Keszthely, Szigliget, Badacsony

csillagtúra egy hévízi wellness szállodából

A Balatont, Közép-Európa legnagyobb tavát mindenki ismeri, és valószínűleg utasaink döntő többsége üdült is már a partján. A tó nyugati csücskéhez közel esik Hévíz, Magyarország egyik idegenforgalmi fellegvára, ahol Európa legnagyobb meleg vizű tavának környezetében rengeteg szálloda és elsőrangú turisztikai infrastruktúra várja a látogatókat. A kiváló fürdőhelyeken kívül ugyanakkor a „magyar tenger” és környéke rendkívül gazdag olyan rangos, nemzetközi szinten is jelentős kulturális és természeti látnivalókban, melyek nem véletlenül kerültek fel az UNESCO világörökség várományosi listájára. 5 napos kirándulásunkban ezt a vidéket szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek, úgy, hogy a látnivalók mellett szinte minden nap jut idő wellnessezésre, pihenésre is.


1. nap: Fonyód, Kis-Balaton (Kányavári-sziget, Zalavári Történelmi Emlékpark, Kis-Balaton Ház), Keszthely (Balatoni Múzeum), Hévíz

Elutazás Budapestről reggel 6.30-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7.30-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás az M7-es autópályán Fonyódra, a Balaton déli partjának második legnagyobb üdülőhelyére. Fonyód különlegessége egyrészt, hogy itt található a déli part két legmagasabb, egymás mellett lévő hegye, a Várhegy és a Sipos-hegy, másrészt pedig Fonyód pont szemben van a Badacsonnyal és az északi part többi tanúhegyével, így innen nyílik talán a legszebb panoráma az északi part irányába. Ezt a felejthetetlen látványt élvezhetjük majd a Sipos-hegyi kilátóból, a híres Szaplonczay sétányról és a Balaton leghosszabb, közel 500 méter hosszú mólójáról is.
Fonyód után a Balaton délnyugati csücskébe, az ún. Kis-Balatonhoz utazunk. Ez a részben mocsaras terület zavartalan élőhelyet biztosít a nagyon gazdag madár- és növényvilágnak. A Kányavári-sziget a Kis-Balaton szabadon látogatható gyöngyszeme, a buján zöldellő növényvilág, a Nagy kilátóból nyíló panoráma mindenképpen megér egy sétát. A szigetre egy különleges, faszerkezetű gyalogos hídon kelünk át, mely megépítése óta a Kis-Balaton jelképévé vált.
A következő programunk a közeli Zalavári Történelmi Emlékpark. Ez a terület egy honfoglalás előtti szláv fejedelemség központja volt, Cirill és Metód, a szlávok hittérítői sokáig itt tartózkodtak. Később a magyarok is templomot és várat emeltek ezen a helyen. A séta során megnézzük a Cirill és Metód emlékparkot, a Szent Adorján-bazilika romjait, a Szent István-kápolna rekonstrukcióját és a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi emlékművet. Ezután látogatást teszünk a park közepén lévő Kis-Balaton Házban, a Kis-Balaton múzeumában.
Délután búcsú a Kis-Balatontól, és Keszthely érintésével Hévízre utazunk. Az érdeklődőknek Keszthelyen lehetőséget biztosítunk a Balatoni Múzeum meglátogatására. Ez a patinás múzeum 2011-ben az év magyarországi múzeuma volt, kiállításain sok érdekességet megtudhatunk a Balaton keletkezéséről, élővilágáról, néprajzáról, várairól, a balatoni halászatról, a balatoni hajózásról és a turizmus fejlődését is bemutatják az 1800-as évek végétől a XX. század végéig.
Érkezés Hévízre délután 5 óra – fél 6 körül, szállás egy 4 csillagos wellness szállodában (4 éj).
Figyelem: Akit a keszthelyi Balatoni Múzeum kevésbé érdekel, és korábban szeretné elfoglalni a szállodai szobáját, azokat az autóbusz egyből a szállodához viszi.

