Szicília, Málta

két sziget, ezernyi látnivaló

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, közvetlen közelében pedig a parányi Málta, mely mégis az egyik legérdekesebb sziget. Azt mondják, hogy nincs még egy olyan hely a világon, ahol a történelmi emlékek olyan sűrűn helyezkednének el, mint Málta szigetén. Szicília és Málta a Földközi-tenger medencéjének középső részén található, fontos kereskedelmi hajóutak mentén. Ez is magyarázat a régi gazdagságra, amiért olyan sokan próbálkoztak a hódítással. A szigetek mai lakói nagyrészt ezen hódítók leszármazottai (görögök, rómaiak, arabok, normannok, spanyolok stb.). Mindegyik hódító rajta hagyta a nyomát a szigeteken, így aztán a kulturális körutazások kedvelői igazi csemegére számíthatnak.

1. nap: Szicília – Siracusa

Elutazás az előzetes menetrend szerint a reggeli órákban Ferihegyről Cataniába egyszeri átszállással. Továbbutazás Archimédész városába, Siracusába. Siracusa az ókori Nagy-Görögország egyik legjelentősebb városa volt, ma is több műemléke emlékeztet erre az időszakra. Városnézés: az Ortügia szigetén fekvő óváros, Aretusa forrása, ókori emlékek stb.
Szállás Siracusától délre, Noto környékén (1 éj).

2. nap: Szicília – Piazza Armerina, Agrigento

Továbbutazás nyugat felé, Szicília középső területein keresztül. Piazza Armerinában a római kori villa megtekintése. A villa több mint 4000 négyzetméternyi padlómozaikjai világhírűek, és bepillantást engednek az ókori római életmódba. Délután látogatás Agrigentóban a híres Templomok völgyében. Agrigentót a görögök alapították Krisztus előtt a VI. században, abból az időszakból származnak monumentális görög templomai. Szállás Palermo környékén (1 éj).

3. nap: Szicília – Palermo, Monreale, Cefalú

Városnézés Palermóban, Szicília fővárosában: székesegyház, Normann Palota, Palatinus-kápolna stb. Ezután a Palermo melletti Monreale világhírű XII. századi dómjának megtekintése (gyönyörű mozaikok). Kora délután utazás Cefalúba, mely kisváros egy hatalmas sziklatömb tövében fekszik a tengerparton. Séta a hangulatos, középkori városközpontban (erődszerű normann kori bazilika). Szállás Milazzóban (1 éj).

4. nap: Szicília – Taormina, Etna

Utazás Taorminába. Szicília talán legnépszerűbb turisztikai attrakciója ez a kisváros, mely a tenger felett, egy hegy nyúlványán fekszik (panoráma az Etnára). Séta a városban, a Csontváry által is megfestett görög színház megtekintése.
Ezután kirándulás az Etnához. Az Etna Európa legnagyobb működő vulkánja, ahol holdbéli tájak várják a turistákat. A 2000 méter magasan fekvő parkolóból lehetőség lesz felmenni felvonóval a csúcs közelébe, körülbelül 2500 méteres magasságig.
A késő esti órákban Catania repülőteréről elutazás Máltára, szállás egy tengerparthoz közeli szállodában (4 éj).
* Az ápr. 06-i („B” jelű) csoport a negyedik éjszakát még Szicílián tölti egy Cataniától északra található szállodában, és csak az ötödik napon repülnek át Máltára egy kora reggeli járattal. Így ők Máltán 3 éjszakát töltenek, és az 5. napon nekik délelőtt lesz a félnapos program Máltán.

5. nap: Málta – Három Város, Hagar Qim őskori templom, Kék barlang

Délelőtt szabad program, pihenés a szállodában, illetve a tengerparton.
Délután félnapos program Málta szigetén. Először ismerkedés azzal a három erődített kisvárossal, melyek a Nagy Kikötő Vallettával szemközti oldalán emelkednek. Továbbutazás a Hagar Qim történelem előtti templomhoz (Málta egyik fontos műemléke). Építéséhez több tonnás köveket is felhasználtak. Végül leereszkedünk a sziget déli oldalának sziklás partjaihoz, ha az időjárás engedi, fakultatív lehetőség csónakkirándulásra a Kék barlanghoz.

6. nap: Málta – Valletta, Mosta, Mdina, Rabat

Egész napos program Málta szigetén. Először városnézés a fővárosban, Vallettában (panoráma a Felső Baracca kertekből, Szt. János társkatedrális stb.). Ezt a lenyűgöző építészetű várost a Málta szigetére költözött Szt. János rendi lovagok hozták létre a XVI. században a törökök elleni védekezésül. Továbbutazás Mostába, a Szűz Mária-templom megtekintése (kupolája az egyik legnagyobb Európában). A következő programunk Mdina, a régi főváros, mely a sziget közepén, egy dombtetőn fekszik. A középkorból itt felejtett óváros hatalmas palotáival, szűk sikátoraival, templomaival mély benyomást tesz a turistákra. Végül Rabatban a Szt. Pál katakombákat nézzük meg, majd ha az idő engedi, látogatást teszünk egy kézműves faluban.

7. nap: Málta – Gozo szigete

Szabad program, pihenés a szállodában, illetve a tengerparton.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás a közeli Gozo szigetére, ebéddel (kb. 9 óra). Transzfer a máltai kikötőbe, majd onnan kompátkelés Gozora (kb. 30 perces út). Málta nyüzsgő, mozgalmas városaival ellentétben a mindössze 30.000 lakost számláló Gozo a nyugalom szigete, kis falvai és gyönyörű tengerparti tájai elbűvölik a turistákat. Először Gozo központjában, Victoriában ellátogatunk az 1700-as évek elején épített katedrálishoz, mely a város fölé magasodó fellegvárban kapott helyet. Következő megállónk Ggantija megalitikus templomegyüttese, ahonnan szép időben gyönyörű a kilátás a közeli Comino szigetére és Máltára is.
Programunkat a sziget északi részén található Calypso-barlang melletti kilátópontnál zárjuk, ahol megcsodálhatjuk Gozo egyik leglátványosabb tengerparti szakaszát.
A fakultatív program ára (ebéddel): 24.000 Ft + belépők (minimum 20 fő esetén). A program kevesebb jelentkező esetén is megvalósulhat, viszont abban az esetben valamivel magasabb árra kell számítani.

8. nap: Málta

Délelőtt pihenés a szállodában, illetve a tengerparton, majd transzfer a repülőtérre. Hazautazás egyszeri átszállással Budapestre, érkezés várhatóan az esti órákban (az előzetes menetrend szerint).

21. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában