Japán, a felkelő nap országa

Japán Földünk egyik legkülönlegesebb országa. Sok évszázados elszigeteltsége a külvilágtól egy sajátos, az európaitól teljesen különböző kultúrát hozott létre (furcsa szokások, eltérő életszemlélet, megdöbbentően változatos ételek, egzotikus műemlékek stb.).
Közismert, hogy a II. világháború után a japán gazdaság hihetetlenül gyorsan fejlődött. A romokból felépítették a világ egyik leggazdagabb országát. Japán egyik varázsát éppen az adja, hogy a szupermodern felhőkarcolók és technikai csodák mellett mindenhol ott vannak a múlt számunkra egzotikus emlékei, a buddhista templomegyüttesek, a sintoista szentélyek, a régi várak stb. A turisztikai attrakciókhoz tartoznak még a szép tájak, az elbűvölő japán kertek vagy a kézművesáruk hihetetlen gazdagsága, mindez a világ egyik legbiztonságosabb és egyik legtisztább országában. Utazásunkat a kirándulásokhoz egyik legideálisabb időszakban bonyolítjuk le. Tartsanak velünk!

1. nap:

Elutazás Budapestről egyszeri átszállással Tokióba.

2. nap: Tokió, Kamakura

Megérkezés Tokió nemzetközi repülőterére, majd félnapos kirándulás egy közeli kisvárosba, a Csendes-óceán partján fekvő Kamakurába. Ez a város a XII. század végétől közel 150 éven keresztül Japán katonai vezetőjének, a sógunnak volt a székhelye. Ebből a korszakból származnak értékes műemlékei. Látogatás a Tsurugaoka Hachimangu szentélyben, majd a Kotokuin templom területén lévő Nagy Buddha-szobor megtekintése (11 méter magas bronzszobor a XIII. századból). Szállás Tokióban (3 éj).

3. nap: Tokió

8-9 órás városnézés a japán fővárosban, a világ egyik legnagyobb metropoliszában. Először látogatás a Meiji-szentélyben, majd séta a Császári Palota előtti téren. Kora délután sétahajózás a Sumida folyón, majd Tokió legrégibb és legnépszerűbb buddhista templomával, az Asakusa-templommal ismerkedünk (apró ajándékboltok sokasága). Végül felmegyünk a 2012 májusában átadott Skytree toronyba, mely 634 méteres magasságával a világ legmagasabb tornyaként került be a Guinness Rekordok könyvébe. A 350 méter magasan lévő kilátóteraszról lebilincselő panoráma nyílik az egész városra, a modern felhőkarcolók sokaságára. Tiszta időben még a Fuji is látszik. Este fakultatív lehetőség idegenvezetőnkkel kipróbálni az érdekes és modern japán metróközlekedést: utazás Tokió központjába, séta a Ginza negyedben.

4. nap: Nikko, Chuzenji-tó, Kegon-vízesés

Szabad program Tokióban, lehetőség további nevezetességek megtekintésére.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás egy nagy hegyek között fekvő kisvárosba, Nikkóba, és a körülötte fekvő nemzeti parkba. Látogatás a meseszép Toshogu-szentélyben. Ez az épületegyüttes a XVII. századi japán művészet talán legpompásabb alkotása.
Nikko felett, közel 1300 méter magasan található egy vadregényes hegyi tó (a Chuzenji-tó), ahová egy panorámaút vezet fel. Séta a tóparton, majd a 100 méter magasból lezúduló Kegon-vízesés megtekintése (Japán egyik leglátványosabb vízesése).
A fakultatív program ára: 35.500 Ft (garantált indulás).

5. nap: Fuji, Hakone Nemzeti Park, Shinkansen (szuperexpressz)

Búcsú Tokiótól, utazás a Fujihoz, az ország legmagasabb hegycsúcsához, a japánok szent hegyéhez (3776 méter magas). Először a hegy lábainál lévő Fuji Információs Központban berendezett kis múzeumot nézzük meg. Ezt követően, ha az időjárás engedi, az autóbusszal 2000 méter feletti magasságba kapaszkodunk (szép időben a panoráma felejthetetlen). Délután barangolás a Fuji közelében lévő Hakone Nemzeti Parkban, mely természeti szépségei és gyógyforrásai miatt a tokióiak egyik kedvenc üdülőövezete. Hajózás a bájos Ashi-tavon, majd kabinos felvonóval felmegyünk a Komagatake-hegyre (vagy rövid pihenő az Owakudani-völgy forró kénes forrásainál). Továbbutazás Shinkansennel Kyotóba (2 éj). A körutazás egyik nagy élménye ez az utazás az egyes szakaszokon közel 300 km/óra sebességgel száguldó expresszvonattal.
Figyelem: a bőröndöket külön kocsival szállítják (1 bőrönd/fő engedélyezett).

6. nap: Kyoto

A régi császári főváros, a másfél milliós Kyoto Japán műemlékekben leggazdagabb városa. A több ezer műemlék közül az egész napos városnézés során a következőket tekintjük meg: a Kiyomizu buddhista templom épületegyüttese (teraszáról gyönyörű panoráma a városra, a környék ódon házaiban rengeteg kézműves- és ajándékbolt), a Sanju-Sangendo csarnok (benne 1001 darab XIII. századi Kannon-szobor, középen az ezerkarú Kannon monumentális szobra), a Heian-szentély (pompás épületegyüttes elbűvölő kertekkel és tavakkal), a Nijo várkastély (a sógunok kyotói rezidenciája volt) és az Arany Pavilon (Yoshimitsu sógun aranylemezekkel borított nyaralója a világ egyik legszebb japánkertjében).

7. nap: Nara, Osaka

Elutazás a közeli Narába, mely az első egységes japán állam központja volt 1250 évvel ezelőtt. Séta egy kellemes parkban, ahol több száz szelíd őz szabadon kószál, majd Japán egyik legjelentősebb műemlékét nézzük meg, a Todaiji-templomot. A hatalmas, fából készült főépületben található Japán legnagyobb bronzból készült Buddha-szobra (16 méter magas). Ezután ismerkedés a Kasuga-szentéllyel, majd továbbutazás Osakába. A modern metropolisz az ország második legfontosabb gazdasági és kereskedelmi központja Tokió után. Látogatás az impozáns osakai várkastélyban (látványos kiállítások, szép park), majd a város harmadik évezredet idéző kilátópontja következik, mely két egymás melletti felhőkarcoló tetejét összekötő teraszon található. Szállás Osakában (2 éj).

8. nap: Hiroshima, Miyajima

Szabad program Osakában, lehetőség egyénileg felfedezni a város további nevezetességeit (pl. Universal Studios, kikötői negyed az Akváriummal, a múzeumokkal, üzletekkel stb.).
Fakultatív program: Hiroshima, Miyajima-sziget
Egész napos kirándulás Shinkansennel Nyugat-Japán legnagyobb városába, Hiroshimába, mely 1945-ben a világ első atombomba-támadásának színhelye volt. Látogatás a robbanás epicentruma közelében berendezett Béke Emlékparkban (emlékművek, érdekes emlékmúzeum). Délután kirándulás komppal a japánok szent szigetére, Miyajimára, az Itsukushima-szentély megtekintése (az ország egyik legidillikusabb helye).
A fakultatív program ára: 114.200 Ft (garantált indulás).

9. nap:

Délelőtt elutazás Osakából egy európai átszállással Budapestre. Érkezés magyar idő szerint az esti órákban.

18. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában