Csehország felfedezése

kastélyok, várak, műemlékvárosok, természeti csodák

1. nap: Dévény vára, Brno (Brünn)

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5.15-kor, Budapestről az autóbusz 6.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Rajka – Pozsony útvonalon. Első programunk a szlovák főváros melletti Dévényi vár (a Duna Gibraltárja). A Duna és a Morva folyók találkozásánál egy magas sziklán álló erődítmény valaha az egyik legfontosabb magyar vár volt a nyugati határszélen, mára a látványos romok maradtak meg.
Továbbutazás Brnóba, Csehország második legnagyobb városába. Ismerkedés a szép belvárossal (Dóm, Piac tér, Régi városháza stb.), majd szabad program. Szállás Brnóban (2 éj).

2. nap: Morva-karszt, Olomouc (Olmütz)

Délelőtt utazás a Morva karszthegységbe, ahol a víz oldó hatására búvópatakok és barlangok káprázatos együttese képződött. Csónakázás a földalatti Punkva folyón egy cseppkőbarlangban, majd séta a Macocha-szurdokhoz.
Délután kirándulás Olomoucba, Csehország műemlékekben egyik leggazdagabb városába: gyönyörű terek, városháza, szentháromság-oszlop (a legnagyobb az országban), Szent Vencel-dóm stb.

3. nap: Hradec Králové (Königgrätz), Cseh Paradicsom

Utazás északnyugat felé Hradec Královéba, Kelet-Csehország tartományi fővárosába. A város inkább német nevén, Königgrtzként vált híressé. Történelmi városközpontja az Elba bal partján szintén a legszebbek közé tartozik: Fő tér, Szentlélek-katedrális, Fehér torony (panorámakilátó), városháza, Mária Mennybemenetele-templom stb.
Továbbutazás a Cseh Paradicsom nevű nemzeti parkba. A fenyvesekből kiemelkedő bizarr sziklaalakzatok által alkotott vadregényes sziklaváros az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Szállás Prága környékén (3 éj).

4. nap: Prága

Prága az elmúlt években a világ egyik leglátogatottabb városává vált, köszönheti ezt az európai fővárosok sorában egyedülállóan érintetlen városképének, a középkortól a szecesszióig szinte minden időszakot felölelő építészeti örökségének. Városnézés a cseh fővárosban: A közös séta során látjuk a prágai várat (a Hradzsint), a Szent Vitus-katedrálist, majd pihenőt tartunk a híres Arany utcácskánál. Ezután továbbsétálunk a Kisoldal barokk palotái mentén a Károly-hídig, majd azon átkelve érkezünk meg a gyönyörű Óváros térre.
A városnézés után marad szabadidő arra, hogy sétálhassanak az ősi utcákon, vagy beüljenek valamelyik híres sörözőbe.

5. nap: Karlovy Vary (Karlsbad), Prága

Kirándulás a nyugat-csehországi Karlovy Varyba, Európa egyik híres fürdővárosába. A szép fekvésű városban ma is sok pompás épület emlékeztet az Osztrák-Magyar Monarchia időszakára, amikor Karlsbad a nemzetközi arisztokrácia egyik fő találkozóhelye volt.
Karlovy Vary után érkezés a prágai belvárosba a késő délutáni órákban. Közös séta, illetve szabadidő az esti Prágában.
Figyelem: A félpanziós felárat befizetőknek a vacsora ezen a napon Prágában, egy belvárosi étteremben lesz.

6. nap: Kutná Hora (Kuttenberg), Konopiště kastélya

Délelőtt ismerkedés Kutná Horával (UNESCO világörökség). Ez a kisváros 500-600 évvel ezelőtt Prágával vetélkedett, ebből a korból származnak értékes műemlékei. Ezek közül is kiemelkedik a Szent Borbála-templom, melyet Közép-Európa egyik legszebb gótikus templomának tartanak.
A következő programunk Konopitě kastélyának meglátogatása (gazdagon díszített belső termek, trófeagyűjtemény, angolpark). A romantikus épületegyüttes az Osztrák-Magyar Monarchia egykori trónörökösének, Ferenc Ferdinánd főhercegnek a tulajdona volt.
Ezután továbbutazás Dél-Csehországba, szállás České Budějovicében, a városközpontban (2 éj).

7. nap: Český Krumlov (Krumau), Hluboká kastélya, České Budějovice (Budweis)

Utazás Český Krumlovba. Ez a város egy a középkorból ránk maradt gyöngyszem, az UNESCO világörökség része. A Vltava folyó kanyarulatában elhelyezkedő óvárosa és meghökkentően érdekes vára sokáig emlékezetes marad a turistáknak.
Délután látogatás Hluboká kastélyában, melyet egykori tulajdonosai – a Schwarzenbergek – az angol uralkodó rezidenciájának, a Windsori kastélynak a mintájára alakították át. Ma Csehország leglátogatottabb kastélya.
Késő délután közös séta és rövid szabad program České Budějovicében, Dél-Csehország tartományi fővárosában.

8. nap: Telč, Lednice kastélya

Utazás a dél-morvaországi Telčbe, ahol a főtér tökéletessége szinte minden képzeletet felülmúl (UNESCO világörökség). Ismerkedés a várossal, majd indulás hazafelé. Utolsó programunk az osztrák határ közelében fekvő Lednice kastélyának megtekintése. A dúsgazdag Liechtenstein hercegek egykori pazar palotájában tett látogatás méltó lezárását jelenti a csehországi körutazásnak.
Hazaérkezés Szlovákián keresztül a Pozsony – Rajka – Győr – Tatabánya – Budapest – Székesfehérvár útvonalon az esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a múzeumok nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

27. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában