Csillagtúra Emilia-Romagnában

kirándulásokkal Marche régióba

Ebben az olaszországi utazásunkban Észak- és Közép-Itália határvidékére kalauzoljuk utasainkat. Bár a gasztronómiai fellegvár Bologna, a kora középkori emlékeiről nevezetes Ravenna vagy Rimini környékének tengerpartja széles körben ismert, a Velencét is magában foglaló Veneto és Toszkána között fekvő Emilia-Romagna és Marche régiók nem tartoznak a magyar turisták körében leglátogatottabb vidékek közé. Pedig a terület látnivalóinak tárháza rendkívül gazdag és sokszínű: ókori és késő antik emlékek, híres kereskedővárosok, eldugott középkori sasfészkek, reneszánsz és barokk kastélyok, illetve modern turisztikai attrakciók egyaránt találhatóak a Pó-síkság, az Adriai-tenger és az Appenninek hegyláncainak találkozásánál.

1. nap:

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Bologna útvonalon. Szállás Rimini környékén (7 éj).

2. nap: Ravenna, Italia in Miniatura, Rimini

Délelőtt kirándulás Ravennába, a gyönyörű mozaikok városába. Ravenna a Nyugat-Római Birodalom fővárosa volt az V. században, majd a VI. században a Bizánci Birodalom egyik legjelentősebb városának számított. Ezért olasz földön Ravennában vannak a legjelentősebb kora középkori műemlékek. A ravennai látogatás végén a város határában álló Sant’ Apollinare in Classe-templom világhírű mozaikjait is megtekintjük (UNESCO világörökség).
A kora délutáni órákban visszatérünk Rimini környékére. A következő programunk egy izgalmas tematikus park, az Italia in Miniatura. A több mint 270, nagyrészt 1:25-ös méretarányban elkészített makettet magában foglaló park területén néhány óra alatt felfedezhetjük Olaszország legfontosabb épületeit – úgy, hogy tulajdonképpen egy hatalmas olasz csizmán ballagunk végig Szicíliától az Alpok csúcsaiig, és minden makettet ott helyeztek el, ahol az adott nevezetesség található. A park további különlegességei közé tartozik, hogy híres európai épületek kicsinyített mását is elkészítették; sőt, még Velence nagyszerűen rekonstruált „főutcáján”, az ötödére kicsinyített Canal Grandén is végig lehet hajózni.
Visszaútban a szállodához séta Rimini óvárosában. A híres tengerparti üdülőhely római kori és középkori emlékei kellemes meglepetést jelentenek.

3. nap: San Leo, San Marino

Egész napos kirándulás San Leóba és San Marinóba. Emilia-Romagna hangulatos tájain – a Montefeltro vidéken – keresztül elsőként egy középkorból itt felejtett kisvárosba, San Leóba utazunk. A látványos sziklákra épült, falakkal körülvett település – a felette trónoló reneszánsz erőddel – egy turisták által alig-alig ismert hely, ahol a sikátorok világában tett séta felér egy időutazással. A városka legfontosabb attrakcióit a XI. századi plébániatemplom és a XII. századi katedrális jelentik (díszes faragások), de a környékre nyíló panoráma is nehezen felejthető látvány.
Délután ismerkedés San Marinóval, az azonos nevű miniállam fővárosával, mely egy 700 méteres hegy tetejére épült. Legfontosabb nevezetessége a két meghökkentő fekvésű erőd az óváros felett.

4. nap: Maranello (Ferrari Múzeum) vagy Sassuolo (Este-kastély), Modena

Pihenés, szabad program a Rimini környéki szállodában.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás Modena környékére.
Első megállónk a világhírű Ferrari gyár központja, Maranello. A Forma 1-es autók számára kiépített tesztpálya szomszédságában lévő Ferrari Múzeum interaktív kiállításán a gyár története mellett az autócsodákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.
Azon utasainkat, akiket a Ferrari Múzeum nem érdekel, az autóbusz átviszi a közeli Sassuolo központjába, ahol lehetőséget biztosítunk az Este család díszes barokk kastélyának (Palazzo Ducale) megtekintésére a Fehérvár Travel idegenvezetőjével.
A délutáni órákban továbbutazás Modenába, Pavarotti szülővárosába. Séta az ősi városközpontban, melynek legfontosabb attrakciói a Hercegi Palota és az UNESCO világörökség részét képező XII. századi dóm. Ez utóbbi az itáliai román stílus legjelentősebb emlékei közé tartozik.
A fakultatív program ára: a Ferrari Múzeum + Modena esetén: 18.500 Ft (a Ferrari Múzeum belépőjével), a sassuolói Este-kastély + Modena esetén: 15.300 Ft (az Este-kastély belépőjével). Jelentkezési határidő: legkésőbb 1 hónappal indulás előtt.

5. nap: Urbino

Délelőtt átruccanás a szomszédos Marche régióba, melynek legfontosabb nevezetessége Urbino városa. Az óváros szinte érintetlenül megmaradt a XV. századból, abból az időszakból, amikor Urbino a Montefeltro hercegi család uralma alatt a reneszánsz művészetek egyik központja volt. Nem véletlen, hogy az Urbinóban született Raffaello a reneszánsz egyik legnagyobb művésze lett. Séta a városban, lehetőség a Palazzo Ducale, a pompás hercegi palota megtekintésére, melyben egy híres képtár is található. Szabadidőben az érdeklődők Raffaello szülőházát is megnézhetik.
Visszaérkezés a szállodába 15 óra környékén. A nap hátralévő részében szabadidő, pihenés a tengerparton vagy a szálloda úszómedencéjénél.

6. nap: Bologna, Santuario della Madonna di San Luca

Látogatás Emilia-Romagna fővárosában, a közel 400.000 lakosú Bolognában. A Pó-síkság és az Appenninek találkozásánál, fontos utak csomópontjában fekvő település Európa legrégebbi egyetemi városa, de gasztronómiája – elsősorban húsételei – is világhírű. Nem véletlenül kapta a város azt a becenevet, hogy „la grassa”, azaz a zsíros. Séta a nagy kiterjedésű óvárosban, melynek hangulatos sikátorai, ősi tornyai, látványos főtere és hatalmas templomai nagy élményt jelentenek a kulturális körutazások szerelmeseinek. A városnézés után természetesen marad idő a bolognai konyha valamely híres fogásának kipróbálására is, illetve az érdeklődőknek lehetősége lesz a XI. században alapított egyetem belső udvarának megtekintésére is.
A szabadidőt követően lehetőség kisvonattal felmenni Bologna házi hegyére, a San Lucára is. A látványos fekvésű Madonna-templom mellől pazar panoráma nyílik a városra és a környező tájra, sőt tiszta időben akár az Adriáig is el lehet látni.

7. nap: Loreto, Frasassi-cseppkőbarlang, Gradara

Pihenés, szabad program a Rimini környéki szállodában.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás Marche régióba.
Első megállónk Loreto, mely Róma és Assisi mellett Itália legjelentősebb zarándokhelye. Egy középkori legenda szerint angyalok hozták ide a tengeren keresztül Szűz Mária názáreti szülőházát, amely fölé a XVI. század végén monumentális reneszánsz bazilikát emeltek.
A bazilika megtekintése után továbbutazunk az Appenninek irányába, következő megállónk a Frasassi-cseppkőbarlang. Olaszország egyik leglátványosabb barlangrendszeréből – melyet csupán 1971-ben fedeztek fel – 1,5 km-t tettek látogathatóvá, ahol a turisták jól kiépített és könnyen járható útvonalon tanulmányozhatják a cseppkövek titokzatos világát.
A délutáni órákban a Dante által is megénekelt tragikus sorsú szerelmespár, Paolo és Francesca városába, Gradarába látogatunk. A tengerparthoz közeli dombtetőre épült óváros egy parányi középkor, robosztus falairól meseszép panoráma nyílik a környező mediterrán tájra és a Riminitől délre fekvő üdülőhelyekre. Lehetőség a várost uraló Rocca (erőd) érdekes múzeumának megtekintésére is.
A fakultatív program ára: 10.300 Ft + esetleges belépődíjak (garantált indulás).

8. nap:

Hazautazás a Bologna – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a múzeumok nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

4. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában