi falujába, mely a 3800 méteres Grossglockner lábainál található. Séta a faluban, látogatás a meseszép fekvésű gótikus plébániatemplomban (híres szárnyasoltár).
A következő megállónk a Weissensee (Fehér-tó). Ez az idillikus szépségű fjordszerű alpesi tó 930 méter magasan fekszik, és arról híres, hogy a vize olyan tiszta, hogy még az Alpokban is alig van párja. Lehetőség hajókirándulásra, majd a Dráva völgyén keresztül visszautazás a szállodába.

5. nap: Minimundus, Maria Saal, Hochosterwitz vára

Pihenés az Alpokban, lehetőség sétákra, könnyű túrázásra a szálloda környékén.
Fakultatív program: Utazás Klagenfurt irányába, a Minimundus megtekintése. A Minimundus egy nagyon hangulatos park, ahol a világ leghíresebb építményeinek makettjei láthatóak (1:25 kicsinyítésben). A látogató itt egy helyen tanulmányozhatja a párizsi Eiffel-tornyot, a Sydney-i Operaházat, a római Szent Péter-székesegyházat, a budapesti Halászbástyát és Mátyás-templomot, az indiai Taj Mahalt és még több mint 150 híres épületet és műemléket.
Ezt követően a közeli Maria Saal nagyszerű zarándoktemplomát nézzük meg, majd a kora délutáni órákban látogatás Hochosterwitz várában, melyet a prospektusokon Ausztria álomváraként emlegetnek. Különlegessége, hogy egy 160 méter magas sziklacsúcsra építették, melyhez egy 620 méter hosszú, falakkal szegélyezett, a hegyre tekeredő út vezet 14 kapun át.
A fakultatív program ára: 8.700 Ft + belépődíjak (garantált indulás).

6. nap: Wörthi-tó, Maria Wörth, Pyramidenkogel, Klagenfurt

Délelőtt barangolás Ausztria legnépszerűbb alpesi tava, a Wörthi-tó környékén. Először rövid séta Maria Wörth-ben. A tó névadó települése egy kis félszigeten található, nevezetessége a tó szinte minden pontjáról látható késő gótikus plébániatemplom, mely a félsziget legmagasabb pontján áll. Ezt követően a tó fölötti hegyen emelkedő Pyramidenkogel nevű kilátótoronyhoz utazunk. A 2013-ban teljesen újjáépített kilátóból lenyűgöző körpanoráma nyílik a Karintiai-tóvidékre, Klagenfurtra és a környező hegyláncokra.
Kora délután séta Karintia tartományi székhelyén, Klagenfurtban (Fő tér a városházával és a sárkányos szoborral, Szt. Egyed plébániatemplom, tartományi székház a gyönyörű címerteremmel stb.). Klagenfurt már többször kapott Európa Nostra-díjat óvárosának mintaszerű felújításáért.
Délután hazaindulás, utazás a Szombathely – Sárvár – Veszprém – Székesfehérvár útvonalon, érkezés Budapestre az esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje az időjárás és a múzeumok nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

20. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában