Kulturális örökségek és természeti csodák a Bakonyban és környékén

csillagtúra egy tapolcai wellness szállodából

A Dunántúl középső részén, a Bakony hegységben és környékén kimagaslóan sok turisztikai látnivaló található. Ezek közül a szerintünk legérdekesebbeket mutatjuk meg utasainknak ezen az 5 napos utazáson. A látnivalók között vannak országos hírű nevezetességek, de olyanok is, melyek kevésbé ismertek, mégis nagy élményt jelent majd a meglátogatásuk. A programokat úgy terveztük, hogy az érdeklődők a kiváló tapolcai szálloda wellness szolgáltatásait majdnem minden nap igénybe tudják venni.

1. nap: Bakonybél, Herend (Porcelanium), Tapolca

Elutazás Budapestről reggel 7 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 8 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Veszprém – Zirc útvonalon Bakonybélbe.
Ez a falu egy völgykatlanban fekszik, a Bakony legmagasabb hegyei között. Először egy sétát teszünk, majd meglátogatjuk a falu nagy nevezetességét, a Pannon Csillagdát. Magyarország első számú csillagászati élménycentrumában többek között egy 3D-s planetáriumi show valamint egy interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás is várja a látogatókat.
Akiket nem érdekel a csillagda, azoknak idegenvezetőnk többféle programlehetőséget fog ajánlani: a Szent Mauríciusz Monostor vagy a Bakonybéli Tájház megtekintését, illetve egy könnyű túrázási lehetőséget a falu központjától 1 km-re lévő Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnához. A hagyomány szerint Szent Gellért püspök e kápolna közelében töltött remeteségben néhány évet.
Bakonybélből a Bakony szívében fekvő Herend városkába utazunk, mely világszerte sokfelé ismert híres porcelángyárának köszönhetően. Először a múzeumot tekintjük meg, ahol a gyönyörű porcelánok mellett a gyár történetével is megismerkedhetünk. Ezt követően a gyártás folyamatát mutatják meg a csoportnak a minimanufaktúrában; nyomon követhetjük, hogyan lesz a jellegtelen anyagból szép, díszes porcelán.
Ezen a napon 4 óra – fél 5 körül érkezünk meg a tapolcai 4 csillagos wellness szállodába (4 éj). Már az első napon lehetőség lesz a wellness szolgáltatások igénybevételére, illetve egy sétára Tapolca hangulatos városközpontjában (Fő tér, a mediterrán hangulatú Malom-tó stb.).

2. nap: Tapolca / Szentbékkálla (kőtenger), Salföld (falu, kolostorrom), Theodora-forrás, keresztül a Káli-medencén, Hegyestű, Kab-hegy (Kinizsi-kilátó)

Pihenés a szállodában, lehetőség wellnessezésre, illetve tapolcai sétára.
Fakultatív program: Káli-medence, Kab-hegy
Kora délelőtt elutazás Tapolcáról a közeli Káli-medencébe, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Sokak szerint hazánk egyik legbájosabb vidéke, nem véletlenül lett az utóbbi években Magyarország egyik legvonzóbb nyaralóhelye. A Káli-medencét minden oldalról hegyek határolják, több hangulatos falu található itt igényesen felújított kisnemesi udvarházakkal. Első úti célunk a falvak egyike, Szentbékkálla. A közös séta során ellátogatunk a falu mellett található „kőtengerhez”, ahol egészen különleges, óriási kőalakzatokat tanulmányozhatunk. A Káli-medence több „kőtengere” közül kimagaslóan ez a leglátványosabb, akár nemzetközi hírű látványosság is lehetne jó marketinggel és menedzseléssel.
Késő délelőtt egy másik bájos faluba, Salföldre utazunk, ahol lehetőség lesz egy könnyű túrázásra az erdő mélyén fekvő középkori pálos kolostor jó állapotban lévő romjaihoz.
Ezt követően fotószünetet tartunk a Kékkút falu melletti Theodora-forrásnál. Itt ered Magyarország egyik legrégebbi, különleges összetételű ásványvize, melyet már több mint 110 éve palackoznak.
Továbbutazás két újabb hangulatos falun, Kővágóörsön és Köveskálon keresztül a medence keleti részén található Hegyestűhöz. Ez egy vulkanikus eredetű hegy, melyet korábban a kőbányászok féloldalasan lefaragtak (lefejtettek), így tanulmányozni lehet a hegy belsejét (látványos bazaltoszlopok). A hegy lábainál lévő kis kiállítás megtekintése után fel lehet menni a hegy tetejére (10-15 perc gyaloglás), ahonnan remek körpanoráma nyílik a Káli-medencére, a Balaton-felvidékre és magára a Balatonra is.
Délután búcsú a Káli-medencétől, utazás Nagyvázsony érintésével a Déli-Bakony legmagasabb hegyére, az 599 méter magas Kab-hegyre. A Kinizsi-kilátóból egészen Veszprémig és a Badacsonyig is el lehet látni.
Visszaérkezés a szállodába 5 óra körül, így még akár a wellness szolgáltatásokat is igénybe lehet venni.
A fakultatív program ára: 6.900 Ft (a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely belépődíjával együtt) – garantált indulás.

