A Harz-hegység bűbájos városai, valamint Berlin és Potsdam

világörökségek nyomában Kelet-Németországban

Ez a körutazásunk Kelet-Németország középső részének legfontosabb látnivalóit mutatja be. A programban szereplő városok közül 1990 előtt Goslar az NSZK-hoz, az összes többi az NDK-hoz tartozott. Jellemző a terület turisztikai fontosságára, hogy a Németországban töltött napok mindegyikére jut olyan város, melynek nevezetességei az UNESCO világörökséghez tartoznak. Ezen városok a következők: Quedlinburg, Goslar, Wittenberg, Berlin és Potsdam.
A program a Harz-hegység vidékének felfedezésével kezdődik. A Harz Németország legészakibb középhegysége, legmagasabb csúcsa több mint 1100 méter magas. Már a középkorban több nemesércbánya működött a hegységben, ez a magyarázata az egykori gazdagságnak, ami már a késő középkorban gyönyörűszép városok kialakulásához vezetett a hegység környékén. Stolberg, Wernigerode, Quedlinburg és Goslar megtekintése egyaránt a legnagyobb németországi városélmények közé tartozik.
Ezt követően Luther városa, Wittenberg érintésével érkezünk meg a német fővárosba, Berlinbe. Az utazás a szomszédos Potsdam meglátogatásával végződik, ahol valaha a porosz királyok és a német császárok nyári rezidenciája volt.

1. nap:

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Rajka – Pozsony – Brno – Prága – Drezda – Lipcse útvonalon. Szállás Quedlinburg környékén (3 éj).

2. nap: Wernigerode, Quedlinburg

Mind Wernigerode, mind Quedlinburg a Harz-hegység északi lábainál fekszik, mindkét település elbűvölő óvárossal rendelkezik sok száz színes favázas házzal, szebbnél szebb terekkel, utcákkal, palotákkal, templomokkal. Az óvárosok szinte minden pontja képeslapra kívánkozik.
Quedlinburg magyar vonatkozású érdekessége, hogy 973-ban – a kalandozások után – a nyugatra nyitás látványos jeleként Géza fejedelem követei itt tárgyaltak először I. Ottó császárral.
A városnéző séták után lesz szabad program is mindkét városban. Wernigerodéban ezalatt lehetőség lesz a város fölé magasodó romantikus várkastély megtekintésére, Quedlinburgban pedig megnézzük a román stílus remekművét, az egykori apátsági templomot a kincstárával együtt. Ebben a városban ajánljuk a Favázas Házak Múzeumát is, melyet a város legrégibb favázas házában rendeztek be.

3. nap: Halberstadt, Goslar

Délelőtt séta az egykori püspöki székvárosban, Halberstadtban. A város fő látnivalója a lenyűgöző Szent István-dóm, az észak-német gótika mesterműve. A dóm kincstára sok művészettörténész szerint a leggazdagabb egyházi kincstár egész Németországban.
A nap nagyobbik részét Goslarban, a középkori német császárok egyik kedvenc városában töltjük. Goslar nagyméretű, felejthetetlenül szép óvárosában 1000-nél is több középkori és reneszánsz (nagyrészt favázas) ház található. A városnézés másik fő attrakcióját a Kaiserpfalz (a középkori császári palota) megtekintése jelenti. Dísztermében 67 elemből álló falfestményciklus meséli el a német uralkodók történetét.
A városnézés után marad szabadidő a város egyéni felfedezésére. Ez azért is fontos, mert az óvárosban gyakorlatilag mindenfelé lehet építészeti csodákkal találkozni.

4. nap: Stolberg, Kyffhäuser-emlékmű, Wittenberg (Luther városa)

Utazás a Harz-hegység szép tájain keresztül déli irányba. Első megállónk egy kis mesevároskában, Stolbergben lesz, ahol bebarangoljuk e szép fekvésű, szinte teljes egészében késő középkori favázas házakból álló települést. Számos utazó feltette már magában a kérdést, hogy látott-e életében ennél bűbájosabb városkát…
Ezt követően továbbutazunk a Kyffhäuser-hegységbe (mini Harz-hegységnek is szokták nevezni). A hegység egyik csúcsán található Németország egyik legmonumentálisabb emlékműve, a Kyffhäuser- vagy Barbarossa-emlékmű, melyet egy nagyméretű középkori várrom közepén építettek fel. Nemcsak az emlékmű és a vármaradványok miatt érdemes idelátogatni, hanem a környező tájra és a Harz-hegységre nyíló pazar panoráma miatt is.
A délutáni programunk egy világtörténelmi jelentőségű hely, Luther városa, Wittenberg, a reformáció fővárosa. A városnéző séta során látjuk majd a vártemplomnak azt a híres kapuját, melynek ajtajára Luther 1517. október 31-én kiszögezte híres téziseit, ami elindította a reformációt, az egyházszakadást. A vártemplomban leróhatjuk kegyeletünket a nagy reformátor sírjánál. A közös séta után szabadidő a szépen karbantartott óvárosban.
Szállás Berlin mellett (3 éj).

5. nap: Berlin

Egész napos kirándulás az egyesített Németország fővárosába, Berlinbe, az egykori porosz fővárosba. Az autóbuszos és gyalogos városnézés során látjuk majd a város legfontosabb nevezetességeit. Egy kis ízelítő: a Brandenburgi-kapu (Berlin jelképe), a Reichstag (a német parlament épülete), az Unter den Linden sugárút (Berlin legporoszabb utcája), a Holokauszt-emlékmű, a Potsdamer tér szupermodern épületei, a Gendarmenmarkt (Berlin egyik legszebb tere), a berlini fal maradványai, a Checkpoint Charlie (az egykori határátkelőhely), az Alexanderplatz a Vörös városházával és az NDK jelképének számító tévétoronnyal, a Berlini dóm, a Múzeumsziget (meglátogatjuk az ókori Pergamon városának körpanorámás látképét bemutató egészen látványos „Panoráma” kiállítást), a Kurfürstendamm, a Vilmos császár-emléktemplom stb. (Megjegyezzük, hogy a Pergamon Múzeum felújítási munkálatok miatt jelenleg zárva tart.)
Napközben 1-2 alkalommal természetesen lesz egy kis szabadidő is regenerálódásra, étkezésre, vásárlásra.

6. nap: Potsdam

Kirándulás a Berlin melletti Potsdamba, Brandenburg tartomány fővárosába. A belváros mellett található a hatalmas, közel 300 hektáros Sanssouci Park, ahol a porosz királyok az 1700-as években Európa egyik legnagyszerűbb palotaegyüttesét hozták létre. A számos szép palota közül kiemelkedik a rokokó stílusú Sanssouci kastély, melyet részben maga II. (Nagy) Frigyes király tervezett.
A nap felét ebben a parkban töltjük, a Sanssouci kastélyon kívül még lehetőség lesz egy-két további palota megtekintésére is (mindegyik nagy élmény a maga nemében).
Délután egy viszonylag rövidebb autóbuszos és gyalogos városnézés következik. A belváros egyik különlegessége a több mint 130 jellegzetes oromzatos házból álló Holland Negyed.
A városnézés után szabadidő, illetve az érdeklődőkkel meglátogatjuk a város szélén, gyönyörű környezetben fekvő Cecilienhof kastélyt. Ez volt a helyszíne a II. világháborút Európában lezáró Potsdami Konferenciának, ahol a szövetségesek vezetői évtizedekre meghatározták (megpecsételték) Európa sorsát.

7. nap:

Hazautazás a Drezda – Prága – Brno – Pozsony – Rajka – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

11. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában