Dél-Erdély híres városai és várkastélyai

A Fehérvár Travel közép-európai kínálata 2023-ban egy 5 napos dél-erdélyi utazással bővült. A program a magyar határ közelében lévő nagyvárosoktól, Aradtól és Temesvártól Gyulafehérvár érintésével a Szászföldig, Nagyszebenig és Brassóig ível. A nevezetes városokon kívül hangsúlyos szerep jut a váraknak és várkastélyoknak is, hiszen Erdély számos jó állapotban megőrzött erődítménye ebben az országrészben található: Déva, Vajdahunyad vagy éppen a törcsvári Drakula várkastély egyaránt sokak által vágyott látnivaló, de természetesen a Szászföldre oly jellemző erődtemplomokról sem feledkezünk meg. A negyedik napon egy kitérőt teszünk a történelmi Erdély határától délre, és megnézzük a román királyi család egészen pazar sinaiai kastélyát. Sokak szerint utóbbi egész Románia első számú műemléke.

1. nap: Arad, Temesvár

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Kecskemét – Szeged – Nagylak útvonalon Romániába, a határ menti Aradra. Séta a belvárosban, majd közös tisztelgés az 1848-49-es szabadságharc 13 vértanújának emlékére készített Szabadság-szobornál (Zala György nagyszerű alkotása).
A következő programunk Románia egyik legnagyobb városa, Temesvár. Ez a város a Trianon előtti Magyarország legmodernebb vidéki városa volt, ma is sok gyönyörű palota emlékeztet arra az időszakra. A városnéző séta során a város díszterein és szép templomain kívül látjuk majd Tőkés László egykori lakóhelyét is, a református lelkészi hivatalt, ahonnan az 1989-es romániai forradalom elindult. A temesváriak élőlánccal vették körül az épületet, így próbálták megakadályozni a Securitatét, hogy elvigyék Tőkés Lászlót és feleségét.
A temesvári program után utazás az ország belseje felé, szállás Déva városában (1 éj).

2. nap: Déva, Gyulafehérvár, Nagyszeben

Kora délelőtt ismerkedés Déva városával, mely a Kőműves Kelemenről szóló balladából ismert. Ezt követően továbbutazás a Maros völgyében Gyulafehérvárra, az Erdélyi Fejedelemség egykor virágzó fővárosába. A séta során különleges hangsúlyt kapnak a város magyar emlékei. A katolikus katedrális a román kori magyar építészet legértékesebb alkotása, benne található Hunyadi János, Hunyadi László és több erdélyi fejedelem síremléke.
A kora délutáni órákban érkezünk meg Szászföldre, annak legszebb városába, Nagyszebenbe. A nagy területen elhelyezkedő óvárost 2007-re remekül felújították, ekkor Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt. A városnézés után szabad program, majd utazás a Fogarasi-havasok lábai mentén a brassói vagy Brassó környéki szállodába (3 éj).

3. nap: Törcsvár (Drakula-vár), Barcarozsnyó, Brassó

Kora délelőtt Törcsvár faluba utazunk, ahol a középkori Drakula-várat látogatjuk meg, mely a nyugat-európai turisták kedvenc célpontja Erdélyben. Ezt követően ismerkedés Barcarozsnyó hatalmas várával, mely Erdély egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye. Mivel a XVI. században gyakran érték török támadások a települést, olyankor a falu teljes lakossága beköltözött a várba, és a váron belül egy kisebb falut építettek. (Figyelem: A program meghirdetésekor a vár belső munkálatok miatt zárva van a turisták számára, és az újranyitás dátuma még nem ismert. Ha emiatt a várat nem tudjuk megnézni, akkor helyette a közeli, jól karbantartott barcaföldvári erődítményt fogjuk meglátogatni.)
A délután nagyobbik részét a Kárpátok lábainál fekvő Brassóban, Szászföld központjában töltjük. Gyönyörű főtere van a városnak, de legnagyobb nevezetessége a híres Fekete-templom (Bécstől délkeletre a leglátványosabb gótikus templomnak tartják). A közös séta után marad szabadidő a város önálló felfedezésére.

4. nap: Sinaia (Peleş-kastély), felvonózás a Kárpátokban, Prázsmár

Erdély határától néhány kilométerre délre, a Kárpátokban, egy Sinaia nevű üdülővárosban, gyönyörű környezetben található a román királyok egykori kastélya, Románia leglátogatottabb turista-attrakciója. A német romantikus várkastélyok mintájára emelt, kívül-belül pazar épületegyüttes Európa egyik legszebb uralkodói rezidenciája. Ezt követően szabadidő a hangulatos hegyvidéki üdülőhelyen, illetve lehetőség Románia legmodernebb kabinos felvonójával felmenni a Kárpátok egyik 2000 méter feletti magaslatára.
Délután visszatérünk Erdélybe, Szászföldre, és Prázsmáron a meghökkentően érdekes és impozáns templomerődöt látogatjuk meg (UNESCO világörökség). Veszély esetén a falu teljes lakossága beköltözött az erődfal többemeletes celláiba.

5. nap: Vajdahunyad

Utazás hazafelé az Olt völgyében, majd a Nagyszeben – Déva útvonalon. A déli órákban látogatás Vajdahunyad várában. Az impozáns építmény a régi Magyarország leglátványosabb várkastélya volt, mai formáját nagyrészt a Hunyadiak idején kapta az 1400-as években.
Ezután a Maros völgyében utazunk tovább az Arad – Nagylak útvonalon. A késő délutáni órákban átkelés Magyarországra, hazautazás a Szeged – Kecskemét útvonalon. Érkezés Budapestre majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.

Figyelem: A programok sorrendje a nyitvatartások függvényében esetleg felcserélődhet.

2. éve a Fehérvár Travel kínálatában