Ciprus, a szépség és a szerelem szigete

fakultatív kirándulással a törökök lakta Észak-Ciprusra

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete kiváló adottságokkal várja a turistákat: barátságos emberek, finom ételek, jó közbiztonság és nagyon kellemes éghajlat. Szeptemberben a nappali csúcshőmérsékletek sokéves átlaga még 30 °C felett van, októberben 28-30 °C körül, november első felében pedig 24-25 °C körül. A tengervíz hőmérséklete még októberben is általában 24 °C körül van, de nagy eséllyel még novemberben is fürdésre alkalmas. A három kontinens (Európa, Ázsia, Afrika) találkozásánál fekvő sziget ókori és középkori emlékeinek szokatlan gazdagsága, az elbűvölő hegyi falvak a kulturális körutazások kedvelőinek is elsőrangú látnivalókkal szolgálnak. Az idegenforgalom fellendülése ellenére Ciprus ma is őrzi eredeti báját, szépségét. Sokan mondják: nem véletlen, hogy Aphrodité, a szépség és szerelem istennője a sziget partjainál született a tenger habjaiból.

1. nap: Paphos, Yeroskipou, Aphrodité szülőhelye, Kurion

Kora reggel elutazás Ferihegyről Ciprusra, a paphosi nemzetközi repülőtérre. Megérkezés után városnézés Paphos-ban (UNESCO világörökség): királysírok a Krisztus előtti III. századból, Szt. Pál oszlop, ásatási terület a világhírű mozaikokkal. Szabadidő a régi kikötőben, lehetőség a kikötői erőd meglátogatására.
Ezután megnézzük Yeroskipou-ban az ötkupolás, ezeréves Ayia Paraskevi-templomot (gyönyörű freskók), majd útban a szálloda felé pihenő annál a romantikus hangulatú partszakasznál, ahol a legenda szerint Aphrodité, a szépség és szerelem istennője kikelt a habokból. Végül meglátogatjuk a több mint 3000 éves ókori város, Kurion maradványait, mely Ciprus leglátványosabb ókori emléke (gyönyörű fekvésű színház).
Késő délután a limassoli szálloda szobáinak elfoglalása (7 éj). Limassol városa Ciprus déli részén, a Földközi-tenger partján található. Központi fekvése révén az ország különböző részeibe induló kirándulások ideális kiindulópontja.
Figyelem: az okt. 1-i és az okt. 14-i csoportok esetében a repülőgép a déli órákban indul Budapestről, bécsi átszállással este érkezik meg Ciprusra, ezért az első napi programot a 2. napon, a jelenlegi programleírás szerinti 2. napot (Kiti, Larnaca) pedig az utolsó napon bonyolítjuk le.

2. nap: Kiti, Larnaca

Félnapos kirándulás Larnaca környékén. Először megállunk Kiti faluban, ahol a helyi templomban megnézünk egy VI. századi bizánci mozaikot, amit Cipruson a legszebb mozaiknak tartanak. Következő megállónk a Hala Sultan tekke: a Larnaca közelében található mecset az iszlám világ legjelentősebb zarándokhelyei közé tartozik.
A Sós-tó partjait elhagyva megérkezés Larnacába. A város fő nevezetessége a látványos Szt. Lázár-templom. A legenda szerint Lázár, miután Jézus feltámasztotta, Ciprus szigetére hajózott, püspökké választották és itt is temették el. A templom és a Szt. Lázár ereklyék megtekintése után szabadidő.

3. nap: Troodos-hegység (Kakopetria, Kikko-kolostor, Makarios Mauzóleum, Lania)

Egész napos kirándulás a Troodos-hegységbe, melynek legmagasabb csúcsa (az Olympos) közel 2000 méter magas. Séta egy tipikus ciprusi hegyi faluban, Kakopetriában, a település szélén álló XI. századi Ayios Nikolaos-templom értékes freskóinak megtekintése (UNESCO világörökség). Ezután Ciprus leghíresebb kolostorát, a Kikko-kolostort nézzük meg (az ortodox világ egyik leggazdagabb kolostora). A közelében, egy hegytetőn található Makarios érsek mauzóleuma (szép panoráma). A nap zárásaként séta egy elbűvölő faluban, Laniában.

4. nap: Limassol

Pihenés, illetve lehetőség idegenvezetőnkkel egy sétára Limassol központjában.

5. nap: Észak-Ciprus (Szt. Hilarion vára, Bellapais, Kyrenia, Famagusta)

Szabad program, pihenés.
Fakultatív program: Észak-Ciprus
Egész napos barangolás Ciprus északi harmadán, amely 1974 óta török megszállás alatt áll. A nap kezdeteként autóbusszal felmegyünk 700 méteres magasságba, az északi tengerpart fölé magasodó, lélegzetelállító fekvésű Szt. Hilarion várába. Az egykori királyi várból káprázatos panoráma nyílik a partvidékre és Kyrenia városára.
Továbbutazás Bellapaisba. E falucska egy gyönyörű fekvésű hegyoldalban található. Látogatás az egykori premontrei kolostor félig romosan is pompás gótikus épületegyüttesében. A következő állomásunk Kyrenia, amely városka bűbájos kikötője és a kikötő mellett álló erőd sokáig emlékezetes marad az odautazók számára. A tekintélyt parancsoló erődben egy érdekes hajóroncs múzeum is található.
Az észak-ciprusi kirándulás befejezéseképpen ismerkedés Famagustával, Othello városával: hatalmas velencei városfalak, Othello-torony, a gótikus francia katedrálisokra emlékeztető Lala Mustafa Pasa-mecset – az egykori Szt. Miklós-katedrális. E különös hangulatú városban sétálva úgy tűnik, mintha megállt volna az idő.
A fakultatív program ára: 29.500 Ft – garantált indulás. (A fakultatív program ára tartalmazza a következő belépődíjakat is: Szent Hilarion vára, Bellapais-apátság, Kyrenia erődje.)
Figyelem: Az észak-ciprusi programhoz érvényes útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges.

6. nap: Nicosia, Lefkara

Egész napos kirándulás Nicosiába, Európa utolsó kettéosztott fővárosába. Városnézés: velencei városfalak, Famagusta-kapu, Érseki Palota, Szt. János-katedrális, Ciprus Múzeum (az ország legjelentősebb múzeuma – régészeti kincsek a bronzkortól a görög és a római korig) stb.
Ezt követően átruccanás a törökök lakta Észak-Nicosiába (útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges). Ismerkedés az óvárossal, látogatás a Büyük Han nevű XVI. századi karavánszerájban, majd az impozáns Selimiye-mecset (egykori Szent Zsófia-székesegyház) megtekintése kívülről (a mecset jelenleg felújítás miatt nem látogatható). Kora délután visszatérünk Dél-Nicosiába, szabadidő a Laiki Yitonia negyedben. A festői stílusban restaurált házak az árusokkal, kézműves üzletekkel, éttermekkel az évszázadokkal ezelőtti Nicosiába vezetik a látogatókat.
Délután visszautazás a szállodába, útközben pihenő Lefkara faluban, Ciprus „Szentendréjében”. A hangulatos hegyi falu lakói évszázadok óta foglalkoznak hímzéssel, a hagyomány szerint Leonardo da Vinci 1481-ben itt vásárolt oltárterítőt a Milánói dóm számára.

7. nap: pihenés

Szabadidő, pihenés.

8. nap:

Transzfer a paphosi repülőtérre, hazautazás Budapestre. Érkezés Ferihegyre a déli órákban (a szept. 12-i csoport esetében).
Figyelem: az okt. 1-i és az okt. 14-i csoportok esetében a repülőgép az esti órákban indul Larnacáról, ezért a 2. napi Larnaca, Kiti program az utolsó napon kerül megvalósításra. Érkezés a bécsi repülőtérre a késő esti órákban. Innen a Fehérvár Travel luxusautóbuszával utazunk tovább, érkezés Budapestre és Székesfehérvárra éjfél után.


Figyelem: A programok sorrendje felcserélődhet.

23. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában