Dél-Tirol – az Alpok szerelmeseinek

kirándulással Európa Tibetjébe, a svájci Graubündenbe

Ausztria egyik ősi tartományának, Tirolnak a déli részét az I. világháború után a győztesek oldalán álló Olaszország kapta. Tirolnak ezen a nagyobbik, termékenyebb és napsütésesebb részén mind a mai napig többségben vannak a német ajkúak, bár napjainkban már megoldódni látszanak az egykor nagyon súlyos kisebbségi problémák. A tartomány tele van nekünk magyaroknak kevéssé ismert, de nagyon szép kisvárosokkal, műemlékekkel, melyeket csodálatos keretbe foglalnak a lenyűgöző alpesi tájak.
Az utazás során fakultatív kirándulást szervezünk Svájc legnagyobb kantonjába, Graubündenbe, mely 2000 métert meghaladó átlagos tengerszint feletti magasságával méltán érdemelte ki az Európa Tibetje elnevezést. Az egyetlen háromnyelvű (német, olasz, rétoromán) kantonba tett látogatás során olyan nevezetességeket mutatunk meg utasainknak, melyek nem szerepelnek svájci programjainkban, ám Dél-Tirolhoz való közelségük miatt ezen az úton könnyűszerrel elérhetők. Az UNESCO világörökséghez tartozó müstairi kolostoron és a téli olimpiák helyszínéül szolgáló St. Moritzon kívül az Alpok legkeletibb 4000 méteres csúcsát magában foglaló Bernina-tömbben is gyönyörködhetünk.

1. nap: Pragser Wildsee (Pragsi-tó)

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.15-kor. Budapestről az autóbusz 5.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Szombathely – Bucsu – Graz – Klagenfurt – Lienz útvonalon Dél-Tirolba. Érkezés Olaszország egyik legvadregényesebb alpesi tavához, a Dolomitok északi lábainál elterülő Pragser Wildsee-hez. Séta a tónál, majd továbbutazás a Puster völgyön keresztül a szállodához. Szállás Brixen környékén (3 éj).

2. nap: St. Ulrich, Dolomitok, Sterzing

Kirándulás a Dolomitok fenséges hegyvilágába. Séta egy bájos kisvárosban, a ladinok lakta St. Ulrichban (világhírű fafaragóművészet), majd utazás fotószünetekkel a Grödner-völgy – Sella-hágó (2240 méter) – Pordoi-hágó (2239 méter) – Fassa-völgy – Karer-hágó (1753 méter) – Karer-tó útvonalon.
A nap utolsó programjaként látogatás Sterzingbe, Dél-Tirol műemlékekben egyik leggazdagabb városkájába. Az óváros színes erkélyekkel díszített, késő gótikát és reneszánszot idéző középkori házai az úgynevezett Tizenkettes Toronnyal különlegesen szép városképet alkotnak. Séta a hangulatos utcákon, majd visszautazás a szállodába.

3. nap: Taufer vára, Reinbach vízesések, Dél-Tirol néprajzi múzeuma

Kirándulás a Taufer völgybe. Séta Sand in Taufers-ben. Ez egy tipikus alpesi falu az Ahr patak partján. A falu fölött emelkedő vár az egyik legjelentősebbnek számít Dél-Tirolban. Látogatás a várban, majd könnyű túrázási lehetőség a Reinbach vízesésekhez. A bővízű patak 3 lépcsőben zúdul le egy erdős szurdokban. Délután a Bruneck melletti Dietenheimban Dél-Tirol néprajzi múzeumának megtekintése. Gazdagon berendezett kiállítótermeket, valamint egy hangulatos skanzent láthatunk.

4. nap: Bozen (Ötzi, az ősember), Trauttmansdorff kastélypark, Meran, Tirol falu

Utazás Dél-Tirol fővárosába, Bozenbe (olaszul Bolzano). Ismerkedés a várossal (Dóm, Domonkos-templom, Laubengasse stb.). Lehetőség a világhírű Dél-Tiroli Régészeti Múzeum megtekintésére, melynek fő szenzációja Ötzi, az ősember, akit jégbe fagyva találtak meg 1991-ben a közeli Ötztali-Alpokban, 3200 méteres magasságban. (A múmia mellett láthatóak a ruhái, illetve a szerszámai is.)
Ezután látogatás a Meran melletti Trauttmansdorff kastély 12 hektáron elterülő kertegyüttesében. A kastélypark néhány éve elnyerte az “Olaszország legszebb kertje” címet. A közös séta során rendkívül változatos mediterrán és egzotikus növényvilágban gyönyörködhetünk.
Délután séta az elegáns üdülővárosban, Meranban (olaszul Merano), mely ún. szubalpin éghajlatáról nevezetes. Északról hatalmas hegyek védik, a déli nyitott völgyön keresztül viszont akadálytalanul érkezhet a meleg levegő Itáliából (szőlőskertek, gyümölcsfák, rengeteg virág). Meran városa fölött emelkedik Tirol falu vára, mely a tartománynak is a nevet adta. Séta a faluban, majd továbbutazás az Etsch (olaszul: Adige) folyó völgyében Dél-Tirol nyugati megyéjébe, Vinschgauba. Szállás Glurns környékén (3 éj).

5. nap: Marienberg kolostora, Churburg, Glurns, Sulden-völgy, Ortler

Barangolás Dél-Tirol nyugati részén. Első megállónk az Etsch (olaszul Adige) folyó völgye felett magasodó Marienberg kolostora. Látogatás a barokkosított kolostortemplomban, gyönyörködés a varázslatos alpesi tájban. Ezután lehetőség Churburg várának megtekintésére Schluderns faluban. Az egyik legépebben megmaradt dél-tiroli vár belső termei nagyon sok értékes kincset rejtenek.
A következő program egy bájos kisváros az Etsch völgyében, Glurns. Dél-Tirol gyöngyszemének is szokták nevezni ezt az ősi falakkal körülvett települést, mely teljesen megőrizte középkori hangulatát.
Délután utazás a vadregényes Sulden-völgyön keresztül Sulden faluba. Ez a hegyvidéki üdülőhely közel 2000 méter magasan van, az Ortler lábainál. A 3905 méter magas Ortler nemcsak Tirolnak, hanem az egész Keleti-Alpoknak a legmagasabb hegycsúcsa. Séta a gyönyörű fekvésű faluban és környékén, illetve lehetőség felvonóval egy kilátópont elérésére.

6. nap: Müstair, Morteratsch-gleccser, St. Moritz

Pihenés az Alpokban.
Fakultatív program: Graubünden, Európa Tibetje
Kirándulás Svájc egyik legérdekesebb kantonjába, Graubündenbe. Először Müstairban az UNESCO világörökséghez tartozó bencés kolostortemplomot tekintjük meg (a legnagyobb fennmaradt freskóciklus a Karoling-korból), majd utazás az Ofen-hágón és az 1800 méter magasan fekvő Engadin völgyön keresztül St. Moritz irányába. Lehetőség siklóval felmenni a Muottas Muragl hegyre (meseszép panoráma a Bernina havasokra és a St. Moritz környéki tóvidékre), vagy könnyű túrázási lehetőség a Morteratsch gleccserhez, a 4000 méter feletti hófödte Bernina csúcs lábaihoz (Svájc egyik híres túraútja). A délutáni órákban rövid séta Svájc egyik nagyvilági üdülőhelyén, St. Moritzban, majd visszautazás a dél-tiroli szállodába.
A fakultatív program ára: 12.900 Ft (garantált indulás).

7. nap: Reschen-tó

Utazás a Reschen-hágó irányába. Fotószünet a Reschen-tónál ott, ahol egykor Graun falu állott, most csak a templomtorony áll ki a vízből. A Reschen-hágón átkelés Észak-Tirolba (Ausztriába), majd hazautazás az Inn völgye – Salzburg – Bécs – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya – Budapest – Székesfehérvár útvonalon. Érkezés a késő esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje (2-3. és 5-6. nap) az időjárás és a múzeumok nyitvatartásának függvényében felcserélődhet.

25. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában