Szlovénia – az Alpok napos oldala I.

Szlovénia két gyöngyszeme, a Bledi- és a Bohinji-tó az Alpok legvadregényesebb tavai közé tartoznak. Kristálytiszta vizükben fenséges mészkőhegyek tükröződnek vissza. A jó levegő, a kellemes strandok, a gyönyörű táj, a környék nagyszerű kirándulóhelyei felejthetetlenné teszik az ott-tartózkodást. A csoportok 5 éjszakát töltenek a Szlovén-Alpokban, és innen indulnak Szlovénia más nevezetességeinek felfedezésére is.

1. nap: Ljubljana

Elutazás Budapestről reggel 6.30-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7.30-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Celje – Ljubljana (a **-gal jelölt időpontoknál a Veszprém – Körmend – Rédics – Celje – Ljubljana) útvonalon. Városnézés a szlovén fővárosban: panoráma a várból, Székesegyház, Hármas híd, Prešeren tér, középkori negyed, Városháza, Nemzeti Könyvtár stb. A közös séta után szabad program, majd továbbutazás a Júlia-Alpok lábainál fekvő szállodához (5 éj).

2. nap: Bledi-tó, Bled vára, pletnázás, Vintgar-szurdok

Barangolás a közeli Bledi-tónál, Szlovénia híres nagyvilági üdülőhelyén. Séta Bled városában, szabad program. Látogatás a középkori lovagvárban, mely a tó fölé magasodó sziklacsúcson áll, majd pletnázás a tó kis szigetére, az ősi kegytemplom megtekintése. (A pletna egy kb. 20 személyes csónak, aminek végében áll az evezős). A bledi program után túrázási lehetőség a vadregényes Vintgar-szurdokban.
Visszaérkezés a szállodába a délutáni órákban úgy, hogy vacsora előtt még maradjon idő a szálloda környékén egy sétára, túrára vagy a szálloda kiváló wellness szolgáltatásainak igénybevételére.

3. nap: Postojna, Predjama, Isonzo völgye

Kirándulás a Szlovén Karszthegységbe. Először látogatás a világhírű Postojnai cseppkőbarlangban. A turistákat egy kisvonat viszi a barlang belsejébe, ahol egy barlangséta következik a változatos cseppkőcsodák világában. Ezután az egészen meghökkentő fekvésű Predjama várat (barlang előtti vár) tekintjük meg. Az erődítményt egy 123 méter magas sziklafal közepére, egy barlang nyílása elé építették, gyakorlatilag bevehetetlen volt.
Délután visszautazás a szállodába Szlovénia híres alpesi útján, a Soča (Isonzo) folyó vadregényes völgyében (fotószünetek). A Soča (Isonzo) folyó völgyének nagy katonatemetőiben sok magyar is nyugszik, hiszen az I. világháborúban éveken keresztül itt húzódott a front Olaszország és az Osztrák-Magyar Monarchia között. Látogatás egy katonatemetőben, valamint pihenő egy I. világháborús erődítménynél.

4. nap: Bohinji-tó, Savica-vízesés, Vogel-hegy, Ribčev Laz

Barangolás a Bohinji-tó környékén. Rövid túrázási lehetőség a vadregényes Savica-vízeséshez (itt ered a Száva folyó), majd a környék híres kilátópontja, a tó fölé magasló Vogel-hegy következik (kabinos felvonó 1530 méter magasba). Ezután séta a tó partján fekvő hangulatos falucskában, Ribčev Lazban.
Visszaérkezés a szállodába a délutáni órákban úgy, hogy vacsora előtt még maradjon idő a szálloda környékén egy sétára, túrára vagy a szálloda kiváló wellness szolgáltatásainak igénybevételére.

5. nap: Škocjan, Miramare kastély, Trieszt

Pihenés a szállodában, illetve lehetőség egyénileg túrázásra.
Fakultatív program: Utazás az olasz határ közelében fekvő vadromantikus Škocjani barlanghoz (UNESCO világörökség). A barlang eredetiségét az adja, hogy benne a Reka folyó egy 1400 méter hosszú, egyes helyeken 150 méter mély földalatti kanyont vájt magának. Délután átruccanás Olaszországba, lehetőség a Trieszt melletti romantikus fekvésű Miramare kastély, Habsburg Miksa főherceg palotájának megtekintésére. A gazdagon díszített belső termek és a látványos park meglátogatása után rövid séta Triesztben, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb kikötővárosában.
A fakultatív program ára: 11.300 Ft + belépők (garantált indulás).

6. nap: Škofja Loka, Maribor

Délelőtt ismerkedés a szép fekvésű Škofja Lokával, Szlovénia műemlékekben egyik leggazdagabb kisvárosával, majd indulás hazafelé. Útközben séta a Dráva parti Mariborban, Szlovénia második legnagyobb városában.
Hazautazás a Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok – Székesfehérvár – Budapest (a **-gal jelölt időpontoknál a Rédics – Körmend – Veszprém – Székesfehérvár – Budapest) útvonalon. Érkezés az esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje a nyitvatartások és az időjárás függvényében felcserélődhet.

24. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában