Csillagtúra az Isztrián

Az Isztriai-félszigeten két ország osztozik. A déli és középső részek Horvátországhoz tartoznak, míg a félsziget északi része a tulajdonképpeni szlovén tengerpartot jelenti. A két szláv népen kívül sokfelé találkozunk az olasz kultúra nyomaival, hiszen az Isztria évszázadokon keresztül a Velencei Köztársaság része volt, illetve a két világháború között is Olaszországhoz tartozott. A tengerparti városokban az olaszajkúak voltak többségben, ez a magyarázata az olaszos óvárosoknak, a velencei Szent Márk-bazilika Campaniléjére emlékeztető harangtornyoknak. Az utazás során utasainknak igyekszünk megmutatni Belső-Isztria kevéssé ismert, ugyanakkor nagyon hangulatos tájait, településeit is, ahol viszont inkább a szláv kultúra emlékeivel találkozhatunk.

1. nap: Zágráb / tengerparti pihenés, Rijeka (Fiume)

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Letenye – Varasd útvonalon Zágrábba. Ismerkedés Horvátország fővárosával: a katedrális (magyar vonatkozású emlékekkel), Jelasics tér, Szent Márk-templom stb.
Továbbutazás Rijeka városába. Rijeka Horvátország legnagyobb kikötője, tengerparti kapuja. Az egykori soknemzetiségű város 1918-ig Magyarországhoz tartozott, akkor élte egyik virágkorát. Ismerkedés a várossal, rövid szabadidő, majd utazás a szállodába (4 éj).
Figyelem: a jún. 9-i és a szept. 8-i csoport nem látogatja meg Zágrábot; helyette érkezés a szállodába a délutáni órákban, és lehetőség strandolásra a tengerparton.

2. nap: Bale, Rovinj, Dvigrad, Limski-fjord, Poreč

Kora délelőtt séta egy középkorból itt felejtett településen, Baléban. Rovinj a következő állomás. A félszigetre épült sikátoros középkori óváros a legszebbek közé tartozik Horvátországban. Lehetőség felmenni a félsziget legmagasabb pontján álló Szent Euphémia-templom harangtornyába (meseszép körpanoráma).
Ezt követően Dvigrad romvárosát nézzük meg. A középkori városfalakkal körülvett település 1630 körül egy pestisjárvány miatt elnéptelenedett, mára a látványos romok maradtak meg. Az egykori Szent Zsófia-templom falai még ma is magasan állnak, az ódon házak egy részét azonban már benőtte az erdő.
Útban Poreč felé pihenő a Limski-fjordnál. 9 km mélyen nyúlik a szárazföld belsejébe ez a hegyekkel szegélyezett, keskeny tengeröböl, amelyet formája miatt fjordnak szoktak nevezni.
A nap utolsó programja Poreč városa. Az óváros legnagyobb kincse a bizánci korból származó Euphrasius-bazilika a csodálatos mozaikjaival (UNESCO világörökség).

3. nap: Pula, Brioni-szigetek

Délelőtt városnézés Pulában, az Isztriai-félsziget legnagyobb városában. Pula volt valaha az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb hadikikötője. Az óvárosban több római kori műemlék található, melyek közül kiemelkedik a kiváló állapotban megmaradt amfiteátrum. A városnézés után rövid szabadidő Pulában, majd a következő lehetőségekből választhatnak utasaink: további szabad program a városban vagy:
Fakultatív program: Brioni-szigetek
A 14 szigetből álló szigetcsoportot az 1980-as évekig turisták nem látogathatták, hiszen Jugoszlávia elnökének, Titónak itt volt a magánrezidenciája.
Utazás autóbusszal egy hangulatos halászfalu, Fažana kikötőjébe. Átkelés a közeli Nagy-Brioni szigetre, ahol egy kb. 4 órás programon veszünk részt. Először egy kisvonattal utazunk körbe, közben gyönyörködünk a sziget pompás mediterrán és egzotikus növényzetében. Megnézzük a mini szafari-parkot, a római és bizánci kori maradványokat, a Szent Germana-templomot (horvát középkori műkincsek másolatai), a Természettudományi Múzeumot és a Tito életével kapcsolatos fényképkiállítást. A program végén még egy sétát teszünk az egykori kőbányához, az 1600 éves olajfához és a híres píneafenyő fasorhoz.
A fakultatív program ára: 13.700 Ft / 18 éves korig: 6.200 Ft (a jún. 9-i, a szept. 8-i és a szept. 22-i csoportoknál 15.900 Ft / 18 éves korig: 7.300 Ft). Az ár tartalmazza az autóbuszos transzfert, a hajózást, a kisvonatozást, a szükséges belépődíjakat és a helyi idegenvezető költségeit (garantált indulás).

4. nap: Szlovén Adria (Portorož, Piran, Koper, Hrastovlje)

Pihenés a szállodában (illetve a közeli tengerparton).
Fakultatív program: Kirándulás az Isztriai-félsziget északi részén fekvő szlovén tengerpartra. Először séta a híres üdülővárosban, Portorožban, majd városnézés egy elbűvölő, ódon hangulatú kisvárosban, Piranban, mely egy keskeny félszigeten fekszik.
Ezután ismerkedés a szlovén tengerpart fővárosával, Koperrel. A mediterrán hangulatú óvárosban sok szép palota található. A főtér a székesegyházzal a város első számú látnivalója.
Szlovéniai kirándulásunkat Hrastovljében zárjuk. Ez egy kis falu az Isztriai-félsziget belsejében. Az ősi erődtemplomot látogatjuk meg, melynek hajóját és szentélyét nagyon értékes középkori freskók díszítik.
A fakultatív program ára: 10.900 Ft + esetleges belépődíjak (garantált indulás).

5. nap: Belső-Isztria (Motovun, Hum), Opatija (Abbázia)

Délelőtt Isztria tengerparttól távolabb eső területeinek felfedezésére indulunk. Először a legtipikusabb belső-isztriai települést, Motovunt nézzük meg. A hegytetőre épült középkori óvárosba helyi busszal megyünk fel. Közös séta a macskaköves utcákon. A városfalakról pazar kilátás nyílik a környező isztriai tájra.
Továbbutazás a Mirna folyó szép völgyében Buzet (egy másik akropolisz jellegű település) mellett elhaladva Hum városkába. Hum állítólag a világ legkisebb városa. Körülbelül 20-an lakják, de középkori városfalak veszik körül, az erődített városkapun belépve egy-két ódon hangulatú utcácskán, terecskén sétálhatunk.
A kora délutáni órákban visszatérünk a tengerpartra, és Opatija meglátogatásával búcsúzunk az Isztriától. Opatija a XIX. század végén az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb fürdővárosa volt, akkor épültek az előkelő szállodái. Opatija varázsát a szép szállodákon és villákon kívül a pálmafás sétányok és hangulatos parkok adják. Az opatijai séta után hazautazás a Zágráb – Letenye – Nagykanizsa – Siófok – Székesfehérvár – Budapest útvonalon. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

Figyelem: A programok sorrendje a nyitvatartások függvényében felcserélődhet.

15. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában