Wellness és kultúra a Dél-Dunántúlon

látogatással a mohácsi busójáráson

Baranya megye hazánk egyik legsokszínűbb vidéke. Ez egyaránt igaz a megye természetföldrajzi adottságaira és kultúrájára is, hiszen programunk során a Mecsek 600 m feletti csúcsaitól a Villányi-hegység lankáin keresztül a Duna völgyének térségéig sokféle felszíni formával és különböző korok izgalmas emlékeivel (ókeresztény, középkori, török, barokk, modern stb.) találkozhatnak az érdeklődők.
3 napos utazásunkat a világhírű mohácsi busójárás időszakában szervezzük, így a vidék felfedezésén, illetve a harkányi wellness szálloda szolgáltatásainak élvezetén túl egy egyedülálló magyar hagyománnyal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

1. nap: Mohács (busójárás), Siklósi vár, Harkány

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5.15-kor. Budapestről az autóbusz 6.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Dunaújváros – Paks – Szekszárd útvonalon a Baranya megyei Mohácsra.
Mohács városa elsősorban az 1526. évi csatavesztés miatt került be a történelemkönyvekbe, így első megállónk a várostól délre fekvő Nemzeti Emlékhely. Az 1976-ban megnyílt park 1700 szerencsétlenül járt magyar katona nyughelye, de a főhajtáson túl a csata történetével is megismerkedhetnek a látogatók (kiállítás, filmvetítés stb.). Ezt követően séta Mohács központjában, lehetőség elvegyülni a busójárás egyedülálló forgatagában (árusok, gasztronómiai élmények, látványos felvonulás stb.).
A délutáni órákban továbbutazás Siklósra. A Villányi-hegység lábainál elterülő városka várát a XIII. században emelték, de a jó állapotú erődítményt a „Tenkes kapitánya” című filmsorozat tette országszerte ismertté. A vármúzeum megtekintése során utasaink gótikus és reneszánsz részleteket, várbörtönt, bormúzeumot és sok egyéb érdekességet is láthatnak.
Érkezés Harkányba 17 óra táján, a szállodai szobák elfoglalását követően szabadidő, lehetőség a szálloda wellness részlegének vagy a városi gyógyfürdő szolgáltatásainak igénybe vételére (2 éj).

2. nap: Harkány, Máriagyűd, Siklós (városnézés), Villány, Villánykövesd (borkóstoló)

Pihenés Harkányban, lehetőség a szálloda wellness részlegének vagy a városi gyógyfürdő szolgáltatásainak igénybe vételére.
Fakultatív program: Barangolás Baranya megye déli részében.
Első megállónk Máriagyűd, az ország egyik legrégebbi Mária-kegyhelye, ahová a hagyomány szerint pécsi püspökként maga Janus Pannonius is elzarándokolt. Látogatás a bazilikában, majd séta a szomszédos Siklós belvárosában (érdekes ortodox templom, dzsámi stb.).
A késő délelőtti órákban továbbutazás Villányba. A „bor városaként” is emlegetett Villány napjainkban Magyarország egyik legvonzóbb borvidékévé nőtte ki magát. A Villányi-hegység lejtőin a XVII. század vége óta foglalkozik szőlőtermesztéssel az alapvetően német eredetű lakosság, így nem csoda, hogy hosszú évszázadok óta készülnek itt a jobbnál jobb vörösborok. Szabadidő Villány központjában, a pincefaluban, majd látogatás a szomszédos Villánykövesd egy híres pincészetében (borkóstoló).
Visszaérkezés Harkányba 15 óra körül, ezt követően szabadidő.
A fakultatív program és a borkóstoló ára: 5.500 Ft (garantált indulás)

3. nap: Harkány, Pécs (belváros, Zsolnay-negyed)

Kora délelőtt még lehetőség a harkányi szálloda wellness-szolgáltatásainak igénybe vételére, indulás 10.30 táján.
Látogatás a kellemes klímája miatt mediterránnak mondott Pécsett, a Dunántúl legnagyobb városában. A települést – Sopianae néven – még a rómaiak alapították a II. század elején; gyakorlatilag azóta kulturális fellegvár (egyházi központ, egyetemváros). Ókeresztény emlékei az UNESCO Világörökség részét képezik. Városnéző séta Pécs belvárosában (székesegyház, püspöki palota, ókeresztény emlékek, dzsámi, Széchenyi tér, Zsolnay-kút, Király utca – a város fő sétálóutcája), majd szabadidő.
A délutáni órákban látogatás a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami a 2010. évi Európa Kulturális Fővárosa projekt legjelentősebb beruházása volt. Az 1853-ban alapított Zsolnay porcelángyár területén egy modern kulturális fellegvárat alakítottak ki. Ismerkedés a Zsolnay család és a gyár történetével, az eozin titkával, lehetőség a Látványmanufaktúra és a legszebb Zsolnay tárgyakat felvonultató Gyugyi kiállítás megtekintésére.
Késő délután búcsú Pécstől, hazautazás a Szekszárd – Paks – Dunaújváros útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.


idén először a kínálatunkban