2. nap: Zalaszántó (buddhista sztúpa), Kehidakustány (Deák-kúria), Hévíz

Pihenés a szállodában, lehetőség a szálloda wellness szolgáltatásainak igénybevételére, illetve fürdésre a Hévízi-tóban.
Fakultatív program: Zalaszántó, Kehidakustány
Délelőtt félnapos kirándulás Hévíz környékén. Először a Keszthelyi-hegység északi részén fekvő Zalaszántóra utazunk. A falu melletti hegyre épült meg az a buddhista sztúpa, mely egész Európában az egyik legnagyobb. A Béke-sztúpát 1993-ban maga a dalai láma szentelte fel. (Figyelem: a sztúpáig az autóbusz nem tud felmenni, egy kis túrázásra is szükség lesz.)
A következő állomásunk Kehidakustányban a Deák-kúria megtekintése. Deák Ferenc, a haza bölcse itt élt 51 éves koráig, azután Pestre költözött. Az 5-6 teremből álló emlékmúzeum egészen jól bemutatja Deák életét és az akkori körülményeket.
A fakultatív program ára: 4.700 Ft (a Deák-kúria belépődíjával együtt) – garantált indulás.
A nap további részében szabadidő, de valamikor a késő délutáni órákban idegenvezetőnk az érdeklődőknek tart egy hévízi városnézést (a gyönyörű virágágyásokkal szegélyezett dr. Schulhoff Vilmos sétány; a Hévízi-tó a szép fürdőépületekkel; a modern, héttornyú Szentlélek-templom stb.).

3. nap: Tapolca (tavasbarlang, Malom-tó), Szent György-hegy, szigligeti vár, Balatonederics (Afrika Múzeum), Balatongyörök (Szépkilátó)

Egész napos kirándulás. Utazás a Keszthelyi-hegységen keresztül a Tapolcai-medencébe. Tapolca fő látnivalója a híres tavasbarlang, mely néhány éve egy színvonalas látogatóközponttal bővült, ahol érdekes kiállítások várják a turistákat. Ezután rövid városnéző séta következik (Fő tér, a mediterrán hangulatú Malom-tó, Templom-domb a romkerttel stb.), majd szabadidő.
Útban Szigliget felé megálló a Szent György-hegynél, mely a Badacsony után a Balaton környékének második legnagyobb tanúhegye. A panoráma a hegyoldalban álló Lengyel-kápolnától igazán megéri a kitérőt.
A szigligeti vár a Balaton környékének talán legnépszerűbb várromja. Az 1200-as években épült, a török soha nem tudta elfoglalni. A többszintes, belső udvarokkal tagolt várba a gyönyörű körpanoráma miatt is érdemes felmenni.
A következő programunk a Balatonederics külterületén található Afrika Múzeum megtekintése (trófeák, a bennszülöttek használati tárgyai, vadász- és harci eszközei, az afrikai népek kultúráját reprezentáló bútorok, népművészeti  tárgyak stb.). A múzeumon kívül a területen többféle afrikai állatot is láthatunk, és tartozik hozzá egy kiváló, afrikai termékeket árusító szuvenír bolt is.
A nap zárásaként megállunk majd a szomszédos Balatongyörök faluban, a „Szépkilátónál”. Ez a hely a Balaton egyik legszebb panorámáját nyújtja úgy, hogy csak ki kell szállni a buszból. Eötvös Károly író 1900-ban a következőt írta az „Utazás a Balaton körül” című művében: „Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam… Megálltam, mintha a lábam a földben gyökeret vert volna.” A Szigligeti-öböl mögött szinte az összes tanúhegy látszik (a szigligeti hegyek, a Badacsony, a Gulács, a Tóti-hegy, a Csobánc, a Szent György-hegy stb.), de a déli parton a fonyódi hegyek is feltűnnek.

4. nap: Keszthely (Balaton-part, Festetics-kastély és parkja, városnézés, múzeumok)

Ezen a napon Keszthellyel, a múzeumok városával ismerkedünk. Először a szép Balaton-parti sétányon és a mólón töltünk el egy kis időt, majd a város fő látnivalóját, a Festetics-kastélyt nézzük meg. Magyarország egyik legszebb főúri kastélyában értékes bútorokat, festményeket, szobrokat, porcelánokat, egyéb dísztárgyakat csodálhatunk meg, a klasszicista stílusú könyvtárterem igazi iparművészeti remekmű.
Ezt követően egy sétát teszünk a kastély szép angolparkjában (remek fotótémák), majd a park melletti épületben berendezett egészen kiváló Vadászati Múzeumot nézzük meg.
A déli órákban teszünk egy kis városnéző sétát, majd rövid szabadidő után 14 óra körül az autóbusz visszaindul a szállodába azokkal, akik a nap hátralévő részét pihenéssel szeretnék tölteni.
A Keszthelyen maradók még számtalan múzeum közül választhatnak, egy kis ízelítő: Hintókiállítás, Történelmi Modellvasút Kiállítás, Pálmaház és Madárpark, Főúri Utazások Kiállítása, Kínzóeszközök Múzeuma, Erotikus Panoptikum, Csigaparlament, Babamúzeum, Rádiómúzeum, Nosztalgia Giccsmúzeum stb. Az autóbusz 17 óra körül indul vissza a szállodába.

5. nap: Badacsony, Folly arborétum, Dörgicse, Tihany, Őrtorony-kilátó

Búcsú Hévíztől, utazás a Balaton északi partjai mentén Badacsonyba. Az üdülőhely az azonos nevű tanúhegy lábánál található. A legszebb panoráma a jellegzetes formájú, 438 méter magas hegyre a móló végéből élvezhető.
A következő programunk a Folly arborétum megtekintése. Badacsonyörs falu felett, a hegyoldalban található ez az 5 hektáros ciprus és cédrus liget. 5 világrész fenyőféléi tanulmányozhatók itt idillikus környezetben. Az arborétumból gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, a Badacsonyra és a szemközti Fonyódra is. Az arborétum további különlegessége, hogy mind a mai napig az alapító család birtokolja és gondozza.
Kora délután utazunk tovább a Balaton északi partjai mentén. Balatonakalinál egy kis kitérőt teszünk a Balaton-felvidéki Dörgicse faluba, mely 3 részből áll: Alsódörgicse, Felsődörgicse és Kisdörgicse. A falu különlegessége, hogy mind a 3 településrésznek jut egy-egy középkori templomrom, melyek közül a felsődörgicsei és az alsódörgicsei elég látványos, szépen konzervált, ezeket nézzük meg a kitérő során.
Dörgicséből Tihanyba utazunk, és egy közös séta során megismerkedünk Magyarország egyik legszebb falujának nevezetességeivel.
Ezt követően utasaink két lehetőségből választhatnak: Akik Tihanyban maradnak, lehetőségük lesz fagyizásra, étkezésre, további sétákra vagy múzeumlátogatásra (Levendula-ház, panoptikum, apátsági templom a „Lélek a vizek felett” című kiállítással). A többieknek túrázási lehetőséget biztosítunk az Őrtorony-kilátóhoz. Ez a 2016-ban átadott kilátó a Tihanyi-félsziget északi részén Magyarország egyik legszebb körpanorámáját nyújtja. Tiszta időben látszik szinte az egész Balaton Kenesétől a Keszthelyi-öbölig, a Balaton-felvidék nagy része (még a Badacsony környéki tanúhegyek is), ezenkívül a Balaton déli partja a kisebb hegyekkel, az óriási kőröshegyi viadukt, és természetesen közelről Balatonfüred valamint szinte az egész Tihanyi-félsziget (Tihany falu az apátsági templommal, a Belső-tó és a Külső-tó is).
Késő délután indulás hazafelé a Veszprém – Várpalota útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a kora esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a nyitvatartások függvényében esetleg felcserélődhet.


2. éve a Fehérvár Travel kínálatában