Advent Drezdában

szászországi kirándulásokkal

Szászország Németország legkeletibb tartománya. Az ércbányászatnak köszönhetően valaha az ország egyik leggazdagabb vidéke volt, így nem véletlen, hogy a tartományi főváros, Drezda, Európa egyik virágzó kulturális és művészeti központjává vált. Méltán nevezték az Elba Firenzéjének is.
A német karácsonyi vásárok jó része világhírű, nincs ez másképp Drezdában sem, itt is egészen különleges karácsonyi vásárok várják a látogatókat. A drezdai óvárosban a Frauenkirche (Miasszonyunk temploma) környékén és a közeli Régi Piac téren csoportosuló romantikus díszítésű bódékból számtalan kereskedő kínálja az ínycsiklandozó finomságokat, hagyományos kézműves termékeket. Érdemes megkóstolni a forralt borokat és az eredeti drezdai karácsonyi kalácsot, a Christstollent is.
A tartományi fővároson kívül gyönyörű kisvárosok szerepelnek a programunkban, például a régebbi fejedelmi székhely, Meissen (a porcelán városa), ahol a város díszkivilágítása, nyüzsgő karácsonyi vására teszi teljessé az adventi hangulatot. A természeti szépségek kedvelőinek sem kell csalódniuk, hiszen a Szász-Svájc Nemzeti Park területén fantasztikus sziklaképződmények között hömpölyög az Elba.

1. nap: Drezda

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Rajka – Brno – Prága útvonalon Drezdába, Szászország fővárosába. A II. világháborúban szinte földig rombolt város ma ismét régi fényében tündököl, a történelmi épületeket újjáépítették. A városnéző séta fő attrakciói a következők: Staatsoper (Állami Operaház), Hofkirche (katolikus katedrális), Residenzschloss (az uralkodó kastélya), Fürstenzug (a szász uralkodók felvonulása – 102 méter hosszú fríz), Brühl-terasz (az Elba felett), Frauenkirche (Németország legnagyobb barokk temploma), Kultúrpalota (oldalán az NDK-fal) stb. Szállás Drezda környékén (3 éj).

2. nap: Szász-Svájc (Königstein, Bastei), Drezda

A Szász-Svájc Drezda és a cseh határ között található. Németország egyik legszebb tájegysége ez, gyönyörű folyóvölgyekkel, jellegzetes formájú táblás hegyekkel és fantasztikus sziklaképződményekkel.
A Szász-Svájcban tett körutazásunk egyik fő állomását Königstein hatalmas fellegvárának megtekintése jelenti. A vár falairól pazar kilátás nyílik az Elba völgyére. Innen továbbutazunk a Bastei lenyűgöző sziklavilágába. Külön érdekessége ennek a területnek a középkori sziklavár. (Mind Königstein vára, mind a Bastei könnyen megközelíthető idősebb utasaink számára is.)
Ezután újra Drezdába utazunk, látogatás a Zwingerben. A palotaegyüttes a német barokk egyik mesterműve, képtára Európában az egyik legrangosabbnak számít. A késő délutáni órákban szabadidő az óvárosban, a karácsonyi vásárok felfedezése.

3. nap: Meissen, Pirna

Kirándulás a szép fekvésű Meissenbe. Az Elba-parti városról mindenkinek Európa legelső és leghíresebb porcelán manufaktúrája jut eszébe, de a gyönyörű óváros műemlékei is páratlanok. Séta az alsó- és a felsővárosban. Megtekintjük a pompás gótikus székesegyházat és annak múzeumát. Ezt követően szabadidő, barangolás a karácsonyi vásár területén. Ezalatt idegenvezetőnkkel lehetőség lesz az Albrechtsburg (az egykori választófejedelmi várkastély) nagyszerű belső termeinek megtekintésére. A nap során megismerkedünk természetesen a porcelán manufaktúrával is (a porcelánkészítés bemutatása, múzeum, vásárlási lehetőség).
A délután hátralévő részét Pirnában töltjük. Ezt az Elba-parti kisvárost a Szász-Svájc kapujának is szokták nevezni. A közös séta után szabadidő a hangulatos adventi forgatagban.

4. nap: Görlitz

A délelőtti programunk Németország legkeletibb városa, Szászország egyik gyöngyszeme, Görlitz, ahol több mint 3000 műemlék épület található. A város a II. világháború végén harc nélkül került a szovjet csapatok birtokába, így aztán a városnézés során a korábbi évszázadok szinte minden építészeti stílusa tanulmányozható a gótikától a szecesszióig. Sétánk során egy rövid időre átkelünk majd a Neisse folyó hídján a szomszédos lengyel városba, Zgorzelecbe is.
A késő délelőtti órákban indulunk hazafelé. Átkelés Csehországba, majd hazautazás a Liberec – Prága – Brno – Rajka – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra a késő esti órákban.


8. éve folyamatosan a kínálatunkban