Wellness és kultúra Hévízen és környékén

A Balaton nyugati csücskéhez közel eső Hévíz Magyarország egyik idegenforgalmi fellegvára, ahol Európa legnagyobb meleg vizű tavának környezetében rengeteg szálloda és elsőrangú turisztikai infrastruktúra várja a látogatókat. A kiváló fürdőhelyeken kívül ugyanakkor a „magyar tenger” és környéke rendkívül gazdag olyan rangos, nemzetközi szinten is jelentős kulturális és természeti látnivalókban, melyek nem véletlenül kerültek fel az UNESCO világörökség várományosi listájára. 3 napos kirándulásunkban ezt a vidéket szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek, úgy, hogy a látnivalók mellett szinte minden nap jut idő wellnessezésre, pihenésre is.

1. nap: Kis-Balaton Látogatóközpont, Keszthely (Balaton-part, Festetics-kastély és parkja, városnézés, múzeumok), Hévíz

Elutazás Budapestről reggel 6 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás az M7-es autópályán a Balaton délnyugati csücskébe, az ún. Kis-Balatonhoz. Ez a részben mocsaras terület zavartalan élőhelyet biztosít a nagyon gazdag madár- és növényvilágnak. Látogatás a 2020-ban átadott modern Látogatóközpontban (érdekes kiállítás).
Ezután továbbutazás Keszthelyre, a múzeumok városába. Először a szép Balaton-parti sétányon és a mólón töltünk el egy kis időt, majd a város fő látnivalóját, a Festetics-kastélyt nézzük meg. Magyarország egyik legszebb főúri kastélyában értékes bútorokat, festményeket, szobrokat, porcelánokat, egyéb dísztárgyakat csodálhatunk meg, a klasszicista stílusú könyvtárterem igazi iparművészeti remekmű.
Ezt követően egy sétát teszünk a kastély szép angolparkjában (remek fotótémák), majd a park melletti épületben berendezett egészen kiváló Vadászati Múzeumot nézzük meg.
A délutáni órákban teszünk egy kis városnéző sétát, majd rövid szabadidő után 15.30 körül az autóbusz elviszi a hévízi szállodába azokat, akik a nap hátralévő részét pihenéssel szeretnék tölteni.
A Keszthelyen maradók még számtalan múzeum közül választhatnak, egy kis ízelítő: Hintókiállítás, Történelmi Modellvasút Kiállítás, Pálmaház és Madárpark, Főúri Utazások Kiállítása, Kínzóeszközök Múzeuma, Erotikus Panoptikum, Csigaparlament, Babamúzeum, Rádiómúzeum, Nosztalgia Giccsmúzeum stb. Ezután az autóbusz 17.30 körül indul a hévízi szállodába (2 éj).

2. nap: Hévíz, Kehidakustány (Deák-kúria)

Pihenés a szállodában, lehetőség a szálloda wellness szolgáltatásainak igénybevételére, illetve fürdésre a Hévízi-tóban.
Fakultatív program: Kehidakustány
Délelőtt 1-2 órás kirándulás Hévíz környékén: Kehidakustányban a Deák-kúria megtekintése. Deák Ferenc, a haza bölcse itt élt 51 éves koráig, azután Pestre költözött. Az 5-6 teremből álló emlékmúzeum egészen jól bemutatja Deák életét és az akkori körülményeket.
A fakultatív program ára: 2.900 Ft + a Deák-kúria belépődíja (garantált indulás)
A nap további részében szabadidő, de valamikor a délutáni órákban idegenvezetőnk az érdeklődőknek tart egy hévízi városnézést (a dr. Schulhoff Vilmos sétány; a Hévízi-tó a szép fürdőépületekkel; a modern, héttornyú Szentlélek-templom stb.).

3. nap: Hévíz, Balatongyörök (Szépkilátó), szigligeti vár, Tapolca (tavasbarlang, Malom-tó)

Kora délelőtt még lehetőség a hévízi szálloda wellness-szolgáltatásainak igénybe vételére, indulás 11 óra táján.
Első megállónk a Balatongyörök falunál lévő „Szépkilátó”. Ez a hely a Balaton egyik legszebb panorámáját nyújtja úgy, hogy csak ki kell szállni a buszból. Eötvös Károly író 1900-ban a következőt írta az „Utazás a Balaton körül” című művében: „Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam… Megálltam, mintha a lábam a földben gyökeret vert volna.” A Szigligeti-öböl mögött szinte az összes tanúhegy látszik (a szigligeti hegyek, a Badacsony, a Gulács, a Tóti-hegy, a Csobánc, a Szent György-hegy stb.), de a déli parton a fonyódi hegyek is feltűnnek.
A déli órákban továbbutazás Szigligetre, látogatás a Balaton környékének talán legnépszerűbb várromjánál. Az 1200-as években épült erődítményt a török soha nem tudta elfoglalni. A többszintes, belső udvarokkal tagolt várba a gyönyörű körpanoráma miatt is érdemes felmenni.
A délután nagy részét Tapolcán tölti a csoport. A város fő látnivalója a híres tavasbarlang, mely néhány éve egy színvonalas látogatóközponttal bővült, ahol érdekes kiállítások várják a turistákat. Ezután rövid városnéző séta következik (Fő tér, a mediterrán hangulatú Malom-tó, Templom-domb a romkerttel stb.), majd szabadidő.
Hazautazás a Déli-Bakonyon keresztül a Veszprém – Várpalota útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.

idén először a Fehérvár Travel kínálatában