Törökország csodái I.

ősi kultúrák, iszlám emlékek, természeti csodák Ázsia kapujában

1. nap:

Elutazás Székesfehérvárról, a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Kecskemét – Szeged – Belgrád – Niš – Szófia útvonalon. Szállás a bolgár fővárosban (1 éj).

2. nap: Rodostó, Isztambul

Bulgárián keresztül Plovdiv érintésével érkezés Törökországba a délutáni órákban. Rodostóba megérkezve a Rákóczi-ház és emlékmúzeum megtekintése. Itt töltötte életének utolsó 15 évét száműzetésben II. Rákóczi Ferenc és a többi bujdosó. Továbbutazás a Márvány-tenger mentén, szállás Isztambulban (3 éj).

3. nap: Isztambul

Isztambul a világ egyetlen városa, amely két földrészen épült. Különlegessége azonban nem csak ebből ered, hanem gazdag múltjából is: Konstantinápolyt a Bizánci Császárság, majd az Oszmán Birodalom fénykorában a világ köldökeként emlegették. A városnézés során megtekintjük az Aya Sofia templomot (1400 éve a keresztény világ legnagyobb temploma volt), a Topkapi szerájt (a török szultánok egykori palotaegyüttese), a Sultanahmet Mecsetet (a híres Kék Mecset a 6 minaretjével), valamint a hatalmas föld alatti ciszternák egyikét. A nap során lehetőség lesz fakultatív hajókirándulásra az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, a Boszporuszon.

4. nap: Isztambul

Az isztambuli városnézés folytatása. Délelőtt látogatás a fényűzően berendezett Dolmabahce palotában, mely az utolsó török szultánok egykori rezidenciája volt. Ezután látogatás a Nagy Szulejmán mecsetben (az egyik legszebb Isztambulban), ahol a Magyarországot is meghódító Szulejmán szultán nyugszik. Ismerkedés a város különleges hangulatával, a Fedett Bazár megtekintése, mely állítólag a legnagyobb keleti piac a világon.

5. nap: Ankara

Elutazás Ankarába. Érkezés a kora délutáni órákban, majd rövid ismerkedés a török fővárossal. Ankara a köztársaság kikiáltásával vette át Isztambultól a fővárosi címet 1923-ban. Látogatás a világhírű „Anatóliai Civilizációk" Múzeumban (az ókori művészetek és kézművesség valóságos kincsesháza). Továbbutazás Kappadókiába, szállás (2 éj).

6. nap: Kappadókia

Barangolás Kappadókia mesébe illő tájain. A nap során látjuk a holdbéli tájakra emlékeztető sziklaformákat a barlanglakásokkal, a Szerzetesek völgyének tündérkéményeit, Göreme nagyszerű szabadtéri múzeumát a sziklába vájt kolostorral és templomokkal (gyönyörű freskók), valamint a meghökkentően érdekes föld alatti várost Derinkuyuban vagy Kaymakliban. Délután rövid időre ellátogatunk egy helyi ékszerkészítő műhelybe is (ismerkedés az ékszerkészítéssel, illetve vásárlási lehetőség).
Este fakultatív lehetőség egy török esten való részvételre egy hangulatos barlangmulatóban (gazdag folklór- és hastánc-bemutató).

7. nap: Sultanhani karavánszeráj, Konya

Utazás nyugati irányba az Anatóliai-fennsíkon. Az első megállónk Sultanhani, itt található az egyik legjobb állapotban megmaradt karavánszeráj az egykori Selyemút mentén. A karavánszeráj megtekintése után továbbutazás Konyába, a törökök szent városába (a „táncoló dervisek” szerzetesrend központja), látogatás a híres Mevlána Múzeumban. Szállás Pamukkale mellett (1 éj).

8. nap: Pamukkale, Hierapolis, Ephesos, Szűz Mária háza, Kusadasi

A pamukkalei táj méltán nevezhető Törökország egyik legfantasztikusabb természeti csodájának. Séta a fehéren csillogó termálvizes mészkő-gipsz teraszokon, melyek már messziről hívogatják az arra tévedt látogatót. Ismerkedés az ókori Hierapolis város romjaival, mely a pamukkalei termálvíznek köszönhetően a Római Birodalom egyik híres fürdővárosa volt. Ezt követően utazás az Égei-tenger irányába. A Kusadasi mellett fekvő Ephesos az ókor egyik legjelentősebb városa volt, az itteni Artemis-templom a világ hét csodája közé tartozott. A jó állapotban lévő romváros ma Törökország legfontosabb régészeti nevezetessége. Ephesos meglátogatása után Selcuk közelében azt a házat tekintjük meg, ahol Szűz Mária élete utolsó éveit töltötte. A nap zárásaként kitérőt teszünk egy bőrfeldolgozó üzembe. A helyiek rövid divatbemutató keretében ízelítőt adnak az igényes termékeikből, amelyek természetesen meg is vásárolhatóak. Szállás az Égei-tenger partján fekvő Kusadasiban vagy környékén (1 éj).

9. nap: Pergamon, Trója

Elutazás észak felé, Pergamon ősi városába. A 300 méteres magasságban épült Akropolisz már elhelyezkedése folytán is ámulatba ejti a látogatót. Következő programunk Trója romjainak megtekintése. A romok közt sétálva életre kelnek az ókori világ istenei és hősei. Trójában látható a legendás faló óriási másolata is. Szállás Canakkaléban vagy környékén (1 éj).

10. nap: Dardanellák, Edirne

Átkelés az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoroson, a Dardanellákon, majd továbbutazás Edirnébe, ahol lehetőség lesz egy 500 éves kórházban kialakított egészen érdekes egészségügyi múzeum meglátogatására. Ezután utazás Magyarország felé az odautazás útvonalán. Szállás Szófiában (1 éj).

11. nap: Szófia

Kora délelőtt rövid séta Szófia központjában, majd hazautazás a Niš – Belgrád – Újvidék – Szeged – Kecskemét útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

23. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában