Provence-tól Savoyáig

körutazás Délkelet-Franciaországban

Franciaországnak olyan vidékeire kalauzoljuk el utasainkat, melyeket a magyar turisták még nem igazán fedeztek fel, holott az itteni nevezetességek a leglátványosabbak közé tartoznak Európában. Ezért is drágábbak errefelé a szállodák, mint az ország más vidékein. Provence legfőbb látnivalói a Rhône folyó deltavidékén találhatóak, hiszen valaha a Rhône volt a legfontosabb összeköttetés az ország középső részei és a világkereskedelem főútvonalának számító Földközi-tenger között. Nem véletlen, hogy egy időben a pápáknak is ez a vidék volt a székhelye, és az sem, hogy a XIX. és XX. század olyan sok híres festője itt élt és alkotott.
Az utazás vége felé nagyobb súlyt kapnak a természeti látnivalók, de ezeket megkoronázza a csodaszép környezetben fekvő Nagy Karthauz kolostor és az alpesi tó partján fekvő Annecy, melyet sokan Európa legbájosabb kisvárosának tartanak.

1. nap:

Elutazás Budapestről a Déli pályaudvartól reggel 5.30-kor. Székesfehérvárról az autóbusz 6.30-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Verona (a **-gal jelölt időpontnál a Veszprém – Sárvár – Szombathely – Bucsu – Klagenfurt – Udine – Mestre – Verona) útvonalon. Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

2. nap: Marseille

Utazás az Olasz és a Francia Riviérán keresztül a gyönyörű fekvésű Marseille-be, Franciaország második legnagyobb városába. Séta az óvárosban (katedrális, régi kikötő, városháza, Szent János és Szent Miklós erődök stb.). Ezt követően lehetőség kisvonattal felmenni a város jelképéhez, a Notre-Dame de la Garde bazilikához (káprázatos panoráma a városra és a város környéki szigetekre). Szállás Orange-ban (3 éj).

3. nap: Avignon, Pont du Gard, Orange

Utazás a közeli Avignonba. A Rhône folyó partján fekvő város a XIV. században közel 70 évig a pápák székhelye volt, ebből a korból származnak legértékesebb műemlékei, melyek közül kiemelkedik a Pápák Palotája. Hatalmas méretei még a sokat látott turistákat is lenyűgözik. Séta a hangulatos óvárosban (középkori híd, katedrális, városháza stb.), majd lehetőség a Pápák Palotájának megtekintésére.
Kora délután a Pont du Gard megtekintése a körutazás egyik legnagyobb élményét jelenti. A valaha 50 km hosszú római kori vízvezeték legépebben megmaradt része a Gard folyó völgyét átívelő közel 300 méter hosszú híd, az ókori technika csodája.
Ezután látogatás Orange ókori színházában, melyet Európában a legépebben megmaradt római kori színháznak tartanak, majd fotószünet a város másik nagy nevezetességénél, a római időkből származó diadalívnél.

4. nap: Saint-Rémy, Les Baux, Tarascon vára, Arles

Kirándulás Avignontól délre. Saint-Rémy mellett fotószünet egy ókori diadalív és mauzóleum romjainál, majd Les Baux városkával ismerkedünk (a város adta a bauxit nevét). Les Baux Provence egyik legnagyszerűbb látványossága, két részből áll: a meredek hegytetőn lévő várromok és középkori romházak együtteséből, valamint a hangulatos lakott negyed középkori sikátoraiból.
Délután a Rhône mellett álló hatalmas Tarasconi várat nézzük meg (a várak vára), majd séta következik Arles-ban, Van Gogh városában. Lehetőség a római kori aréna megtekintésére.

5. nap: Lyon

Utazás a Rhône völgyében északi irányba. Városnézés Lyonban, Franciaország harmadik legnagyobb városában, melynek nagyszerű óvárosa része az UNESCO világörökségnek (Bellecour tér, reneszánsz negyed, Városháza, Operaház, Notre-Dame de Fourvière bazilika stb.). Ezt követően szabadidő, lehetőség múzeumlátogatásra. Szállás Lyon környékén (1 éj).

6. nap: Pérouges, Grenoble, Grande Chartreuse kolostor

Délelőtt egy időutazást teszünk a Lyon melletti Pérouges városkában, mely tökéletes példája a középkorból szinte érintetlenül ránk maradt francia városoknak (több történelmi film forgatásának helyszíne). Ezután utazás a Francia-Alpok legnagyobb városába, Grenoble-ba. Séta a hatalmas hegyek között fekvő városban, lehetőség kabinos felvonóval felmenni a város fölé emelkedő Bastille erődítményhez (gyönyörű panoráma).
Továbbutazás a Chartreuse nevű hegységben található idillikus fekvésű karthauzi kolostorhoz, mely a rend alapító kolostora. A régi kolostorban érdekes múzeum mutatja be az egyik legszigorúbb szabályokkal bíró szerzetesrendet. Lehetőség könnyű túrázásra az új kolostorhoz, mely csak kívülről nézhető meg, hiszen a rend tagjai nem érintkezhetnek turistákkal. Szállás Chambéryben (1 éj).

7. nap: Annecy, Chamonix

Séta a Francia-Alpok legbájosabb kisvárosának tartott Annecy-ben (alpesi tó, csatornák a partjaikon középkori házakkal, templomok, erődítmények, parkok és rengeteg virág). Továbbutazás a Mont Blanc lábainál fekvő Chamonix-ba, ismerkedés a világhírű alpesi üdülőhellyel és környékével. Lehetőség könnyű túrázásra, illetve felvonóval egy kilátópont elérésére.
Ezután a Mont Blanc-alagúton átkelve búcsú Franciaországtól, utazás az Olasz-Alpokon, majd a Pó-síkságon keresztül. Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

8. nap:

Hazautazás a Verona – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok (a **-gal jelölt időpontnál a Verona – Mestre – Udine – Klagenfurt – Bucsu – Szombathely – Sárvár – Veszprém) útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.

21. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában