Adventi barangolás Ljubljanától Grazig

2 éjszaka a Bledi-tónál vagy környékén

Szlovénia és Ausztria történelme évszázadokon keresztül összefonódott a Habsburg Birodalom részeként. Mi is összekapcsoltuk a két országot ezzel a természeti szépségekben, történelmi emlékekben gazdag adventi kirándulással. Ljubljana, a szlovén főváros, Bled, a nagyvilági üdülőhely és Graz romantikus, reneszánsz óvárosa karácsonyi díszkivilágításban várja a látogatókat. Az utazást végigkísérik a természeti szépségek. Szemet gyönyörködtető a téli táj, az Alpok hófedte hegyvonulatai, az alpesi tavak.

1. nap: Ljubljana, Bled

Elutazás Budapestről reggel 6 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Celje – Ljubljana útvonalon. Városnézés a téli pompájú szlovén fővárosban: Székesegyház, Hármashíd, Prešeren tér, középkori negyed, Városháza, Nemzeti Könyvtár stb. A közös séta után szabad program, lehetőség felmenni a várba, illetve barangolásra a hangulatos belvárosban.
Délután továbbutazás a Bledi-tóhoz, Szlovénia híres nagyvilági üdülőhelyére. A tó az Alpok egyik legbájosabb tava, mely télen is lenyűgöző látványt nyújt. Rövid séta Bled városában, majd a szállodai szobák elfoglalása (2 éj).

2. nap: Bled vára, Bohinji-tó, Brezje, Radovljica, Bledi-tó

Először a Bledi-tó fölé magasodó sziklacsúcson álló középkori lovagvárba látogatunk (érdekes vármúzeum, lenyűgöző panoráma a tóra és a környező alpesi hegyvilágra).
Ezután a Sava Bohinjka szép alpesi völgyében a Bohinji-tóhoz utazunk. Ez a hatalmas hegyek között fekvő tó talán még a Bledi-tónál is látványosabb. Séta a tó partján fekvő hangulatos falucskában, Ribčev Lazban. Ha a tótól induló kabinos felvonó működik, akkor lehetőség lesz a tó fölé magasodó 1500 méteres kilátópont elérésére.
Kora délután visszatérünk Bledbe; az érdeklődők megkóstolhatják a híres Bledi krémest az egyik tóparti cukrászdában. A nap hátralévő részében szabad program a Bledi-tónál, jó idő esetén lehetőség lesz a tó körülsétálására is.
Aki nem szeretne olyan sok szabadidőt, a délután egy részében idegenvezetőnkkel a közeli Brezjébe utazhat, ahol Szlovénia legjelentősebb zarándoktemplomát nézzük meg, majd Radovljica pici, de hangulatos óvárosában teszünk egy sétát. Az óváros egy pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a Száva völgyére. A kb. 2,5 órás kirándulás után a késő délutáni órákban még marad idő a bledi karácsonyi vásár bejárására is.
Megjegyzés: a december 9-i csoportunk esetében a szállásunk nem Bledben lesz, de autóbuszunk kétszer fordul majd a szálloda és Bled között ezen a délutánon, hogy elvigye azon utasainkat, akik előbb szeretnének visszamenni a szállodába.

3. nap: Wörthi-tó, Maria Wörth, Graz

Kora délelőtt átkelés Ausztriába, utazás a Karintiai-tóvidék leghíresebb alpesi tavához, a Wörthi-tóhoz. Séta Maria Wörth-ben, a tó névadó településén. A falucska a tó egy félszigetén található, nevezetessége a tó szinte minden pontjáról látható késő gótikus plébániatemplom.
Ezután továbbutazunk Ausztria második legnagyobb városába, Grazba. Séta az ünnepi díszbe öltözött romantikus óvárosban (UNESCO világörökség), majd lehetőség gyalogosan (260 lépcsőn) vagy üveglifttel felmenni a Schlossbergre (a várhegyre). Itt található a város jelképe, az Óratorony, ahonnan szép kilátásban lehet részünk.
Ezt követően szabad program, a számtalan látnivalót tartogató grazi advent felfedezése. Immár hagyománynak számít a jégből faragott Betlehem felállítása a Tartományi székház udvarán, melyet minden évben nagy izgalommal várnak a helyiek és a turisták egyaránt. A rövid életű műalkotás 35 tonnányi kristálytiszta jégből készül. A városban több különböző adventi vásár is található, amelyeket adventi kisvonattal is körbe lehet járni.
A várostól a főtéri fények felkapcsolása után búcsúzunk, melyek ünnepi díszbe öltöztetik a városházát.
Hazautazás a Graz – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.

11. éve folyamatosan a kínálatunkban