Közép-Itália kincsei I.

Sokak szerint Olaszország a világ műemlékekben leggazdagabb országa. A középkorból, illetve a reneszánsz és a barokk időszakából Olaszországon belül az ország középső részén található a legtöbb műkincs. A Fehérvár Travel e körutazásai Itáliának a középső régióit mutatják be úgy, hogy az elhelyezés nagyrészt 4 csillagos szállodákban történik.

1. nap:

Elutazás Budapestről reggel 6 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Bologna útvonalon. Szállás Bologna környékén (1 éj).

2. nap: Róma

Reggel továbbutazás Rómába. A várossal való ismerkedés első állomásaként látogatást teszünk a Vatikánban: Szent Péter-székesegyház, Szent Péter tér. Megjegyzés: esetenként előfordulhat, hogy a Szent Péter-székesegyházat előzetes bejelentés nélkül bezárják, erre irodánknak sajnos semmiféle ráhatása nincs.
Fakultatív program: Vatikáni Múzeumok a Sixtus-kápolnával
Figyelem: A Vatikáni Múzeumok belépőfoglalásával kapcsolatos új – az idei évtől hatályos – szabályozás szerint a jegyek csak elővételben és név megadásával válthatóak meg, a csoportok pedig max. 20 fősek lehetnek. Ezen szabályozás miatt a csoportot várhatóan 2 részre kell bontani. Alapesetben a tárlatvezetés angol vagy német nyelven történik, mert a múzeum által biztosított tárlatvezetés nem foglalható magyar nyelven (irodánk magyar nyelvű általános leírást biztosít az érdeklődőknek). Ettől függetlenül minden esetben próbálunk olyan helyi idegenvezetőt kérni, aki magyarul is beszél. Ezt a kérésünket a múzeum figyelembe veszi, de annak teljesítését biztosra garantálni nem tudja. A csoportok részére fenntartott helyek korlátozott száma, illetve az egyre növekvő kereslet miatt sajnos előfordulhat, hogy az adott csoportnak egyáltalán nem (vagy csak egyéniben, tárlatvezetés nélkül) sikerül belépőjegyeket vásárolni, de irodánk mindent megtesz a foglalások érdekében.
A fakultatív program ára: 17.500 Ft (ez az ár tartalmazza a Vatikáni Múzeumok belépődíját, valamint a foglalás, a vatikáni audioguide és a helyi idegenvezetés díjait). Amennyiben szeretnék a Vatikáni Múzeumokat meglátogatni, úgy a jelentkezést erre a fakultatív programra az utazásra történő jelentkezéssel egy időben tegyék meg. Figyelem: a fentebb leírtak alapján a fakultatív programra max. 39 főt tudunk felvenni (max. 2 db 20 fős csoport a Fehérvár Travel idegenvezetőjével együtt).
Szállás Róma környékén (2 éj).

3. nap: Róma

Egész napos program az örök városban. A délelőtti órákban gyalogos városnézés Róma belvárosában: II. Viktor Emánuel emlékmű, Trevi-kút stb., majd szabadidő a Spanyol lépcső környékén.
Autóbuszos városnézést követően délután folytatódik a séta: Santa Maria Maggiore-bazilika, San Pietro in Vincoli-templom Michelangelo világhírű Mózes szobrával, Colosseum stb.
Figyelem: a Colosseum esetén – a jelentősen megbonyolított jegyvásárlás miatt – az időpont- és belépőjegyfoglalás csak kb. 1 hónappal az egyes csoportok tervezett látogatása előtt lesz lehetséges. Sajnos az is előfordulhat, hogy az adott csoportnak egyáltalán nem tudunk belépőjegyeket vásárolni, hiszen a világ szinte minden országából rengetegen jönnek Rómába, és a Colosseumnak korlátozott a kapacitása. Irodánk mindent megtesz a foglalások érdekében, ugyanakkor utasaink a Colosseumot kívülről mindenképpen látni fogják, és az épület elsősorban kívülről látványos.

4. nap: Siena, San Gimignano

Utazás észak felé. A nap során Toszkána két középkorból itt felejtett kisvárosát nézzük meg:
Siena Olaszország legegységesebb hangulatú középkori gótikus városa, ahol szinte minden épület műemlék. Ezek közül kiemelkedik a csodálatos katedrális (tele műkincsekkel) és a világhírű gótikus városháza égbeszökő tornyával a főtéren, mely Olaszország egyik legszebb középkori tere.
Délután továbbutazás a közeli San Gimignanóba, Toszkána másik gyöngyszemébe. A falakkal körülvett óvárost középkori Manhattannek is szokták nevezni a XIII. században épült tornyos házai miatt. Séta a városban, látogatás a katedrálisban (szép középkori freskók), majd lehetőség felmenni a legmagasabb torony tetejére (panoráma a sikátorok világára és a hangulatos toszkán tájra).
Szállás Firenze környékén (2 éj).

5. nap: Pisa, Firenze

Délelőtt rövid látogatás Pisában, mely valaha Itália egyik legjelentősebb tengeri hatalma volt. A Csodák tere Olaszország egyik legszebb tere, itt található a román stílus három lebilincselően szép alkotása: a keresztelőkápolna, a székesegyház és a híres pisai ferde torony (a székesegyház harangtornya). (Figyelem: azon utasainknak, akik szeretnének felmenni a ferde torony tetejére, próbálunk majd lehetőséget biztosítani, de ezt 100%-ig garantálni nem tudjuk az utóbbi évek megnövekedett turistaforgalma miatt. Az elmúlt 3 évben egyszer fordult elő (kb. 40 csoportból), hogy a felmenetel nem valósult meg.)
A késő délelőtti órákban továbbutazás Firenzébe. A nap nagyobbik részét a reneszánsz művészetek „fővárosában” töltjük. A közös séta során látjuk a város fő nevezetességeit, melyek közül a legjelentősebbek: a híres középkori híd (Ponte Vecchio), a főtér a pompás középkori városházával (Palazzo Vecchio), a monumentális székesegyház gyönyörű harangtornyával és a keresztelőkápolnával, a Santa Croce-templom stb. A közös program után szabadidő, illetve idegenvezetőnkkel lehetőség további nevezetességek megtekintésére.

6. nap:

Hazautazás a Bologna – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


Figyelem:
Közép-Olaszország több városában a turistabuszok alapesetben nem mehetnek a főbb látnivalók közelébe. Ezt utasaink számára úgy próbáljuk kényelmesebbé tenni, hogy Rómában minden csoportunknak olyan behajtási engedélyt vásárolunk („B” típusú engedély), amellyel a busz behajthat a belvárosba, és a főbb látnivalók közelében meg tud állni. Ez ugyan egy jelentősebb költségnövelő tényező, de így a római városnézések sokkal kényelmesebbé válnak.

A római programok sorrendje a bizonyos nevezetességekhez kapcsolódó foglalások függvényében felcserélődhet.


* A máj. 29-i csoportnál a szállodákat fordított sorrendben tudtuk foglalni, ezért a programokat is fordított sorrendben bonyolítjuk le az alábbiak szerint:
  1. nap: odautazás
  2. nap: Pisa, Firenze
  3. nap: San Gimignano, Siena
  4. nap: Róma
  5. nap: Róma
  6. nap: hazautazás
Tehát valamennyi program teljesülni fog, csak más sorrendben.

20. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában