Délnyugat-Franciaország – a középkor szerelmeseinek I.

autóbuszos körutazás

Akik szeretik a középkori hangulatú kisvárosokat, falvakat, várkastélyokat, azoknak ideális úti cél Franciaország délnyugati része. Ezen a vidéken az 1500-as évek óta nem volt jelentősebb háború, ez is a magyarázata a késő középkori emlékek hihetetlen gazdagságának.
Franciaországban komoly rangot jelent, ha egy falut beválasztanak a „Franciaország legszebb falvai” nevű szövetségbe. Nem véletlen, hogy ezen falvak legnagyobb arányban az ország délnyugati részén találhatóak.
Az utazás során az elbűvölő települések látványát kiegészítik, színesítik a Francia-középhegység és a Pireneusok gyönyörű tájai, valamint olyan különleges helyek megtekintése, mint például Lourdes, Rocamadour vagy a toulouse-i Airbus repülőgépgyár mellett létrehozott látványos repülési múzeum.

1. nap:

Elutazás Budapestről a Déli pályaudvartól reggel 5.30-kor. Székesfehérvárról az autóbusz 6.30-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Verona útvonalon. Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

2. nap: Carcassonne

Utazás az Olasz Riviérán és Dél-Franciaországon keresztül a Sanremo – Nizza – Montpellier útvonalon. Késő délután séta Carcassonne hatalmas falakkal körülvett óvárosában. Európa egyik legnagyobb erődvárosa a középkori katonai építészet szinte tökéletes példája (UNESCO világörökség). Szállás Carcassonne-ban (1 éj).

3. nap: Lastours (kathar várak), Canal du Midi, Toulouse

Az egyetemes középkori történelem egyik legjelentősebb eretnek vallási mozgalma volt a katharoké (vagy albigenseké), Carcassonne környékén számos várrom őrzi emléküket. Talán a leglátványosabb az összes közül az a 4 egymás melletti várrom, melyek Lastours falucska fölött találhatóak gyönyörű környezetben. Lehetőség lesz túrázásra a romokhoz. Akik nem akarnak túrázni, azokat az autóbusz átszállítja a szemközti hegyoldalon lévő kilátóponthoz, ahonnan pazar panoráma nyílik a várromokra.
Visszaútban Carcassonne-ba fotószünetet tartunk a Canal du Midi partján. Ezt a csatornát az 1600-as években ásták ki, része annak a vízi útnak, ami összeköti a Földközi-tengert az Atlanti-óceánnal.
Délután városnézés következik Franciaország negyedik legnagyobb városában, Toulouse-ban, a rózsaszín városban. A hangulatos óváros legértékesebb kincsei a monumentális, román stílusú Szt. Sernin-bazilika, és a gyönyörű, gótikus Jakobinus-templom, mely a Domonkos-rend anyatemploma volt.
Késő délután utazás a Pireneusok lábainál fekvő Lourdes városába, szállás (2 éj).

4. nap: Gavarnie-cirkuszvölgy, Lourdes

Lourdes-tól jó egyórányi autóbuszozásra található a Pireneusok egyik legnagyszerűbb természeti csodája, a Gavarnie-cirkuszvölgy. A völgyet 3 oldalról 3000 méter feletti hegyek veszik körül, a völgy végénél található Európa egyik legmagasabb vízesése (422 méter). Könnyű túrázási lehetőség lesz ezen a fantasztikus helyen, illetve szabadidő a hangulatos Gavarnie faluban, majd a kora délutáni órákban szép tájakon keresztül visszautazunk Lourdes-ba.
A délutánt ebben a szép fekvésű kisvárosban töltjük, mely Róma után a keresztény világ leglátogatottabb zarándokhelye. Franciaországban Párizson kívül nincs még egy olyan város, ahol annyi szálloda lenne, mint Lourdes-ban. Mindez annak köszönhető, hogy 1858-ban egy 14 éves, tanulatlan pásztorlánynak összesen 18-szor jelent meg a Szűzanya pár hónap leforgása alatt egy barlangnál, és utána ezen a helyen számtalan csodás gyógyulás történt.
A városnéző séta után lehetőség lesz idegenvezetőnkkel felmenni Lourdes középkori várába (lift is rendelkezésre áll), ahol a gyönyörű panorámán kívül megtekintjük a Pireneusok Múzeumát.