3. nap: Magyarpolány, Ganna (Esterházy Mauzóleum), Döbrönte (Szarvaskő vára), Pápa (Esterházy-kastély, belváros), Somló-hegy (borkóstoló)

Egész napos barangolás a Bakony nyugati, északnyugati részén. Először a Bakony egyik legszebb falujának tartott Magyarpolányba utazunk. A települést műemlékeinek megőrzéséért Europa Nostra-díjjal jutalmazták. A Petőfi utcát szokták műemlék utcának is hívni, egyedül itt 43 országos védettségű tornácos bakonyi parasztház található. A falu másik nevezetessége a szabályos kúp alakú Kálvária-domb a tetején álló kápolnával. Ez a gyönyörű környezet a háttere a ma már nemzetközi hírű Polányi Passió előadásainak, melynek 100 fő feletti szereplőgárdája nagyrészt a falu lakosai közül kerül ki.
A következő megállónk Ganna. Meglepődve tapasztaljuk, hogy a pici, alig 400 lelkes falu közepén egy nagyméretű, a római Pantheonra emlékeztető templom található. A templom altemplomában van az Esterházy család mauzóleuma, számos márvány és bronz szarkofág. Itt temették el 2016-ban Esterházy Péter írót is.
A szomszéd falu, Döbrönte még kisebb, de egy rövid kitérőt megér, hiszen a falu feletti dombon találhatóak Szarvaskő várának látványos romjai. A vár mellől szép panoráma nyílik a falura és a környező tájra.
A kora délutáni órákban Pápa városával ismerkedünk. Először megnézzük a 2015-ben mintaszerűen felújított Esterházy-kastélyt. A termek bejárása során korhű jelmezekbe öltözött idegenvezetők kalauzolnak minket. Ezt követi a városnéző séta a szépen karbantartott óvárosban. Természetesen lesz egy kis szabadidő is, majd továbbindulunk a 430 méter magas vulkáni tanúhegyhez, a Somlóhoz.
A hegy és környéke egyike Magyarország híres borvidékeinek. Látogatás a Somló legnagyobb borászatában, a Tornai-pincészetben. A helyiek bemutatják a csoportnak a pincerendszert, a pincészet saját múzeumát, és természetesen borkóstoló is tartozik a programhoz (4-féle bor és frissen sült pogácsa).

4. nap: Sümegi vár, Sümeg városa, Tapolca (tavasbarlang)

Átruccanás a közeli Sümegre. Kora délelőtt a várat látogatjuk meg, mely a síkságból kiemelkedő, 87 méter magas Várhegyen trónol. Magyarország egyik legimpozánsabb várában különböző kiállítások is láthatóak, falairól a panoráma pedig gyönyörű szép.
Ezt követően sétát teszünk Sümeg óvárosában, ahol sok értékes műemlék épület található: ferences templom, Püspöki palota, Kisfaludy Sándor szülőháza, plébániatemplom. Ez utóbbi templom freskósorozatát az egyik legjelentősebb osztrák festő, Maulbertsch készítette, a művészettörténészek a rokokó Sixtus-kápolnájának szokták nevezni.
Déli 12 óra körül az autóbusz visszaviszi az utasok egy részét a tapolcai wellness szállodába. Akik maradni szeretnének, azoknak lehetőséget biztosítunk a 2021-ben mintaszerűen felújított sümegi püspöki palota meglátogatására (sumegipalota.hu). Az interaktív kiállítás bejárása során sok érdekességet megtudhatunk az építtető Padányi Bíró Márton püspökről (és az 1700-as évek történelméről), a híres festőről, Maulbertschről, valamint a barokk és a rokokó művészeti irányzatokról.
Délután pihenés, illetve a délután folyamán ajánlunk egy másfél órás fakultatív programot:
Az érdeklődőkkel megnézzük Tapolca fő látnivalóját, a híres tavasbarlangot, mely néhány éve egy színvonalas látogatóközponttal bővült, ahol érdekes kiállítások várják a turistákat.
A fakultatív program ára: 2.500 Ft (a belépőjegy ára).
Megjegyzés: A tavasbarlang befogadóképessége korlátozott, ezért nekünk a foglaláshoz kb. 2 héttel korábban tudnunk kell a létszámot.

5. nap: Veszprém, Zirc, Cseszneki vár, Bakonynána (Római fürdő)

Búcsú Tapolcától, utazás Veszprémbe, a „királynék városába”. Az ősi megyeszékhely arról kapta becenevét, hogy a mindenkori magyar királynék megkoronázása a veszprémi püspökök jogosítványa volt a középkortól fogva. Séta a látványos fekvésű várnegyedben, majd az érdeklődőkkel tovább a pazar kilátást nyújtó Benedek-hegyre és az egykori Szent Katalin apácakolostor jó állapotban lévő romjaihoz (Margit romok).
Ezután utazás a „Bakony fővárosába”, Zircre, amely Magyarország legmagasabban fekvő városa. A településen 1182-ben telepedtek meg a ciszterci szerzetesek; az apátság máig működik, itt van a ciszterci rend magyarországi központja. A gyönyörű apátsági templom és az apátsághoz tartozó arborétum megtekintése után minden utasunk eldöntheti, hogy még melyik további nevezetességet szeretné megnézni. A választék a következő: a modern Látogatói Központ az egyház- és rendtörténeti kiállítással, a Ciszterci Műemlékkönyvtár vagy a Bakonyi Természettudományi Múzeum.
A következő programunk Csesznek vára. A pici falu fölötti sziklán magasodnak Magyarország egyik leglátványosabb lovagvárának a romjai. Látogatás a több filmben is szereplő erődítményben (lenyűgöző panoráma).
Programunk zárásaként könnyű túrázási lehetőséget biztosítunk a Bakonynána község határában fekvő Római fürdőhöz (oda-vissza összesen kb. 4,5 km, többnyire sík terepen). A Gaja-patak által kivájt szurdok és a hozzá tartozó vízesés nehezen felejthető látvány.
A késő délutáni órákban indulás hazafelé a Keleti-Bakony szép tájain keresztül a Dudar – Szápár – Tési-fennsík – Várpalota útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a nyitvatartások függvényében felcserélődhet.


2. éve a Fehérvár Travel kínálatában