Advent Zágrábban és Grabovnicában

Európa egyik legszebb karácsonyi vásárának felfedezése

Ezzel az adventi programunkkal Horvátországban hangolódhatunk a karácsonyi ünnepekre. Horvátország nagyon gazdag látnivalókban, különösen nyáron nagyon sok turistát vonz. Az elmúlt években azonban az adventi időszakban is egyre népszerűbbé vált, olyannyira, hogy a zágrábi karácsonyi vásár az európai ranglistán az élmezőnybe tört, maga mögött hagyva a leghíresebb német és osztrák karácsonyi vásárokat is. Zágráb három egymást követő évben is elnyerte a „legszebb európai karácsonyi vásár” díjat. Ilyen cím birtokában méltán került be a Fehérvár Travel adventi ajánlatai közé. Az adventi fényekbe burkolózott Zágráb önmagában is megérdemli, hogy útra keljünk, de mellette megnézzük még Varasd barokk belvárosát és a romantikus Trakošćani-várkastélyt, búcsúzóul pedig az egyedülálló fénykertet Grabovnicában.

1. nap: Varasd, Trakošćani-várkastély, Zágráb

Elutazás Budapestről reggel 6 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Letenye útvonalon Varasdra. Séta a szép barokk óvárosban, majd továbbutazás a szlovén határ közelében fekvő Trakošćani-várkastélyhoz. A romantikus épületegyüttes egy domb tetején áll, benne vármúzeum, körülötte szép park, alatta pedig egy erdővel körülvett csónakázótó.
A várkastély megtekintése után utazás Zágrábba, Horvátország fővárosába, a szállodai szobák elfoglalása (1 éj).
Ezt követően a késő délutáni órákban a Fehérvár Travel autóbuszával visszautazás a városközpontba, szabadidő a karácsonyi vásárokban. Nem egy egybefüggő vásári területről van szó, hanem több kisebb-nagyobb karácsonyi vásár terül el elszórtan a belvárosban, gyalogos távolságra egymástól. A legérdekesebb a Jelasics tér (ez a vásár központja), a fényárban úszó alagút, az Európa tér, a Zrinjevac park a kivilágított platánfasorral, a jégpálya. Mindenhol számtalan árus kínálja portékáit, a jellemző adventi ételek és italok mellett széles választékban sorakoznak fel a horvát gasztronómia termékei és a helyi kézműves áruk is.

2. nap: Zágráb, Grabovnica (fénykert)

Városnézés Zágrábban: a katedrális (magyar vonatkozású emlékekkel), Jelasics tér, Szent Márk-templom stb., majd szabadidő a karácsonyi vásárokban.
A délutáni órákban továbbutazás Grabovnicára. A kis falu igazi turistaattrakcióvá vált, mert egy családi birtokon hagyományként él, hogy adventkor fantasztikus díszkivilágítással ékesítik a kertet és az épületeket. A fénykertnek híre ment, és mára már sokan jönnek el személyesen is gyönyörködni a több millió égővel megvilágított, pompás fénykompozíciókba bujtatott kertben. Minden színes fényekben pompázik (fák, bokrok, kerítés, épületek), emellett még világító mesefigurák, hóemberek is kísérik utunkat. A hangulat nagyon magával ragadó. A kert bebarangolása után hazautazás a Letenye – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.


6. éve folyamatosan a kínálatunkban