5. nap: Aeroscopia repülési múzeum / Toulouse, Cordes-sur-Ciel

Kora délelőtt visszaindulunk Toulouse városa irányába. Akik nem jelentkeznek az alábbi fakultatív programra, azokat az autóbusz a repülőgépgyártól beviszi az óvárosba.
Fakultatív program: Aeroscopia repülési múzeum.
Toulouse városa Európában a repülőgépgyártás központja, az Airbus repülőgépgyártó vállalat székhelye. Itt készültek a világ legnagyobb utasszállító repülőgépei, az emeletes Airbus 380-asok is, melyeken több mint 700 ember utazhat egyszerre. Az Airbus 380-as óriásgépek gyártását üzleti megfontolásból 2020-ban ugyan leállították, de a világ légi forgalmában még jó sokáig jelen lesznek. A repülőgépgyár mellett létrehoztak egy nagyon látványos múzeumot, a 2014 őszén elkészült Aeroscopia nevű repülési múzeumot, ahol nemcsak a különböző Airbus típusokkal, hanem a repülés történetével is megismerkedhetünk. Néhány kiállított gép belülről is megtekinthető, többek között egy Airbus 380-as fedélzetére is fel lehet menni.
A fakultatív program ára: 5.600 Ft (a belépődíj ára).
Kora délután továbbutazunk Cordes-sur-Ciel városkába, mely tökéletes példája a hegyre épült erődített középkori városoknak. Kisvonattal (dottóval) megyünk majd fel a felsővárosba, ahol a közös séta során számtalan középkori palotában gyönyörködhetünk, a régi középkori házak jelentős részében pedig kézművesek dolgoznak, illetve kínálják portékájukat.
Szállás a közeli Albi városában (1 éj).

6. nap: Albi, Conques

Délelőtt városnéző séta Albi elbűvölő középkori óvárosában (UNESCO világörökség). Az óvárost két impozáns épület uralja, a Tarn folyó fölé emelkedő Püspöki palota (a kertje és az udvara ingyenesen bejárható), valamint a katedrális, mely a dél-francia gótika mesterműve. Az erődszerű külsőhöz képest a gyönyörűen díszített templombelső kellemes meglepetés a látogatók számára. A közös séta után szabadidő az óvárosban, ezalatt az érdeklődőkkel idegenvezetőnk látogatást tesz a híres Toulouse-Lautrec múzeumban, mely a Püspöki palotában található. Az egyetemes impresszionista festészet egyik legjelentősebb mestere ebben a városban született.
Délután egy újabb csoda vár ránk, a Lot folyó környéki hegyekben rejtőzködő Conques. A szinte érintetlenül megmaradt középkori település, a gyönyörű környezet, a dús vegetáció már hosszú évszázadok óta elbűvöli az utazókat. A falu fontos nevezetessége a román kori St. Foy (magyarul Szt. Fides) apátsági templom a végítéletet ábrázoló pompás timpanonjával, és a kolostorban elhelyezett kincstár, ahol a középkori aranyművesek mestermunkái vannak kiállítva.
A conques-i program után továbbutazás a Dordogne folyó völgyébe, szállás egy kisvárosban (4 éj).

7. nap: Dordogne-völgy, Domme, La-Roque-Gageac, sétahajózás, Beynac vára, Sarlat

A Dordogne-folyó kanyargó völgye és a környék mind tájképi szépségben, mind kulturális örökségben kiemelkedő helyet foglal el Franciaországban. Henry Miller, a híres amerikai író írta erről a vidékről: „Földünkön ez a hely van a legközelebb a paradicsomhoz.”
Délelőtt a „Dordogne akropoliszával”, Domme-mal ismerkedünk. Ez a bájos kisváros egy fennsíkra épült a folyó fölé. Egységes stílusú, késő középkori házaival, a fentről nyíló panorámával mély benyomást tesz a látogatókra.
A következő állomásunk La-Roque-Gageac, egy festői falucska, amelyik szinte beszorult a Dordogne folyó és egy meredek hegy közé. A közös séta után lehetőség lesz egy kellemes hajózásra is, majd a pazar fekvésű Beynac várához látogatunk. Ez a sasfészek szinte uralkodik a Dordogne-völgy felett.
A nap utolsó programja Sarlat városa, egy igazi középkori gyöngyszem. A XV. századból származó jellegzetes okkersárga házaival, palotáival ez a város része az UNESCO világörökségnek. Kevés olyan hely van a világon, ahol ilyen nagy, jól karbantartott középkori óváros található. A városnéző séta során a turisták úgy érzik, évszázadokat visszarepültek az időben.

8. nap: Martel, Carennac, Padirac-barlang, Rocamadour

Ezen a napon folytatjuk a Dordogne vidék bebarangolását. Délelőtt két középkorból itt felejtett „mesefalut” nézünk meg, Martelt és Carennac-ot, majd a környék fő természeti csodája következik, a Padirac-barlang. A gigantikus méretű cseppköveken kívül kuriózumnak számít a csónakázás a földalatti folyón és a barlang bejáratát jelentő 32 méter átmérőjű, 75 méter mély szakadék – lebilincselő látvány. (A turisták le- és feljutását 3 lift is segíti, de azért némi gyaloglásra számítani kell.)
A középkorban Rocamadour Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt. A városka meglátogatása körutazásunk egyik csúcspontját jelenti. Mielőtt megérkezünk, megállunk l’Hospitalet faluban, ahonnan egészen pazar panoráma nyílik Rocamadourra, melynek egyes részei nem egymás mellett, hanem egymás fölött helyezkednek el. Az Alzou folyó kanyarog a szurdok alján, felette a hangulatos középkori falu, felette a középkori szentélyek, templomok negyede, a szikla tetején pedig az egykori várkastély. A délután folyamán lesz elegendő idő a település mindegyik részének megismerésére úgy, hogy az egyes negyedek (szintek) között lifttel lehet közlekedni.

9. nap: Pech Merle (ősemberrajzok), Saint-Cirq-Lapopie, Cahors

Kirándulás a Lot folyó szép völgyébe. Franciaországnak ezen a vidékén rengeteg barlang található, néhányban közülük eredeti őskori sziklarajzok tanulmányozhatóak. Ezen „ősember” barlangok között egy olyan van, amelyik egyúttal látványos cseppkőbarlang is, ez a Pech Merle-barlang a Lot folyótól pár km-re. A barlanglátogatás után egy elragadó középkori falu, St-Cirq-Lapopie a következő állomás. A falu páratlan fekvése a Lot folyó völgye feletti sziklán, a középkori házak, paloták együttese még a sokat látott világutazókat is lenyűgözi. (Az autóbusz fel tud menni a falu felső részéig.)
Délután a nagy hegyek között kanyargó Lot folyó mentén Cahors városába utazunk. A folyó hajtűkanyarjában fekvő óváros nagy nevezetessége a XIV. századi erődített Valentré-híd, mely 3 hatalmas tornyával a középkori francia katonai építészet egyik legjelentősebb példája.

10. nap: Collonges-la-Rouge

Délelőtt még egy meseszép falut látogatunk meg. Collonges-la-Rouge vörös homokkőből épült középkori házai, temploma és a zöld növényzet gyönyörű elegye méltó lezárását jelentik délnyugat-franciaországi körutazásunknak. Utazás hazafelé Közép-Franciaországon keresztül a Vichy – Chalon-sur-Saone – Besancon útvonalon. Szállás Elzász déli részén, a svájci határ közelében (1 éj).

11. nap: Utazás az Alpokon keresztül

Utazás Svájcon és az osztrák Alpokon keresztül a Bázel – Zürich – Feldkirch – Innsbruck – Salzburg – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Hazaérkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.

9. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában